Magna: Τα πλήρη αποτελέσματα των 350 εισηγμένων

Αύξηση 15,3% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων του συνόλου των εισηγμένων (350) στο α’ εξάμηνο του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε η Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ. ”Χρυσό μετάλλιο” σε κατασκευές, μεταλικά προϊόντα και ΟΠΑΠ. Χρυσές μεμονωμένες περιπτώσεις οι μετοχές των Folli-Follie, Σφακιανάκη και Γερμανού. Δείτε τα πλήρη αρχεία.

Magna: Τα πλήρη αποτελέσματα των 350 εισηγμένων
Αύξηση 15,3% σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων του συνόλου των εισηγμένων εταιριών (350) στο α’ εξάμηνο του 2004 και διαμορφώθηκαν στα 3,204 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε η Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Εάν εξαιρεθεί ο κλάδος των χρηματοοικονομικών εταιριών που περιλαμβάνει και τις τράπεζες, τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν αύξηση κατά 18,9% και διαμορφώθηκαν στα 2,145 δισ. ευρώ. Εξάλλου, ο κύκλος εργασιών του συνόλου των εταιριών εμφάνισε αύξηση κατά 10% και ανήλθε στα 20,287 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο ομίλων, τα κέρδη προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας σημείωσαν αύξηση κατά 31,9% ανερχόμενα στα 4,148 δισ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 31,25 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 17,1%.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, οι τράπεζες βρίσκονται στο δρόμο για το ρεκόρ κερδών της χρήσης του 2000, ενώ ο ίδιος απονέμει ”χρυσό μετάλλιο” σε κατασκευές, μεταλικά προϊόντα και ΟΠΑΠ.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτηρίζει ως χρυσές μεμονωμένες περιπτώσεις τις μετοχές των Folli-Follie, Σφακιανάκη και Γερμανό.

Επιπλέον, ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, αποδίδει ”ασημένιο μετάλλιο” στις εταιρίες του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ολυμπιακή εμπλοκή ενισχύει τα κέρδη και στο εννεάμηνο.

Το ”χάλκινο μετάλλιο” απονέμει ο κ. Χατζηδάκης στα turn around stories, υπογραμμίζοντας την ενδυνάμωση μέσω συνεχών κινήσεων αναδιάρθρωσης, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τις εκδόσεις και την πληροφορική.

Μεγάλο outsider χαρακτηρίζει τον ΟΤΕ, κάνοντας παράλληλα λόγο για μαραθώνιο κινήσεων, που η ταχύτητά του θυμίζει δρόμο 110 μέτρων, με (πολλά) εμπόδια.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει και τον σκληρό ανταγωνισμό, όπως ο ίδιος δηλώνει, στην ναυτιλία, τονίζοντας ότι το πετρέλαιο και η αύξηση των επιτοκίων δημιουργούν προϋποθέσεις σημαντικής συρρίκνωσης κερδών.

Τέλος, χτυπά ”καμπανάκι” για τις κλωστές, ενώ καταλήγει ότι ”η αγορά είναι αυστηρός κριτής”, ενώ αναφέρει ότι τα αποτελέσματα χρήζουν προσεκτικότερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Magna Trust, από τις 350 εταιρίες κερδοφόρες ήταν οι 285 και ζημιογόνες οι 65. Από τις 285 που εμφάνισαν κέρδη οι 178ενίσχυσαν την κερδοφορία τους, οι 82 μείωσαν τα κέρδη, παραμένοντας σε θετικό έδαφος, ενώ 25 πέρασαν από ζημιές σε κέρδη.

Αντίστοιχα, από τις 65 ζημιογόνες, οι 21 αύξησαν τις ζημιές τους, οι 19 μείωσαν τη ”χασούρα”, ενώ οι 25 πέρασαν από την κερδοφορία στο ”κόκκινο”.

Σε επίπεδο ομίλων κερδοφόροι αναδείχτηκαν οι 214 από τους 259, ενώ ζημιές εμφάνισαν οι 45. Από τους κερδοφόρους, οι 131 αύξησαν τα κέρδη τους, οι 66 τη μείωσαν ενώ 17 όμιλοι εμφάνισαν κέρδη από ζημιές.

Όπως αναφέρεται, το 21% της συνολικής αύξησης των κερδών (15%) προήλθε από τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE 40), ενώ το 14% από αυτόν της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης FTSE 140 συνεισέφερε το 14% της συνολικής αύξησης , ενώ αρνητική ήταν η ”συμβολή” του δείκτη FTSE 80 (-6%).

Σε κλαδικό επίπεδο, τη μεγαλύτερη αύξηση δραστηριότητας εμφάνισαν τα ξενοδοχεία (44%), τα καλώδια (+31%), το εμπόριο οχημάτων (25%) και το leasing (21%), ενώ ακολούθησαν τα βασικά μέταλλα (20%), τα διυλιστήρια (20%) και οι εκδόσεις (18%).

Στον αντίποδα, μείωση δραστηριότητας εμφάνισαν οι κλάδοι του ηλεκτρονικού εξοπλισμού (-12%), της κτηνοτροφίας (-12%), της πληροφορικής (11%) και των προϊόντων χάρτου (3%).

Η κερδοφορία και γενικά η συνολική εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων του εξαμήνου, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, προβληματίζει ως προς την αποτελεσματικότητα της αγοράς στο να τιμολογήσει πιο δίκαια τις αποτιμήσεις.

Το ΡΕ προ φόρων και δικαιωμάτων της Ελληνικής αγοράς βρίσκεται μεταξύ 12 και 13, όχι ιδιαίτερα υψηλό για μέσο όρο αγοράς που συμπεριλαμβάνει και πολλές ζημιογόνες εταιρίες (65).

Μελετώντας όμως, προσθέτει ο ίδιος, επιμέρους εταιρίες αναδεικνύονται περιπτώσεις εταιριών κατάφορα αδικημένες στην λογική της αγελαίας απογοήτευσης που διακατέχει την Ελληνική αγορά.

Αναζητώντας τις αιτίες αδράνειας της αγοράς, πέρα από τους ”προφανείς” λόγους χαμηλής ρευστότητας των συναλλαγών που μάλλον είναι το προϊόν του σκεπτικισμού, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η μαγική εικόνα της αγοράς σε σχέση με την εταιρική κερδοφορία οφείλεται σε μια σειρά ”ανασφαλειών” που υπάρχουν και αναζητούν λύσεις στο κοντινό μέλλον, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

Οι ανασφάλειες που επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, αφορούν στις τράπεζες, στο φορολογικό νομοσχέδιο, στις προϋποθέσεις υπαγωγής στους δείκτες FTSE, στην Cosmorom, στην εξέταση των υποθέσεων για τις μετοχές ”φουσκες” της περιόδου 1999 - 2000.

Ακόμη, για ”ανασφάλειες” αναφορικά με το θολό τοπίο μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες κάνει λόγο ο κ. Χατζηδάκης, για το δανεισμό.

* Τα πλήρη αρχεία με τα αποτελέσματα εξαμήνου 2004 των 350 εισηγμένων που επεξεργάσθηκε το τμήμα ανάλυσης της Magna Trust δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v