Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η αγορά, ο ΟΤΕ στο επίκεντρο

Απέχουν σήμερα οι ξένοι λόγω της αργίας στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι τραπεζικές μετοχές, εξαιρουμένου του ΟΤΕ. Χαμηλότερα ο FTSE-20 και ο Γενικός Δείκτης, ενώ από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση αυξημένη εμπορευσιμότητα και διακυμάνσεις εμφανίζουν ελάχιστες μετοχές, με ενδεικτικότερη την περίπτωση του ομίλου Κλωνατέξ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η περιορισμένη εμπορευσιμότητα, ο χαμηλός τζίρος είναι το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης.

Ένα δεύτερο αφορά στη συναλλακτικότητα της μετοχής του ΟΤΕ, καθώς αποτελεί το περίπου 30% του συνόλου.

Στην περιοχή των 2.300 μονάδων υποχωρεί ο Γ.Δ., καθώς χαμηλότερα κινούνται οι μετοχές των Eurobank, Εθνικής, Cosmote, Πειραιώς και ΔΕΗ.

Χωρίς σημαντική, είναι αλήθεια, προσφορά η τιμή των συγκεκριμένων τίτλων υποχωρεί μέχρι και 1,7% χαμηλότερα (στην περίπτωση της ΔΕΗ), ενώ από τις μετοχές του FTSE-20 ΟΤΕ, ΕΛΤΕΧ και Alpha Bank αντιδρούν.

Η σχέση ανοδικών – καθοδικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 3, καθώς εάν εξαιρεθεί η πορεία συγκεκριμένων τίτλων, στην πλειονότητά τους οι υπόλοιποι υποχωρούν με επίσης περιορισμένη εμπορευσιμότητα.

Εάν εξαιρεθεί η περίπτωση των μετοχών του ομίλου Κλωνατέξ στο σύνολό τους, οι τίτλοι της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης υποχωρούν, χωρίς, όμως, σημαντικές πωλήσεις.

Οι μετοχές των Κλωνατέξ, Lannet, Νάουσα ενισχύονται μέχρι και 7,5% με αυξημένη εμπορευσιμότητα σε εύρος διακύμανσης μέχρι και 12 λεπτών.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην Κλωνατέξ το εύρος διακύμανσης (1,38-1,46) διαμορφώνεται στα 12 λεπτά, στη Νάουσα στα 8 λεπτά και στη Lannet στα 11 λεπτά.

Οι συγκεκριμένες μετοχές αναφέρονται, καθώς με βάση τις συναλλαγές και τη διακύμανση είναι από τις ελάχιστες στις οποίες θεωρητικά μπορεί να πραγματοποιούνται ενδοσυνεδριακά συναλλαγές.

Άξια αναφοράς πορεία εμφανίζει η μετοχή των Delta Singular προς το 1,96 ευρώ, Sex Form (προς το 1 ευρώ), Ιατρικό Αθηνών (1,22 ευρώ), Ακτωρα προς τα 3,38 ευρώ και Εγνατία προς τα 2,32 ευρώ.

Σημείωση: Η απουσία των ξένων και ο χαμηλός τζίρος σε μετοχές όπου παραδοσιακά δραστηριοποιούνται αποδίδονται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στη μη λειτουργία σήμερα της χρηματιστηριακής αγοράς του Λονδίνου.

Λόγω βάρους και μεγέθους το City θεωρείται σημαντικό κέντρο δραστηριότητας και συναλλαγών, μικρό μέρος των οποίων αφορά και στη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v