Μία νομιμότατη... κλοπή!

Σε αναβρασμό βρίσκεται η συμπαθής τάξη των εισηγμένων επιχειρηματιών. Πολλοί εξ αυτών ετοιμάζονται να καταθέσουν δημόσια προσφορά για να αποσύρουν τις μετοχές τους από το ταμπλό, απειλώντας μας να μας αφήσουν μόνους με τον κ. Λαναρά!

Μία νομιμότατη... κλοπή!
Σε αναβρασμό βρίσκεται η συμπαθής τάξη των εισηγμένων επιχειρηματιών. Πολλοί εξ αυτών ετοιμάζονται να καταθέσουν δημόσια προσφορά για να αποσύρουν τις μετοχές τους από το ταμπλό, απειλώντας μας να μας αφήσουν μόνους με τον κ. Λαναρά!

Αυτό είναι κάτι που οι ανάδοχοι ξέχασαν να αναγράψουν στα ενημερωτικά τους δελτία, όταν εισήγαγαν τις μετοχές διαφόρων εταιρειών στη Σοφοκλέους.

Ότι ανάμεσα στους κινδύνους για τους μικρομετόχους περιλαμβάνεται και η πιθανότητα να αποσυρθούν οι μετοχές από το ταμπλό με τη μέθοδο της δημόσιας προσφοράς, όταν η τιμή της μετοχής θα έχει φτάσει στο ναδίρ και ο επιχειρηματίας κρίνει συμφέρουσα την κίνηση.

Εμείς, οι αφελείς, πιστέψαμε ότι αγοράζοντας μετοχές μιας εταιρείας την ”παντρευόμαστε”. Ότι έχουμε στα χέρια μας ένα περιουσιακό στοιχείο με αξία και ότι αυτή κάποτε θα αναγνωρισθεί.

Αν όχι σε καιρούς που θα είμαστε εμείς εν ζωή, τουλάχιστον σε εποχές που τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας θα χρειαστούν το εν λόγω κεφάλαιο. Για να συγχωρούν και τα πεθαμένα μας!

Κάναμε λάθος. Το λάθος είναι δικό μας. Διότι έχουμε έντονο το αίσθημα της ιδιοκτησίας! Ας προσέχαμε!

Σήμερα που οι τιμές πολλών μετοχών βρίσκονται σε πραγματικά χαμηλά επίπεδα τιμών οι βασικοί μέτοχοι σκέφτονται ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αναζητήσουν την πόρτα της εξόδου. Διότι οι τιμές είναι πραγματικά ελκυστικές και ιδανικές για επένδυση!

Όσο οι τιμές βρίσκονταν σε καλύτερα επίπεδα, μας ήθελαν συνδαιτυμόνες. Συμμέτοχους στις γενικές συνελεύσεις και στις αυξήσεις κεφαλαίου. Τώρα που οι μετοχές τους αποτελούν πραγματική επενδυτική πρόκληση, θέλουν να την εκμεταλλευτούν αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό τους!

Εμείς φταίμε που δεν μάθαμε ότι ο καθένας σ’ αυτή τη ζωή είναι για την... πάρτη του! Ονειρευτήκαμε τον λαϊκό καπιταλισμό, δίχως να έχουμε φροντίσει νωρίτερα να οργανωθούμε.

Να δημιουργήσουμε πανίσχυρες ενώσεις μετόχων για να επιστρέφουμε στα μούτρα των εντίμων κυρίων βασικών μετόχων κάθε ανάλογη ανέντιμη πρόταση. Νόμιμοι είναι. Γι’ αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να μας πετσοκόψουν.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και έντιμοι. Κι επειδή δεν έχουμε άλλο τρόπο αντίδρασης, ας βρίσουμε. Τουλάχιστον αυτό, για να εκτονωθούμε. Για να μη μας θεωρούν και... ηλίθιους. Για να τους καθίσει η μπουκιά στο λαιμό, την ώρα που θα κάνουν πρόποση με σαμπάνιες στο δήθεν πανέξυπνο σχέδιό τους.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κλοπές που έχουν γίνει ποτέ σε βάρος των επενδυτών. Κι ως τέτοια οφείλουμε να τη στιγματίσουμε...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v