Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδείξεις τεχνικής αντίδρασης για Σοφοκλέους

Δυνατή θεωρούν αναλυτές τη βραχυπρόθεσμη αντίδραση της αγοράς. Επικεντρώνονται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και θεωρούν πως με... έξωθεν συνδρομή ο Γ.Δ. μπορεί βραχυπρόθεσμα να κινηθεί προς τις 2.250 μονάδες και εν συνεχεία να δοκιμάσει την αντίσταση των 2.275-2.280 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε πτωτική μεν τροχιά η αγορά μας, με τις τεχνικής μορφής όμως ενδείξεις να συνηγορούν υπέρ μιας αντίδρασης.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, βασικοί δείκτες και μετοχές έχουν υποχωρήσει σε υποτιμημένες περιοχές τιμών με αποτέλεσμα να θεωρούν δυνατή μία ”έκλαμψη” προς τις 2.250 μονάδες.

Ο Γ.Δ. έχει πραγματοποιήσει χαμηλή τιμή έτους, την Παρασκευή, στις 2.225,1 μονάδες, με τον FTSE-20 και αρκετές τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν στοιχεία –έστω και βραχυπρόθεσμης– διάθεσης.

Θα εξαρτηθεί από τη διάθεση όσων ρευστοποιούσαν προς το κλείσιμο της Παρασκευής κατά πόσο θα είναι εφικτή σήμερα μία καταρχήν κίνηση των μετοχών Alpha Bank και Εθνικής υψηλότερα.

Η μετοχή της Alpha Βank υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 72 λεπτά στα 18,28 ευρώ, με απώλειες 3,8%.

Στην περίπτωσή της θα φανεί από την αρχή εάν και σε ποιο βαθμό είναι πιθανή η αντίδραση και πάλι προς τα 18,9 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής από τα 16,66 ευρώ καλείται να επιστρέψει και πάλι προς την κρίσιμη τιμή των 17 ευρώ.

Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο διαφανεί σήμερα, θα ενισχύσει την εκτίμηση πως για μια-δυο συνεδριάσεις θα μπορούσε να υπάρξει εκτόνωση πωλήσεων και ανοδική ”ανάσα”. Στην περίπτωση αυτή, ο FTSE-20 δύναται τεχνικά να κινηθεί και πάλι προς τις 1.189 μονάδες.

Αναφερόμαστε πάντα στο ενδεχόμενο αντίδρασης που θα μπορούσε να ξεκινήσει σήμερα και -βοηθουσών των διεθνών αγορών- να έχει διάρκεια μίας–δύο συνεδριάσεων.

Ούτως ή άλλως, όπως επιβεβαιώθηκε και την προηγούμενη βδομάδα, οι μόνοι ασχολούμενοι με την αγορά είναι απόλυτα εξειδικευμένοι ”παίκτες”, οι οποίοι επιχειρούν βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε μετοχές εταιριών σχεδόν αποκλειστικά υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτική όσο και χαρακτηριστική περίπτωση η τακτική που ακολούθησαν στις μετοχές των ΟΤΕ, Cosmote.

Ένα φλέγον θέμα που αφορά στη μεσαία και στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, τώρα που ”έκλεισε” το πρόβλημα της Κλωνατέξ, είναι τα επιμέρους ζητήματα που ταλανίζουν αυτήν την κατηγορία.

Η υπόθεση της Κλωνατέξ, σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, δεν είναι η μόνη που προβληματίζει.

Είναι κοινό μυστικό η περίπτωση κατασκευαστικής εταιρίας μεσαίου βεληνεκούς, που αντιμετωπίζει αυξημένα προβλήματα, όμιλος συμμετοχών όπως και... διεθνοποιημένη εταιρία με πρακτικά και άμεσα προβλήματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει το πρώτο... αρνητικό δείγμα γραφής, καθώς λέγεται ότι μία-δύο εισηγμένες αδυνατούν να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους.

Το τελευταίο που θα χρειαζόταν η αγορά αυτή την περίοδο θα ήταν ένα ακόμη ”γαϊτανάκι” φημών ή ένα επιπλέον ”κουκούλωμα” εν όψει και της ΔΕΘ.

Όλοι γνωρίζουν ποιες εταιρίες, ποιοι όμιλοι και ποιας έκτασης προβλήματα αντιμετωπίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v