Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζεστός Αύγουστος. Καυτός Σεπτέμβριος;

Μην έχετε παράπονο! Για Αύγουστο μήνα συμβαίνουν πολλά και διάφορα. Επιθετικές εξαγορές, προσκλήσεις σε γεύμα προς υποψήφιους αγοραστές, σφυροκόπημα ”προβληματικών” στη γωνία του ρινγκ. Η Σοφοκλέους ζει τους δικούς της Ολυμπιακούς Αγώνες…

Ζεστός Αύγουστος. Καυτός Σεπτέμβριος;
Μην έχετε παράπονο! Για Αύγουστο μήνα συμβαίνουν πολλά και διάφορα. Επιθετικές εξαγορές, προσκλήσεις σε γεύμα προς υποψήφιους αγοραστές, σφυροκόπημα ”προβληματικών” στη γωνία του ρινγκ. Η Σοφοκλέους ζει τους δικούς της Ολυμπιακούς Αγώνες…

Μετά τον Αύγουστο του 1999 είναι ο πιο ”ζωντανός” Αύγουστος που έχουμε βιώσει, τουλάχιστον ως προς την ειδησεογραφική πλευρά του. Το γεγονός ότι έχει διαταραχτεί το αξίωμα ότι ”τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις”, σημαίνει ότι οι συνθήκες πιέζουν ασφυκτικά για εξελίξεις.

Οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των εταιρειών βοηθούν στο να υπάρξουν τουλάχιστον συζητήσεις για deals. Αλλά και η κακή οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε κάποιους άλλοτε κραταιούς επιχειρηματικούς κολοσσούς, έχει αναγκάσει τις τράπεζες να σφίξουν τα λουριά και να προχωρήσουν σε μία πολιτική ξεκαθαρίσματος.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών καταστάσεων μπορεί να μας οδηγήσει στην υποψία ότι απέχουμε ελάχιστα από μία γενικότερη αλλαγή του κλίματος. Οι επιχειρηματίες έχουν καλό αισθητήριο της αγοράς. Αν δεν το είχαν, δεν θα ήταν επιχειρηματίες. Θα έκαναν κάτι άλλο στη ζωή τους. Οι τραπεζίτες, από την άλλη πλευρά, έχουν τη διαολεμένη συνήθεια να δανείζουν λεφτά σε περιόδους ευφορίας και να τα ζητούν πίσω σε περιόδους ανέχειας.

Η αλλαγή της πιστωτικής πολιτικής τους σηματοδοτεί συνήθως την αλλαγή της τάσης!

Δεν θα βάζαμε στοίχημα για το τι μπορεί να συμβεί τον Σεπτέμβριο. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το κλίμα στην αγορά θα επιβαρυνθεί και ότι η Σοφοκλέους θα οδηγηθεί σε νέα χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Όπως και πριν από μερικούς μήνες πίστευαν ότι η αγορά θα έκανε ράλι εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Διαψεύστηκαν. Ίσως επειδή η αγορά αρέσκεται στο να διαψεύδει τους πολλούς…

Τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών δεν είναι άσχημα. Οι ειδήσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι από συμπαθητικές ως σπουδαίες.

Κινήσεις γίνονται στην σκακιέρα και το μόνο που λείπει είναι το καλό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Πώς μπορεί αυτό να αλλάξει; Μία δυναμική παρέμβαση της κυβέρνησης υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να είναι μία καλή αφορμή. Μία σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και μία ταυτόχρονη άνοδος των ξένων χρηματιστηρίων θα μπορούσε να είναι μία άλλη.

Είναι πολύ δύσκολο να μαντέψουμε τι θα μπορούσε να ήταν εκείνο που θα άλλαζε τη ροή των πραγμάτων. Εκείνο που βλέπουμε, όμως, είναι ότι υπάρχει διάθεση για κάτι καλύτερο…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v