Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: 6+1 απόψεις για τα μεγέθη εξαμήνου (update3)

Αντίθετες εντυπώσεις άφησαν σε SocGen και UBS οι επιδόσεις του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία στο εξάμηνο του 2004, ”δίχασαν” τις Eurocorp, Dresdner και HSBC οι προθέσεις της διοίκησης Βουρλούμη για περικοπές προσωπικού, ενώ εν μέρει ”εκπλαγείσα” δήλωσε η Merrill Lynch. Οι τιμές - στόχοι. Οι συστάσεις. Το παράδειγμα της RomTelecom. Οι προβλέψεις.

ΟΤΕ: 6+1 απόψεις για τα μεγέθη εξαμήνου (update3)
Διαφορετική υποδοχή επεφύλαξαν 6 διεθνείς οίκοι και η ελληνική Eurocorp στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2004 του ΟΤΕ, τα οποία σε επίπεδο καθαρών κερδών σημείωσαν υποχώρηση 55,7%.

Αντίθετες εντυπώσεις άφησαν σε Soc Gen και UBS οι επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας, ”δίχασαν” τις Eurocorp, Dresdner και HSBC οι προθέσεις της διοίκησης για τις εξαγγελθείσες περικοπές προσωπικού, ενώ εν μέρει ”εκπλαγείσα” δηλώνει η Merrill Lynch.

Η διοίκηση του Οργανισμού, στην ανακοίνωσή της προς τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, κάνει ειδική και εκτεταμένη αναφορά στις προβλέψεις για την πορεία του Οργανισμού, θεωρώντας ότι οι θετικές επιδράσεις του σχεδίου αναδιάρθρωσής του, σε περίπτωση επιτυχούς έκβασής του, θα γίνουν ορατές από τα μέσα του 2005.

Στο μεσοδιάστημα η διοίκηση του ΟΤΕ προβλέπει ότι ενώ η κινητή τηλεφωνία και η RomTelecom θα εμφανίσουν ισχυρά μεγέθη, δεν θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη σταθερή τηλεφωνία, με αποτέλεσμα οι τάσεις του α΄ εξαμήνου του 2004 να συνεχιστούν και στο υπόλοιπο του έτους.

Η εταιρία, αναφέρεται, θα εξαντλήσει τις προσπάθειες ώστε να επιτύχει αντιστροφή των αποφάσεων της ΕΕΤΤ σχετικά με τα τιμολόγια χονδρικής.

Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα κέρδη αναμένεται να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η μακροπρόθεσμη προοπτική θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της διοίκησης να ολοκληρώσει τις αλλαγές που σχεδιάζει, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αντίθετα από τα κέρδη, οι ταμειακές ροές θα παραμείνουν υγιείς λόγω και των υψηλών χρεώσεων απόσβεσης, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο αύξηση του χρέους.

* HSBC

Aρνητική στάση εκτιμά ότι θα κρατήσει η HSBC έναντι της μετοχής του ΟΤΕ σε έκθεσή της, όπου σχολιάζει τα αποτελέσματα εξαμήνου του Οργανισμού, τα οποία επισημαίνει ως ελαφρώς καλύτερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων.

Η τιμή-στόχος διατηρείται στα 10 ευρώ, ενώ η σύσταση παραμένει ”reduce”.

Ο οίκος εμφανίζεται απαισιόδοξος πρωτίστως λόγω του ”σκληρού” εγχώριου περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται ο Οργανισμός, αλλά και λόγω των μειωμένων ταμειακών ροών.

Αναφερόμενη στα σχόλια που περιείχε η ανακοίνωση του Οργανισμού, περί χαμηλής κερδοφορίας βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η HSBC παραθέτει την εκτίμηση πως τα λεγόμενα αυτά είναι ”διαπραγματευτικό εργαλείο” στα χέρια της διοίκησης του Οργανισμού, εν όψει επαφών που θα έχει με το συνδικάτο εργαζομένων για να προωθήσει το σχέδιο περικοπής προσωπικού, το οποίο χαρακτηρίζεται ”απαραίτητο”.

Όπως επισημαίνει η HSBC, ο ΟΤΕ θα μπορούσε σχεδόν να περικόψει στο μισό το προσωπικό του. Μέχρι να υπάρξουν όμως διακριτές ενδείξεις για το ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης αποδίδει, η HSBC εκφράζει την εκτίμηση ότι ”παρόμοιες ρητορικές δεν είναι πιθανό να βοηθήσουν τη μετοχή”.

”Ερμηνεύοντας” τη φράση που περιείχε η ανακοίνωση του Οργανισμού περί προθέσεως της διοίκησης να μην υπάρξει αύξηση του δανεισμού, η HSBC εκτιμά πως σηματοδοτεί την απροθυμία του ΟΤΕ για διανομή μετρητών στους μετόχους.

* UBS

Aμετάβλητη διατηρεί την τιμή στόχο (10,5 ευρώ) και τη σύσταση (Neutral 1) η UBS σε έκθεσή της για τον οργανισμό. Με τίτλο ”Ένα ανθεκτικό τρίμηνο” και ημερομηνία 26/08, ο οίκος αναφέρεται στις επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας στις οποίες εντοπίζει ”αντοχή”, αν και επισημαίνει ότι οι καταλύτες από τους οποίους θα εξαρτηθούν οι επιδόσεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας στο μέλλον, είναι ”αβέβαιοι”.

Σχολιάζοντας την αναφορά στην πρόθεση να μην υπάρξει αύξηση του χρέους, η UBS από τη μεριά της, πιστεύει πως φανερώνει την διάθεση του ΟΤΕ να μην προχωρήσει σε εξαγορές μειοψηφικών του συμμετοχών.

* Societe Generale

Η επικριτικότερη στάση έναντι των αποτελεσμάτων του Οργανισμού ανήκει πιθανότατα στην Sοciete Generale Securities, η οποία χαρακτηρίζει τα μεγέθη β΄ τριμήνου του οργανισμού ”απογοητευτικά”, ενώ θέτει τιμή στόχο τα 11 ευρώ.

Παράλληλα, διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση της (”Hold”), με αφορμή τα μεγέθη σταθερής τηλεφωνίας, ενώ αιχμές αφήνει και για τη στρατηγική της εταιρίας, που, όπως αναφέρει, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί. Σε ό,τι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία, ο οίκος στέκεται στις επιδόσεις της, κρίνοντας ότι παραμένει αδύναμη.

* Dresdner Kleinwort Wasserstein

Σε αντίθετο κλίμα, ”θετικά” χαρακτηρίζει στο σύνολό τους τα μεγέθη β΄ τριμήνου του ΟΤΕ η Dresdner Kleinwort Wassertein Sec. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως μόνο το κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας ”προβληματίζει” αν και παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

Παράλληλα ο ΟΤΕ παραμένει για την DrKW ως τo ”τελευταίο μεγάλο ”story αναδιάρθρωσης” στον κλάδο”. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στις προθέσεις της διοίκησης να μειώσει το προσωπικό του Οργανισμού ενώ επισημαίνονται οι σχετικές δηλώσεις και ενέργειες του νέου επικεφαλής του ΟΤΕ.

* Morgan Stanley

Η Morgan Stanley σε έκθεσή της για τον οργανισμό με ημερομηνία 26/08 θέτει τιμή στόχο τα 11,5 ευρώ, ενώ συστήνει ”Overweight”. Ταυτόχρονα, ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή του ΟΤΕ για το 2004, θα ανέλθουν στα 0,61 ευρώ.

* Merrill Lynch

Από την πλευρά της, η Merrill Lynch αναφέρει πως τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου του ΟΤΕ κατέδειξαν τη διαφορετική κατεύθυνση που ακολουθούν οι δραστηριότητες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και την καλύτερη της αναμενόμενης επίδοση της RomTelecom.

”Αν και τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας δεν ήταν τόσο δυσμενή όσο εμείς και άλλοι αναλυτές περιμέναμε, η κερδοφορία κινήθηκε σε επίπεδα χειρότερα του αναμενόμενου”, λέει ο οίκος. Ειδικότερα, για το β΄ τρίμηνο του 2004, η Merrill επισημαίνει την επιβράδυνση που εμφάνισε έναντι του α΄ τριμήνου ο ρυθμός μείωσης της χρήσης των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας.

Η σύσταση του οίκου για τη μετοχή του οργανισμού παραμένει ”neutral”.

* Eurocorp Credit Lyonnais

Στις υψηλότερες των αναμενόμενων χρηματοοικονομικές δαπάνες αποδίδει, μεταξύ άλλων, η Eurocorp Credit Lyonnais το ότι τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου του ΟΤΕ, διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεών της.

Ωστόσο, τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα EBITDA του οργανισμού κυμάνθηκαν στο εύρος των εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής. Η Eurocorp Credit Lyonnais εκτιμά ότι τα έσοδα του ΟΤΕ θα αυξηθούν με ρυθμό 2,4% το 2004, ενώ για τα καθαρά κέρδη προβλέπεται να ανέλθουν στα 317,6 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος, έναντι 410,7 εκατ. ευρώ το 2003.

Η Eurocorp Credit Lyonnais τονίζει τη μείωση που σημείωσαν οι δαπάνες προσωπικού στο β΄ τρίμηνο, έναντι του α΄ τριμήνου. Όπως υπογραμμίζει, είναι πιθανόν να προχωρήσει σε καθοδική αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων και των προσδοκιών της για το ύψος των μειώσεων προσωπικού στο 2004, καθώς ”σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε η διοίκηση” το σχέδιο εθελούσιας εξόδου του α΄ τριμήνου απορρόφησε περισσότερα κεφάλαια έναντι των εκτιμήσεων.

Επιμέλεια: Άρης Δαμουλάκης- Δημήτρης Γλύστρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v