Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πέφτει ξύλο” στη Σοφοκλέους

Παράπλευρο ολυμπιακό τίμημα πληρώνει η Σοφοκλέους. Η επιφυλακτικότητα των ξένων μεταφράζεται σε περιορισμένη ρευστοποίηση συμμετοχής τους, που δεν ξεπερνά το 3% (στη συνολική τους θέση), πλην όμως αποδεικνύεται βάρος δυσβάσταχτο για την πλάτη των Ελλήνων επενδυτών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πήξαμε” στις εκθέσεις. Κι όμως, η αγορά δεν λέει και δεν θέλει να σηκώσει κεφάλι. Καλοί οι ξένοι, μας τροφοδοτούν με σωρεία αναλύσεων, θετικών στην πλειονότητά τους, ωστόσο διακριτικά φροντίζουν να ρευστοποιήσουν μέρος των θέσεών τους.

Είναι το προ-Ολυμπιακό τους δώρο κατά κάποιο τρόπο, στις πλάτες των Ελλήνων διαχειριστών, που για ακόμη μια φορά βρίσκονται ”και δαρμένοι και με... υποαξίες στα χαρτοφυλάκιά τους”, όπως έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος παράγων της αγοράς.

Προς τις 4.320 μονάδες υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης, με τις τηλεπικοινωνίες να υποχωρούν κατά 1,1%, παρασύροντας τον FTSE-20 προς τις 1.180 μονάδες. Οι θεωρητικοί της πτώσης προσέβλεπαν σε πιθανή διάσπαση των στηρίξεων προκειμένου να απελευθερωθεί η όποια τάση, πτωτική εν προκειμένω σε αυτή τη φάση.

Παρατηρείται επίσης πως το arbitrage θέσεων συνεχίζεται, για παράδειγμα αυτή τη φορά μεταξύ πωλήσεων στη μετοχή της Alpha και αγορών στη μετοχή της Coca-Cola, νέων πωλήσεων στη μετοχή του ΟΤΕ, αλλά και ενίσχυση των πτωτικών θέσεων στον τίτλο της Cosmote.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί ύστερα από το κλείσιμο της συνεδρίασης στο Χ.Α. ο βαθμός ενίσχυσης των θέσεων πώλησης σε συμβόλαια του FTSE-20 στην αγορά παραγώγων.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση που διαμορφώνεται, τότε αντιστάθμιση κινδύνου θα πρέπει να γίνεται και μέσω λήψης short θέσεων στο ΧΠΑ.

Όσο και αν διαβάζεται παράλογο, το χθεσινό... μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες επέτεινε σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις. Είναι γνωστό εδώ και ημέρες πως αρκετοί ξένοι ρευστοποιούν μέρος της θέσης τους όχι γιατί συστημικά σχεδιάζουν την αποχώρησή τους από τη Σοφοκλέους, αλλά γιατί προτιμούν να είναι καλυμμένοι για όσο διάστημα διαρκούν οι Αγώνες.

Το να μειώσουν οι ξένοι τις θέσεις τους σε μετοχές του FTSE-20 από 33% σε 30%, που υπολογίζεται σήμερα, δεν σημαίνει πολλά πράγματα γι’ αυτούς. Μια ”πισινή” κρατούν, όπως σημειώνει χρηματιστηριακό στέλεχος, περιμένοντας την ασφαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Αγώνων.

Όμως για την πλάτη των Ελλήνων θεσμικών αυτό το περίπου 3% που βγαίνει σε προσφορά τραπεζικών και τηλεπικοινωνιακών θέσεων σταθερά από τα μέσα Ιουλίου, είναι ποσοστό δυσανάλογο για την αντοχή και τη ρευστότητά τους.

Κάτω από αυτή την πίεση είναι λογικό να ”γονατίζει” η Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v