Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Υποχώρηση 55,7% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

Υποχώρηση κατά 55,7% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου του ομίλου ΟΤΕ, σύμφωνα με τα αμερικανικά GAAP, ενώ σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα η κάμψη ήταν 42,2%. Η υποχώρηση είναι ελαφρώς μεγαλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς. Η πλήρης εικόνα των μεγεθών του ΟΤΕ. Τα σχετικά αρχεία. Οι προβλέψεις της διοίκησης για το μέλλον.

ΟΤΕ: Υποχώρηση 55,7% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου
Υποχώρηση κατά 55,7% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου του ομίλου ΟΤΕ και διαμορφώθηκαν στα 93,1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αμερικανικά GAAP.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως τις κατέγραψε το euro2day.gr, προέβλεπαν υποχώρηση της τάξης του 53% (στα 107,5 εκατ. ευρώ).

Τα κέρδη προ φόρων, πάντα σύμφωνα με τα Αμερικανικά Λογιστικά Πρότυπα, διαμορφώθηκαν στα 308,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30,2%, ενώ οι πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 8,6% και διαμορφώθηκαν στα 2,572 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση του Οργανισμού επισημαίνονται οι δυσκολίες στην σταθερή τηλεφωνία. Στον τομέα αυτό τα έσοδα συνέχισαν να μειώνονται

(-1,1%) και διαμορφώθηκαν σε 1,135 δισ. ευρώ. Αντίθετα, σημαντική αύξηση κατά 31,9% σημείωσαν τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία και διαμορφώθηκαν στα 727,6 εκατ. ευρώ, ενώ άνοδο κατά 10,1% παρουσίασαν και τα έσοδα απο τη διεθνή τηλεφωνία (193,1 εκατ. ευρώ).

Η διοίκηση του Οργανισμού, στην ανακοίνωσή της προς τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, κάνει ειδική και εκτεταμένη αναφορά στις προβλέψεις για την πορεία του Οργανισμού, θεωρώντας ότι οι θετικές επιδράσεις του σχεδίου αναδιάρθρωσής του, σε περίπτωση επιτυχούς έκβασής του, θα γίνουν ορατές από τα μέσα του 2005.

Στο μεσοδιάστημα η διοίκηση του ΟΤΕ προβλέπει ότι ενώ η κινητή τηλεφωνία και η RomTelecom θα εμφανίσουν ισχυρά μεγέθη, δεν θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη σταθερή τηλεφωνία, με αποτέλεσμα οι τάσεις του α΄ εξαμήνου του 2004 να συνεχιστούν και στο υπόλοιπο του έτους.

Η εταιρία, αναφέρεται, θα εξαντλήσει τις προσπάθειες ώστε να επιτύχει αντιστροφή των αποφάσεων της ΕΕΤΤ σχετικά με τα τιμολόγια χονδρικής.

Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα κέρδη αναμένεται να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η μακροπρόθεσμη προοπτική θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της διοίκησης να ολοκληρώσει τις αλλαγές που σχεδιάζει, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αντίθετα από τα κέρδη, οι ταμειακές ροές θα παραμείνουν υγιείς λόγω και των υψηλών χρεώσεων απόσβεσης, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο αύξηση του χρέους.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του ά’ εξαμήνου 2004, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε:

”Τα αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ για το α’ εξάμηνο 2004 εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν την αντίθεση ανάμεσα στις συνεχιζόμενες πιέσεις στη σταθερή τηλεφωνία εσωτερικού και στις επιτυχημένες επιδόσεις της κινητής τηλεφωνίας, ιδιαίτερα στην CosmOTE και την GloBul, αλλά και τη συνέχιση της θετικής πορείας στη RomTelecom. Η πτωτική τάση των εσόδων στη σταθερή τηλεφωνία σε συνδυασμό με την αύξηση στο κόστος υπηρεσιών κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση των εσόδων και την περικοπή του κόστους. Στο μέτωπο των εσόδων επιταχύνουμε την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, στην οποία υπήρξε καθυστέρηση. Στο μέτωπο του κόστους θα προωθήσουμε την εφαρμογή αλλαγών εντός του Οργανισμού που ξεπερνούν τις συνήθεις μεταρρυθμίσεις στα θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Η επιτυχία των σχεδίων αυτών είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και επιβάλλει τη συνεργασία με τη κυβέρνηση και τους εργαζόμενους”.

Εξάλλου, τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη α΄ εξαμήνου του ΟΤΕ με βάση τα Eλληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ν. 2190/1920) ανήλθαν στα 172,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 42,2% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2003, που είχαν διαμορφωθεί στα 298,9 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, αύξηση 8,1% (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) σημείωσαν οι ενοποιημένες πωλήσεις του ΟΤΕ στο α΄ εξάμηνο, διαμορφούμενες στα 2.542 εκατ. ευρώ, ενώ το α΄ εξάμηνο του 2003 είχαν διαμορφωθεί στα 2.352 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα EBITDA του οργανισμού διαμορφώθηκαν στα 963 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή αύξηση 0,5%, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2003.

Σε επίπεδο μητρικής, τα προ φόρων κέρδη α΄ εξαμήνου, με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ν. 2190/1920), του ΟΤΕ ανήλθαν στα 87 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 65,3%, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2003, που είχαν διαμορφωθεί στα 250,8 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής στο α΄ εξάμηνο του 2004 διαμορφώθηκε στα 1.429 εκατ. ευρώ, έναντι 1.568 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2003, μέγεθος που αντιστοιχεί σε πτώση 8,9%.

Εξάλλου, τα EBITDA του ΟΤΕ στο α΄ εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 437,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας υποχώρηση 25,1%, έναντι του α΄ εξαμήνου του 2003, που είχαν ανέλθει στα 584,5 εκατ. ευρώ.

* ROMTELECOM

Σημαντική αύξηση της τάξης του 173% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου της RomTelecom και διαμορφώθηκαν στα 19,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε στα 400,8 εκατ. ευρώ και εμφανίζει αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003 κατά 2,8%, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των βασικών τελών, της κίνησης καθώς και στα τέλη διασύνδεσης.

Το EBITDA της RomTelecom ανήλθε στα 121,5 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 140,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Η αύξηση αυτή προήλθε από την αύξηση των εσόδων, τη συγκράτηση δαπανών -η σημαντικότερη των οποίων είναι η μείωση δαπανών για αποδοχές προσωπικού κατά 21%- καθώς και από τη διαγραφή παγίων της CosmoRom ύψους 60 εκατ. ευρώ που έγινε κατά τη χρήση 2003.

Επίσης τα αποτελέσματα του eξαμήνου έχουν επιβαρυνθεί με πρόβλεψη για αποχωρήσεις προσωπικού ύψους 49,5 εκατ. ευρώ.

Η RomTelecom θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης ώστε να πετύχει το στόχο που έχει θέσει όσον αφορά στη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης και των εσόδων.

* ARMENTEL

Ο κύκλος εργασιών της Armentel ανήλθε στο ποσό των 38,7 εκατ. ευρώ έναντι 33,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα καθαρά κέρδη του εξαμήνου ανήλθαν σε 8,7 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Σημειώνεται ότι το EBITDA ανήλθε στα 21,7 εκατ. ευρώ και το περιθώριο του ανήλθε στο 56,1%.

* TELECOM SERBIA

Ο ΟΤΕ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά 20%. Η Telecom Serbia παρουσιάζει το α’ εξάμηνο κύκλο εργασιών 275,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 10,7%) και κέρδη 53,8 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA ανέρχεται στα 129,6 εκατ. ευρώ με περιθώριο 47,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v