Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 2007 η επόμενη ”φούσκα”;

Οι χρηματιστηριακοί κύκλοι έχουν συνήθως διάρκεια δέκα ετών. Σαν να πρόκειται για μία προγραμματισμένη σύνοδο ουρανίων σωμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν απόψεις ότι αυτή τη φορά ίσως δεν χρειαστεί να περιμένουμε τόσο πολύ. Αιτία; Η ζωή μας κινείται με πιο γρήγορους ρυθμούς λόγω της τεχνολογίας.

Το 2007 η επόμενη ”φούσκα”;
Οι χρηματιστηριακοί κύκλοι έχουν συνήθως διάρκεια δέκα ετών. Σαν να πρόκειται για μία προγραμματισμένη σύνοδο ουρανίων σωμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν απόψεις ότι αυτή τη φορά ίσως δεν χρειαστεί να περιμένουμε τόσο πολύ. Αιτία; Η ζωή μας κινείται με πιο γρήγορους ρυθμούς λόγω της τεχνολογίας.

Οι παλαιοί έλεγαν ότι τα χρηματιστήρια ”αρρωσταίνουν”, αλλά δεν πεθαίνουν! Και σε τακτά χρονικά διαστήματα η κερδοσκοπία δείχνει και πάλι τα δόντια της. Η πρόκληση του γρήγορου και εύκολου κέρδους φέρνει και πάλι τον κόσμο στα όρια της παράκρουσης.

Το 1989-1990 πιστέψαμε ότι ήταν η τελευταία μας ευκαιρία για να πλουτίσουμε. Ότι ποτέ άλλοτε στο μέλλον η αγορά δεν θα έδινε μία τέτοια ευκαιρία, όσο εμείς θα ήμασταν εν ζωή! Κι ήρθε το 1999-2000 για να ανατρέψει τα πάντα. Για να κάνει να φαίνεται ο προηγούμενος κερδοσκοπικός κύκλος ασήμαντος…

Πότε θα γίνει, λοιπόν, το επόμενο κτύπημα της κερδοσκοπίας; Με βάση αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν και με βάση τη θεωρία των χρηματιστηριακών κύκλων, θα πρέπει να περιμένουμε ως το 2009-2010. Ή μήπως όχι;

Άνθρωποι που ζουν την αγορά από πολύ κοντά και επί σειρά δεκαετιών υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά ίσως περιμένουμε λιγότερο. Και ο λόγος είναι ότι η πρόοδος της τεχνολογίας έχει ανεβάσει τους ρυθμούς ζωής μας σε όλα τα επίπεδα.

Η ταχύτητα μετάδοσης των πληροφοριών, η αμεσότητα που μας έχει χαρίσει το Ιnternet, η τηλεόραση και η τηλεφωνία έχουν μεταβάλει σημαντικά τη ζωή μας. Έχουμε μάθει ότι μπορούμε να επικοινωνούμε, για παράδειγμα, με οποιονδήποτε άνθρωπο στον κόσμο, τη στιγμή που το θέλουμε, μέσω της κινητής τηλεφωνίας.

Μας φαίνεται αδιανόητο πλέον να ζήσουμε δίχως αυτή την ”ευκολία”, όταν πριν από είκοσι χρόνια η επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων που ζούσαν στην ίδια πόλη μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα πολυήμερων και επίπονων προσπαθειών.

Η τεχνολογία μάς έχει δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε άμεσα σε όποια αγορά επιθυμούμε, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Να μαθαίνουμε όλες τις ειδήσεις σε ελάχιστο χρόνο από τη δημοσιοποίησή τους.

Η ταχύτητα είναι μία παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή μας. Αυτό είναι δεδομένο. Το ερώτημα είναι πόσο αυτός ο παράγοντας μπορεί να επηρεάσει τους χρηματιστηριακούς κύκλους.

”Η αναμονή της δεκαετίας ίσως περιοριστεί στα 7–8 χρόνια”, είναι η άποψη ορισμένων ανθρώπων της ελληνικής αγοράς. Σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, η νέα μεγάλη ”φούσκα” μπορεί να εκτυλιχθεί στο διάστημα μεταξύ του 2006 και του 2008. Μέχρι τότε μπορεί να βιώσουμε μία κατάσταση χειρότερη ή καλύτερη από τη σημερινή, αλλά δεν πρέπει να αναμένουμε ”σπουδαία”πράγματα!

Πώς θα είναι το τοπίο στον νέο αυτό κερδοσκοπικό κύκλο; Ποιος μπορεί, άραγε, να το προβλέψει; Το 1997 δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τι επακολουθούσε δύο χρόνια αργότερα. Η πραγματικότητα ξεπέρασε τότε κάθε φαντασία…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v