Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κτηματολόγιο: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για το έργο της ψηφιοποίησης

Δεν έγινε δεκτή η αξίωση των Netcompany/Intrasoft, Nova, Uni Systems, ΟΤΕ και Vodafone για την καταβολή επιπλέον 25 εκατ. ευρώ. Ποιες αναμένεται να είναι οι επόμενες κινήσεις.

Κτηματολόγιο: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για το έργο της ψηφιοποίησης

Ένα ακόμα επεισόδιο παίχτηκε την Παρασκευή στο σήριαλ με το έργο της σάρωσης 600 εκατομμυρίων σελίδων από 390 υποθηκοφυλακεία μεταξύ αναδόχων και Ελληνικού Κτηματολογίου, καθώς απορρίφθηκαν οι προσφυγές με τις οποίες οι ανάδοχοι αξιώνουν επιπλέον 25 εκατ. ευρώ.

Η απόρριψη των προσφυγών οδηγεί στην επόμενη κίνηση που αφορά πλέον τους αναδόχους με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν νομικά επιχειρήματα από πλευράς τους.

«Το έργο δεν σταμάτησε ποτέ, παρά τις αναίτιες ενστάσεις που τελικά απορρίφθηκαν. Οι ανάδοχες εταιρείες συνεχίζουν μαζικά την ψηφιοποίηση και το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει ήδη πετύχει το ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει προθεσμία το Φεβρουάριο του 2025. Θεωρητικά οι εταιρείες έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, ωστόσο κατά την άποψη τόσο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσο και του Ελληνικού Κτηματολογίου, δεν υπάρχουν νομικά επιχειρήματα από πλευράς τους», αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησης που υλοποιείται στην χώρα και αφορά τη σάρωση 600 εκατομμυρίων σελίδων από 390 υποθηκοφυλακεία, αξίας 189 εκατ. ευρώ, με τους αναδόχους να υποστηρίζουν ότι το Κτηματολόγιο άλλαξε τους όρους της σύμβασης.

Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο, είχαν καταθέσει προσφυγές με βασικό επιχείρημα ότι η αναθέτουσα αρχή έχει προχωρήσει σε αλλαγές στους όρους του έργου, οι οποίες αυξάνουν το κόστος χωρίς να δικαιολογούνται επαρκώς.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες καταγγέλλουν ότι το Κτηματολόγιο ζήτησε αύξηση της ψηφιοποίησης και προσθήκες επιπλέον απαιτήσεων, οι οποίες ανεβάζουν το κόστος του έργου κατά περίπου 17%, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για αυτά τα επιπλέον έξοδα στην αρχική σύμβαση.

Από την πλευρά, ωστόσο, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ελληνικού Κτηματολογίου, υποστηρίζεται ότι οι εταιρείες στα πρώτα τους παραδοτέα που ήρθαν πριν λίγες εβδομάδες, δεν συμπεριέλαβαν βασικά πεδία τεκμηρίωσης των εγγράφων, παρά την ξεκάθαρη απαίτηση της διακήρυξης στη σελίδα 108 αλλά και την ίδια πρόβλεψη που υπήρχε στις οικονομικές προσφορές των ίδιων των εταιρειών.

«Στη σελίδα 108 της διακήρυξης αναφέρονται ρητά τα ελάχιστα απαιτούμενα πεδία τεκμηρίωσης. Ωστόσο, οι ανάδοχοι δεν τα συμπεριέλαβαν στα παραδοτέα, με αποτέλεσμα το Ελληνικό Κτηματολόγιο να αρνηθεί την παραλαβή τους έως ότου αυτά ολοκληρωθούν», αναφέρουν πηγές του Κτηματολογίου.

Από την πλευρά τους, οι ανάδοχες εταιρείες φαίνεται να προσανατολίζονται σε προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια, αν δεν υπάρξει διαφοροποίηση στην σύμβαση. Κάποιες από αυτές μάλιστα δεν αποκλείεται να ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και να εξασφαλίσουν την πληρωμή για τα επιπλέον έξοδα που θεωρούν ότι προκύπτουν από τις νέες απαιτήσεις του έργου.

Προς το παρόν, πάντως, το έργο προχωρά κανονικά προσεγγίζοντας τις 200 εκατομμύρια ψηφιοποιημένες σελίδες με στόχο την ολοκλήρωσή του το 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v