Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ χαμηλού τζίρου στο ΧΑ

Με ρεκόρ χαμηλού τζίρου τρέχοντος έτους υποδέχθηκε η Σοφοκλέους την επιτυχή ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και νηφάλιοι παρατηρητές υπενθυμίζουν την απόδοση κατά 4,2% της προηγούμενης εβδομάδας. Κύκλοι της αγοράς συσχετίζουν το χαμηλό τζίρο με την αργία στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

του Α. Αναγνωστόπουλου



Με νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα (η προηγούμενη συνεδρίαση με την χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών έχει καταγραφεί στις 2/7/04 με 46 εκατ. ευρώ), διαψεύδοντας όλους εκείνους που θεωρούσαν ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελούσε τροχοπέδη για σημαντική άνοδο στην Σοφοκλέους και πως η λήξη τους θα ήταν μία πρώτης τάξεως αφορμή για να ”δει” η Αγορά ίσως και νέα υψηλά.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό πως μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης η καθαρή αξία συναλλαγών μόλις και ξεπερνούσε τα 25 εκατ. ευρώ, κάτι που πείθει και τους πλέον αισιόδοξους πως σε αυτή την Αγορά αν μη τι άλλο υπάρχει απροθυμία συναλλαγών (!), έστω και αν κάποιοι θεωρούν σαν ”ελαφρυντικό” το γεγονός πως η Αγορά του Λονδίνου σήμερα παραμένει κλειστή.

Οι τεχνικοί αναλυτές ήθελαν για σήμερα ένα κλείσιμο πάνω από τις 2311 μονάδες (κάτι που τελικά δεν επετεύχθη), πιθανόν να υπάρξει προσπάθεια να μην απειληθούν οι 2300-2295 μονάδες (καθοδική διάσπασή τους οδηγεί προς τις 2278), όμως με τέτοιους τζίρους ακόμα και η προσέγγιση του επιπέδου ισχυρής αντίστασης των 2364 μονάδων θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη (!).

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ο ΟΤΕ φάνηκε πως θα τράβαγε ψηλότερα τον Δείκτη (ενδοσυνεδρακά έφθασε να κερδίζει μέχρι και 1,73%) όμως υποχώρησε σημαντικά προς το τέλος, σχετική κινητικότητα στην Alpha Bank που βρέθηκε στο υψηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος, το ίδιο συνέβη και στην Ελ. Τεχνοδομική που σημείωσε αξιοπρόσεκτα κέρδη, ενώ αντίθετα στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το κλείσιμο βρέθηκαν Ιντρακόμ, ΔΕΗ και Πειραιώς.

Σημαντικές απώλειες και για την Βιοχάλκο και μικρότερες αλλά μεγαλύτερες του 1% σε Γερμανό, Ελ. Πετρέλαια, ΗΥΑΤΤ, Αγροτική, αρνητική μεταβολή κατέγραψαν Coca-Cola, Cosmote, Motoroil, Eurobank, ΟΠΑΠ, Εθνική και Εμπορική, ενώ με οριακά θετικό πρόσημο τερμάτισε την συνεδρίαση ο Τιτάνας.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο φθάνοντας μέχρι τις 2301,35 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 2308,55 με απώλειες 0,54%, ενώ ο τζίρος εντυπωσιακά συρρικνωμένος έφθασε τα 41,5 εκ. ευρώ από τα οποία τα 1,6 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν ήταν και η χειρότερη δυνατή η τελική εικόνα (εκτός των αγοραστών στις περισσότερες περιπτώσεις απουσίαζαν και οι πωλητές) με 106 ανοδικές μετοχές έναντι 162 πτωτικών, για 17 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 4%, αλλά και άλλες 18 μετοχές με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Oσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκε, ένα πακέτο 157.000 τεμάχια του ΟTE στα 10,40 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v