Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διολίσθησης συνέχεια...

Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται στη Σοφοκλέους, καθώς οι πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Αρνητικές στο σύνολό τους οι τεχνικές ενδείξεις, με την αγορά να επιβαρύνεται και από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στην τιμή του πετρελαίου. Στο 1,24% οι εβδομαδιαίες απώλειες, κρίσιμη η στήριξη στων 2.210 μονάδων. Η επιμονή ισχυρών ΑΧΕ για μετα-ολυμπιακές εξελίξεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τη... δόξα των Ελλήνων πρωταθλητών κατάδυσης ζήλεψε η Σοφοκλέους.

Αρνητική η εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, έγινε χειρότερη όταν στο τελευταίο ημίωρο εκδηλώθηκαν - με αιχμή τις Alpha, Eurobank και Εθνική - σημαντικές πωλήσεις.

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 2.227,3 μονάδες με απώλειες 1,34%, στο χαμηλό σημείο ημέρας με τον FTSE-20, μετά από 3 συνεδριάσεις να παρουσιάζει απώλειες μεγαλύτερες από ότι η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Συνολικά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η εμπορευσιμότητα στις 5 ισχυρότερες τραπεζικές μετοχές ξεπέρασε το 1 εκατ. τεμάχια, τζίρος που δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός.

Όμως, ακριβώς επειδή πρόκειται για σταθερής ροής εμπορευσιμότητα (δηλαδή πωλήσεις) που συνεχίζονται σε βάθος χρόνου δημιουργείται εύλογα προβληματισμός, μεταξύ στελεχών της αγοράς.

Δύο είναι τα στοιχεία που προβληματίζουν περισσότερο.

Το πρώτο αφορά στη βεβαιωμένη, με βάση τα στοιχεία Ιουλίου, μείωσης της θέσης των ξένων σε μετοχές του FTSE-20, σε συμδυασμό με τη ρευστοποίηση συμμετοχών (επίσης ξένων) στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank και το δεύτερο στις συνεχείς προτροπές (μάλλον για προειδοποιήσεις πρόκειται) ισχυρών χρηματιστηριακών πως ό,τι είναι να συμβεί στη Σοφοκλέους, θα γίνει μετά τους Αγώνες.

Αυτή η επιμονή χρηματιστηριακών, που συνεργάζονται με ξένους, καθιστά επιφυλακτικούς τους εν δυνάμει αγοραστές, που θα μπορούσαν να ανεβρεθούν μόνο μεταξύ ισχυρών επενδυτικών ομίλων.

Τα ιδιωτικά Aμοιβαία Kεφάλαια εμφανίζονται περισσότερο ως πωλητές και λιγότερο ως αγοραστές με το βάρος της στήριξης να μεταφέρεται στα κρατικά χαρτοφυλάκια, όπου και εκεί όμως έχει τεθεί ένα όριο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ισχυρός χρηματιστηριακός παράγων, η υποχώρηση για παράδειγμα σήμερα της Alpha Bank στα 18,28 ευρώ με 470.000 τεμάχια, δεν είναι μία πρώτη πίεση στη μετοχή της τράπεζας, αλλά μία σχεδόν μονότονα πτωτική διαδρομή από την υψηλή τιμή των 22,6 ευρώ.

Για να μην αδικούμε την Alpha, σε δυσχερή θέση από τεχνικής πλευράς εμφανίζεται και η μετοχή της Εθνικής, με τιμή στα 16,66 ευρώ, σταθερά χαμηλότερα των 17 (ΚΜΟ 200).

Περί τα 56 λεπτά χαμηλότερα έκλεισε στα 16,84 ευρώ και η μετοχή της Eurobank αν και υπήρξε διαφοροποίηση από τη χαμηλότερη τιμή ημέρας των 16,72 ευρώ.

Και στην περίπτωση όμως, της Eurobank, που εμφανίζει καλύτερο διάγραμμα από ότι οι Alpha και Εθνική, διαμορφώνεται πτωτική τάση.

Η συγκεκριμένη μετοχή ξεκίνησε στα 17,42 ευρώ αντέδρασε μόλις 2 λεπτά υψηλότερα για να υποχωρήσει σταδιακά και σταθερά στη συνέχεια προς τα 16,72 ευρώ.

Προβληματική εμφανίζεται τελευταία και η εικόνα του ΟΠΑΠ, καθώς την Πέμπτη η μετοχή του Οργανισμού με συναλλαγές 216.417 τεμαχίων υποχώρησε κατά 1,14% στα 15,60 ευρώ για να συνεχιστεί η πίεση στις 20/8 με συναλλαγές 311.900 τεμαχίων, απώλειες 1,15% και νέα υποχώρηση στα 15,42 ευρώ.

Αμφίσημο ήταν το κλείσιμο για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές, περίπου μισές από αυτές της προηγούμενης συνεδρίασης (19/8).

Στη μόνη κατηγορία μετοχών που υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον και αυτό συγκυριακά ήταν στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Βέβαια η μεταβολή κατά 0,26% του SC-80 έναντι -1,34% του Γ.Δ. δεν αποτυπώνει τη συνολικότερη πορεία μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Μόλις 15 τίτλοι κινήθηκαν ανοδικά, και 43 υποχώρησαν.

Όμως, η μεταβολή μετοχών, όπως η Νάουσα (6,41%), Lannet (1,73%), Κλωνατέξ (1,23%) διαμόρφωσαν τελικά τη μεταβολή του δείκτη.Στη διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,24% στις 2.255,34 μονάδες, ενώ ο FTSE/ASE 20 σημείωσε απώλειες 1,27% στις 1.189,99 μονάδες.

Ο FTSE/ASE 40 υποχώρησε 3,06% στις 2.005,46 μονάδες, πτώση 2,12% κατέγραψε ο FTSE/ASE 80 στις 484,13 μονάδες, ενώ και ο FTSE/ASE 140 έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 1,57% στις 2.598,16 μονάδες.

Από τους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο κατασκευαστικός (-7,30%) ενώ ακολούθησαν οι ασφάλειες με απώλειες 6,06%. Χαμηλότερα κατά 2,85% κινήθηκε και ο κλάδος των τραπεζών.

Αντίθετα, στη διάρκεια της εβδομάδας ξεχώρισαν οι τηλεπικοινωνίες, που κινήθηκαν υψηλότερα κατά 1,70%.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο σχόλιο της Magna Trust ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης, κ. Μάνος Χατζιδάκις, και η εβδομάδα που ξεκινά δεν πρόκειται να αλλάξει δραστικά την τεχνική πτωτική εικόνα, καθώς μόνο σε μια υπέρβαση των 2.280-2.290 μονάδων θα μπορούσε να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, ο κ. Χατζιδάκις τονίζει ότι στην καλύτερη περίπτωση, μια συσσώρευση χαμηλών όγκων και διακυμάνσεων διατηρώντας την περιοχή στήριξης των 2.210 μονάδων θα άφηνε ένα παράθυρο αισιοδοξίας, ωστόσο πέρα από το βαρύ διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα η ελληνική αγορά θα πρέπει να βρει εσωτερικά εναύσματα προκειμένου να επαναπροσεγγιστούν πιο ουσιαστικά οι 2.300 μονάδες.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου των ΚΑΕ (23/8), του Γερμανού και του ΟΤΕ στις 26 Αυγούστου, μπορεί να δώσει κάποιες ανάσες στην αγορά, καθώς οι τράπεζες φαίνονται αδύναμες να κεφαλαιοποιήσουν τα καλά αποτελέσματα εξαμήνου και βρίσκονται στο στόχαστρο συστηματικών ρευστοποιήσεων, επισημαίνει ο ίδιος.

Oσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκε, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 19,18 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε, ένα πακέτο 195.000 τεμάχια της Hyatt στα 8,16 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v