Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μινωικές: Υποχώρηση ζημιών, βαρίδι για όμιλο η HFD

Στα 3,2 εκατ. ευρώ (από 12,6 εκατ. ευρώ) περιόρισαν τις ζημιές τους οι Μινωικές Γραμμές το α΄ εξάμηνο 2004. Ωστόσο οι ζημιές σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν στα 7,1 εκατ. ευρώ, έναντι 14,2 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται οφείλεται στη ζημιά της Hellas Flying Dolphins.

Μινωικές: Υποχώρηση ζημιών, βαρίδι για όμιλο η HFD
Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 2,2% κατέγραψαν οι Μινωικές Γραμμές στο α΄ εξάμηνο του 2004 σε επίπεδο μητρικής, ενώ τα ΕΒΙΤDΑ ενισχύθηκαν κατά 48,2%.

Σημαντικό θεωρείται ότι η μητρική εταιρία μείωσε τις ζημιές της από τα 12,6 εκατομμύρια ευρώ το 2003 σε μόλις 3,2 εκατομμύρια το α’ εξάμηνο του 2004.

Ωστόσο, οι ζημιές σε επίπεδο ομίλου ανέρχονται στα 7,1 εκατ. ευρώ, έναντι 14,2 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2003.

”Η διαφορά σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος, σε σχέση με εκείνο της μητρικής εταιρείας, οφείλεται στη ζημιά της Hellas Flying Dolphins, καθώς η εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται σε μια αγορά με έντονη εποχικότητα”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η εταιρία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας, τα χαρακτηριστικά της χρονιάς που διανύουμε είναι η μειωμένη τουριστική κίνηση, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις που υπήρχαν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και η εκρηκτική πορεία της τιμής των καυσίμων, που επιβαρύνει υπέρογκα τα λειτουργικά έξοδα των πλοίων όλων γενικά των εταιρειών και περιορίζει τα λειτουργικά τους κέρδη.

Παρά τους αρνητικούς όμως αυτούς παράγοντες, οι Μινωικές Γραμμές, εφαρμόζοντας αυστηρά τη στρατηγική που έχει χαράξει η διοίκηση, κατάφεραν το α’ εξάμηνο 2004 να συνεχίσουν την ανοδική πορεία των οικονομικών μεγεθών και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την οργανική κερδοφορία της εταιρείας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η σημαντική βελτίωση που παρατηρείται στο επίπεδο των λειτουργικών κερδών αλλά και στο επίπεδο του τελικού οικονομικού αποτελέσματος οφείλεται στη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων των πλοίων (παρά την αύξηση της τιμής των καυσίμων), καθώς επίσης και στη μεγάλη μείωση που επιτεύχθηκε στις δαπάνες, στους τομείς της διοικητικής λειτουργίας και της λειτουργίας διάθεσης του προϊόντος.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 2,2% και ανήλθε σε 79,5 εκ. ευρώ έναντι 77,8 εκ. ευρώ του περσινού εξαμήνου, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα 19,4 εκ. ευρώ έναντι 13,1 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 48,2% σε σχέση με πέρυσι.

Το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας βελτιώθηκε σημαντικά κατά 7,6 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 24,4% από 16,8%. Σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος η ζημία περιορίστηκε αισθητά από τα 12,6 εκατομμύρια ευρώ το 2003 σε μόλις 3,2 εκατομμύρια ευρώ το α’ εξάμηνο του 2004.

Στο επίπεδο του ομίλου ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 2,1% και ανήλθε σε 79,8 εκ. ευρώ έναντι 78,1 εκ. ευρώ του περσινού εξαμήνου, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα 19,5 εκ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 48,6% σε σχέση με πέρυσι.

Σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος η ζημιά περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό, από 14,2 εκατομμύρια ευρώ το 2003 σε 7,1 εκατομμύρια ευρώ το α’ εξάμηνο του 2004. Η διαφορά σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος, σε σχέση με εκείνο της μητρικής εταιρείας, οφείλεται στη ζημιά της Hellas Flying Dolphins, καθώς η εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται σε μια αγορά με έντονη εποχικότητα.



Τα μερίδια που κατέχουν οι Μινωικές Γραμμές στην αγορά Ελλάδας – Ιταλίας βελτιώθηκαν σημαντικά, παρά τη μικρή μείωση στη διακίνηση επιβατών και οχημάτων στο σύνολο των γραμμών της Αδριατικής. Η αύξηση της εμπορευματικής κίνησης συνεχίστηκε για μια ακόμα χρονιά, αντανακλώντας την ισχυρή θέση που κατέχει η Αδριατική στις μεταφορές από τη χώρα μας προς την Ευρώπη και αντίστροφα.

Το μερίδιο αγοράς των Μινωικών Γραμμών στα λιμάνια Αγκόνας και Βενετίας για το α΄ εξάμηνο του 2004 διαμορφώνεται στο 40,4% των επιβατών, στο 45,6% των αυτοκινήτων και στο 36,8% των φορτηγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v