Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Τσίγγινο” μετάλλιο για τον τζίρο στο ΧΑ

Με αρκετά χαμηλές συναλλαγές ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα, ήτοι στις 2.243 μονάδες. Ισχυρότερη η τάση και το ενδιαφέρον για τη μετοχή του ΟΤΕ, περιορίστηκε η προσφορά σε Alpha και Εθνική, ενώ περίσσευσε για τις μετοχές του ομίλου Κλωνατέξ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με συναλλαγές... 49 παρά κάτι εκατ. ευρώ, η Σοφοκλέους δεν διεκδικεί ούτε το... τσίγκινο μετάλλιο.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση ο Γ.Δ. μπορεί να κινήθηκε τεχνικά αρχικά προς τις 2.250 μονάδες, πλην, όμως, η συνολικότερη εικόνα απαξίωσης, μόνο ενθαρρυντική δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ο Γ.Δ. έκλεισε θετικά με ποσοστό 0,7% στις 2.243 μονάδες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει σημαντική προσφορά σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που προβλημάτιζαν μέχρι πρότινος.

Αν μη τι άλλο, σήμερα μπορεί οι αγοραστές να παρέμειναν θεατές, στο ίδιο στρατόπεδο, όμως, βρέθηκαν και οι πωλητές.

Αποτέλεσμα ήταν να καταστεί εξαιρετικά χαμηλού κόστους η προσπάθεια αντίδρασης της αγοράς, καθώς στη μετοχή του ΟΤΕ, που εμφάνισε την υψηλότερη εμπορευσιμότητα, οι συναλλαγές περιορίστηκαν σε 478.000 τεμάχια.

Σαφώς, περιορισμένη η εμπορευσιμότητα μετοχών σε Alpha, Εθνική και Eurobank, έφεραν τον FTSE-20, στις 1.185,8 μονάδες, με υψηλή ενδοσυνεδριακή τιμή στις 1.189,9 μονάδες.

Στη μετοχή του ΟΤΕ, από την αρχή υπήρξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με τη ζήτηση να διαμορφώνεται σταδιακά σε υψηλότερο επίπεδο, με αποτέλεσμα να φτάσει στα 9,90 ευρώ.

Στο κλείσιμο εμφανίζονταν λίγο χαμηλότερα στα 9,86 ευρώ, εντολή 59.030 τεμαχίων για τον φόβο του... κάθε υποψήφιου πωλητή.

Έτσι η απόδοση έφτασε στο 2,28%.

Για τις μετοχές των Alpha, Εθνικής, ειδικότερα της 2ης, δεν κατέστη εφικτή η προσέγγιση κρίσιμων τιμών, καθώς η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε τελικά στα 16,82 ευρώ αν και ενδοσυνεδριακά πραγματοποιήθηκαν πράξεις και στα 17 ευρώ.

Ενδεικτικό της ευκολίας, με την οποία διαμορφώνεται και ανοδικά η τιμή μίας μετοχής είναι η περίπτωση της Τιτάν, με συναλλαγές μόλις 16.200 τεμαχίων, αφού η προσφορά ήταν ελάχιστη και με χαμηλή τιμή στο άνοιγμα των 18,82 ευρώ, διαμορφώθηκε στο κλείσιμο στα 19,2 ευρώ (υψηλή τιμή ημέρας).

Κάτι ανάλογο συνέβη και με την Πειραιώς, καθώς η τελική τιμή διαμορφώθηκε στα 8,84 ευρώ, όπως επίσης και στη Motor Oil.

Το περιορισμένο ενδιαφέρον ήταν διάχυτο και στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις.

Στη μετοχή της Chipita πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 79.000 τεμαχίων με τη μετοχή να κλείνει στην υψηλή τιμή ημέρας των 2,09 ευρώ, πολύ κοντά στην υψηλή τιμή ημέρας (2,79 ευρώ) έκλεισε η μετοχή της Notos, με συναλλαγές 67.000 τεμαχίων.

Η μετοχή του ΔΟΛ, κυμάνθηκε στα 3,14 ευρώ, ενώ μόλις 2 λεπτά χαμηλότερα η μετοχή της Εθνικής Ακινήτων.

Η Εθνική Ασφαλιστική ακολουθεί επίσης στα 3,12 ευρώ, ενώ με κέρδη έκλεισε και η μετοχή της Ρόκας.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν μετοχές, της Τεξαπρέτ (17,7%), αλλά και των PC Systems, ενώ οι τίτλοι του ομίλου Κλωνατέξ υποχώρησαν κατά 5,3%, η Fanco, κατά 5,3%, η Lannet κατά 5,1%, Κλωνατέξ κατά 4,8% και Νάουσα κατά 4,8%.

Από τεχνικής πλευράς, η αγορά απομακρύνθηκε από τη χαμηλή τιμή έτους, επιχειρήθηκε να υπερβεί τις 2.250 μονάδες, αλλά με τόσο λίγες συναλλαγές η συνεδρίαση μόνο ενδεικτική δεν είναι.

Oσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 140 τεμάχια της Alpha Bank στα 19,16 ευρώ, ένα πακέτο 78.000 τεμάχια της Πειραιώς στα 8,84 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Γερμανός στα 20,40 ευρώ και ένα πακέτο 195 τεμάχια της Ελφίκο στα 1,35 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v