Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Χτίζεται” το μετα-Ολυμπιακό σκηνικό στο Χ.Α.

Το μετα-Ολυμπιακό ψηφιδωτό συντίθεται σταδιακά. ΕΛΠΕ και όμιλος Λάτση, ΟΤΕ και ”σκληρή γλώσσα Βουρλούμη”, Αλουμίνιον και ”μνηστήρες”, αγοραπωλησίες ξένων και ενεργός δραστηριοποίηση των Αγγλοσαξόνων των UBS και Fedelity προβάλλουν προς τα έξω μέρος μόνο των όσων παρασκηνιακά διαδραματίζονται αυτές τις φαινομενικά ήρεμες μέρες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κωτσόβολος, Γερμανός, Αλουμίνιον, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ είναι μόνο μερικές ψηφίδες από αυτές που συνθέτουν σταδιακά τη μετά-Ολυμπιακή εικόνα της οικονομίας και της αγοράς μας.

Είναι προφανές πως όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο, μικρό μέρος των οποίων δημοσιοποιείται, θα αποτελέσουν -και πολύ σύντομα μάλιστα- τη μαγιά των εξελίξεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Δεν είναι τυχαίο, ούτε συμπτωματικό πως όλα αυτά συμβαίνουν με την ενεργό συμμετοχή ισχυρότατων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, ισχυρότερων διεθνών επενδυτικών οίκων και συμβούλων του Δημοσίου και αφορούν σε ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Το γεγονός ότι το 8,2% των ΕΛΠΕ κατέληξε χθες και τυπικά στον όμιλο Λάτση, μετά από εισήγηση της UBS και της Εθνικής, συνθέτει μία ιδιότυπη, μέχρι πρότινος αδιανόητη, συμμαχία ή σύμπλευση συμφερόντων.

Οι Αγγλοελβετοί της UBS, με ισχυρό μειοψηφικό ελληνικό χρώμα, η Εθνική, υπό νέα διοίκηση, εισηγούνται τη μεταβίβαση στον όμιλο Λάτση του επίμαχου ”φιλέτου” των πετρελαίων, ανοίγοντας ουσιαστικά το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.

Και έπεται συνέχεια, καθώς οι ενδιαφερόμενοι για το Αλουμίνιον της Ελλάδος επιμένουν, στον κατασκευαστικό κλάδο οι ισχυροί ετοιμάζονται για να καταστούν ισχυρότεροι μέσω της νέας διαδικασίας μειοψηφικών διαγωνισμών, με τη στήριξη των τραπεζών και στο εμπόριο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και όλα τα σενάρια πιθανά.

Στον ΟΤΕ δε, η ”σκληρή γλώσσα Βουρλούμη” προοιωνίζεται την επόμενη μέρα όχι μόνο στον Οργανισμό, αλλά και σε άλλες εταιρίες - ομίλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αλλαγή τακτικής που είτε άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκει και τη θυγατρική Cosmote.

Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρούν οι αναλυτές και εκτιμούν οι χρηματιστές πως οι Ολυμπιακές ημέρες είναι περίοδος απαραίτητων ζυμώσεων για όσα θα συμβούν στη συνέχεια.

Λόγο θα έχουν τόσο ο όμιλος της Εθνικής όσο και της Eurobank, αλλά και ο όμιλος Λάτση.

Λόγο θα έχει επίσης η τακτική της ”σκληρής γλώσσας Βουρλούμη”, αλλά και η προσπάθεια των ξένων να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους σε επικερδείς και ελκυστικά αποτιμημένους τομείς και εταιρίες της χώρας μας.

Το αν ο Γ.Δ. αυτή την περίοδο θα κινηθεί με στήριξη τις 2.225 μονάδες και σημείο αναφοράς την αντίσταση των 2.270 μονάδων θα φανεί σήμερα.

Θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα καταστεί εφικτή η προσέγγιση των 10 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, αφού η αρχική τιμή–στόχος που μας είχαν θέσει χθες χρηματιστές απέχει μόλις 10 λεπτά.

Θα εξαρτηθεί και από το εάν η Εθνική θα ”κρατήσει” τα 17 ευρώ, η Alpha τα 19 ευρώ, αλλά και από το αν θα αυξηθεί η εμπορευσιμότητα των ΕΛΠΕ, του Αλουμινίου της Ελλάδος, αλλά και των άμεσα ενδιαφερόμενων.

Σημείωση: Οριακή η αλλαγή της στάθμισης μετοχών του ΟΤΕ και της Eurobank στον MSCI. Στο μεγαλύτερό μέρος τους και σχεδόν ολοκληρωτικά στην περίπτωση του ΟΤΕ έχουν προεξοφληθεί (βλ. σχετικό θέμα ”Τι αλλάζει στους δείκτες MSCI”).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v