Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων στις 2.300

Παρά το ότι τη μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απόδοση εμφανίζουν μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μεγαλύτερη πίεση ασκείται επί ορισμένων μετοχών της περιφέρειας. Η επιθετική μερισματική πολιτική της ΔΕΗ, ενισχύει το αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά και την τάση της μετοχής. Χωρίς απώλειες ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ήπιων τόνων διολίσθηση του Γ.Δ., σημαντικότερη όμως, η πίεση που ασκείται σε μετοχές εταιριών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώθηκε σταδιακά στο περίπου 1 προς 2, καθώς από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η αναλογία διαμορφώθηκε πολύ γρήγορα στο περίπου 1 προς 3.

Με σχετικά αυξημένη προσφορά πιέζονται στα 1,43 ευρώ η μετοχή της Κλωνατέξ, στο 1,41 των Κλωστηρίων Ναούσης και στο 1,5 της Lannet.

Χαμηλότερα, όμως, υποχωρούσαν μετοχές των Φοίνιξ, Πουλιάδης, Νεοχημική, Λάμψα, Καρδασιλάρης, Ηλεκτρονική Αθηνών, Δομική Κρήτης, ΑΕΓΕΚ, Unisystems.

Αντιθέτως, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου έχουν καταγραφεί βραχυπρόθεσμα οι υψηλότερες αποδόσεις, η εικόνα μέχρι στιγμής είναι απόλυτα αναμενόμενη.

Με αγοραστές προς τα 19,78 ευρώ εμφανίζεται η μετοχή της Τιτάν, προς τα 13,18 ευρώ της Cosmote, προς τα 19,98 της Γερμανός, προς τα 8 ευρώ της Μotor Oil.

Αυξημένες οι συναλλαγές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, χωρίς ωστόσο η μετοχή του Οργανισμού να υποχωρεί χαμηλότερα των 10,4 ευρώ και παρά την υπεραξία περίπου 1 ευρώ που έχει καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα.

Από τεχνικής πλευράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή της ΔΕΗ, η εμπορευσιμότητα της οποίας εμφανίζεται συγκριτικά αυξημένη.

Η διαβεβαίωση της διοίκησης της Επιχείρησης πως για τη χρήση 2004 θα διανεμηθεί μέρισμα 90 λεπτών (από 70 λεπτά το 2003) και πιθανότατα 1,5-1,10 ευρώ, διαμορφώνει εύλογα τάση για υψηλότερα.

Για τους θιασώντες των κεφαλαιοποιήσεων, παρουσιάζει ενδιαφέρον η σύγκλιση τριών ισχυρότατων ομίλων του FTSE-20.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank (στην 5η θέση) ανέρχονταν σε 4.577 εκατ. ευρώ.

Της Coca Cola στα 4.572 εκατ. ευρώ και της ΔΕΗ που ακολουθεί στα 4,5 δισ. ευρώ.

Ο μέχρι στιγμής τζίρος και η εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε περαιτέρω εδραίωση της ”στήριξης” των 2.280 μονάδων και πιθανού εύρους διακύμανσης προς τις 2.310 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v