Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανίχνευση προθέσεων και επιπέδων

Στον ΟΤΕ φαίνεται πως έχει μεταφερθεί, βραχυπρόθεσμα, η προσπάθεια βελτίωσης της αδιάφορης εικόνας που παρουσιάζει η αγορά μας. Περιορισμένη προσφορά και σε άλλες μετοχές του FTSE-20 δίνει ελπίδες στο ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης αντίδρασης και μετοχών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με αρωγό τον ΟΤΕ διαχέεται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η διάθεση ανίχνευσης νέων επιπέδων και προθέσεων.

Στη μετοχή του Οργανισμού καταγράφεται συγκριτικά η χαμηλότερη προσφορά, καθώς η εμπορευσιμότητα δεν ξεπερνούσε (στις 14,40) τα 255.000 τεμάχια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εν δυνάμει αγοραστές να υποχρεώνονται να ενισχύουν τις εντολές τους, καθώς μειώνεται η προσφορά.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, πως σε υψηλές τιμές (9,82-9,84 ευρώ) τίθενται εντολές 15,20 και 25.000 τεμαχίων, ώστε να υποδηλώνεται η δυναμική των ”παικτών” και να... αποθαρρύνονται οι πωλητές.

Από τη στιγμή που στη μετοχή του Οργανισμού διαμορφώνεται τάση και ζήτηση, είναι προφανές πως σταδιακά η προσφορά θα ανεβαίνει σε υψηλότερη τιμή.

Η μετοχή του ΟΤΕ εμφανίζει απόδοση της τάξεως του 1,9%, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην κίνηση του FTSE-20 προς τις 1.185 μονάδες.

Με σχετικά περιορισμένη εμπορευσιμότητα ενισχύεται η τιμή μετοχών όπως οι Alpha, Εθνική, Eurobank, καθώς οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 250.000 τεμάχια.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η με αυξημένη εμπορευσιμότητα άνοδος των Γρηγόρης στα 0,83 ευρώ, Hitech (το δικαίωμα θα αποκοπεί στη λήξη της συνεδρίασης), Έμπεδος, Βάρδας, Πλαστικά Θράκης, Μπαλάφας, Elephant, Chipita, ΔΟΛ, Revoil, Notos, Ρόκας (στα 5,92 ευρώ), Προμότα, Εθνική Ακινήτων, Ηπειρωτική, Centric κ.ά.

Στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση (SC-80) ο δείκτης υποχωρεί (0,63%) λόγω των απωλειών που καταγράφουν οι μετοχές των Κλωνατέξ (4,85%), Νάουσας (4,82%), Lannet (4,55%) και Altec (4,44%).

Όμως, από την ίδια κατηγορία θα πρέπει να σημειωθεί πως η μετοχή της Σαράντης αντιδρά από τη χαμηλή τιμή ημέρας 4,12 ευρώ, υπερβαίνοντας και την τιμή στήριξης των 4,2 ευρώ, με συναλλαγές που πλησιάζουν τα 20.000 τεμάχια.

Επίσης, η μετοχή της Νεοχημικής διαμορφώνεται στα 3,66 ευρώ, των Πλαστικών Θράκης στο 1,23 ευρώ, της Ρόκας στα 5,92 ευρώ και της Φοίνιξ στα 2,01 ευρώ.

Μέχρι στιγμής διαπιστώνεται πως -έστω και με ιδιαίτερα περιορισμένες συναλλαγές- η αγορά μπορεί να αντιδράσει, ακολουθώντας με ηπιότερο ρυθμό την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων.

Βέβαια το μόνιμο πρόβλημα των τελευταίων 12 εβδομάδων, ήτοι η παντελής απουσία ενδιαφέροντος, παραμένει και σήμερα το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v