Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τα πεπραγμένα του α΄ εξαμήνου

”Καλό” κρίνεται το α΄ εξάμηνο της χρήσης του 2004 για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και ειδικότερα για τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες, καθώς σε όλα τα βασικά μεγέθη καταγράφηκε σημαντική αύξηση. Τα μερίδια αγοράς σε δάνεια, καταθέσεις/repos. Οι ”πρωταθλητές” των κερδών. Η μερισματική πολιτική.

Τράπεζες: Τα πεπραγμένα του α΄ εξαμήνου
του Γ. Μαντέλα

Ηταν ένα καλό εξάμηνο το πρώτο του 2004 για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών γενικότερα και των πέντε μεγάλων ειδικότερα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που δημοσιεύονται στους ισολογισμούς τους, σε όλα τα βασικά μεγέθη σημειώθηκε σημαντική αύξηση, με τις όποιες εξαιρέσεις που παρατηρούνται, απλά να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην πορεία των δανείων, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 17,3% στην Εθνική, 12,9% στην Alpha Bank, 28,3% στην Efg Eurobank – Ergasias, 14,6% στην Εμπορική και 22,3% στην Πειραιώς.

Μικρότερη ήταν η ανοδική κίνηση που σημειώθηκε στις καταθέσεις/repos. Έτσι, στην Εθνική η αύξηση ήταν της τάξης του 5,9% στην Efg Eurobank – Ergasias 6,1%, στην Εμπορική 10,4%, στην Πειραιώς 4,9%, ενώ μείωση της τάξης του 6,2% σημειώθηκε στην Alpha Bank, η οποία όμως ”είδε” τα ίδια κεφάλαια της να εκτοξεύονται στο +116% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σε επίπεδο ενεργητικού, την μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η Efg Eurobank – Ergasias (20,8%), ενώ σε επίπεδο προ φόρων κερδών, την πρωτιά ξαναπαίρνει η Alpha Bank με 63,3%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις μερισματικές αποδόσεις, κινήθηκαν σαφώς υψηλότερα από τις μέσες αποδόσεις που δίνουν σήμερα όλα τα καταθετικά προιόντα.

Στην περίπτωση της Εθνικής, έφτασε στο 3,1%, της Alpha Bank στο 2,5%, της Efg Eurobank – Ergasias στο 3,9%, της Εμπορικής στο 2,5% και της Πειραιώς στο 3,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v