Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντεπίθεση... τελευταίου ημιώρου

Κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κοντά στο υψηλό της ημέρας με αύξηση συναλλαγών στη διάρκεια της τελευταίας ώρας επετεύχθη σήμερα στη Σοφοκλέους, με τη βοήθεια των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Τιτάν και Βιοχάλκο. Κέρδη 6,36% για τις τράπεζες στο οκτάμηνο έναντι απόδοσης 2,24% για το Γενικό Δείκτη. Απώλειες 44,18% για τις κλωστές και 39,78% για τις ασφάλειες.

του Α. Αναγνωστόπουλου



Κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας για Δείκτη και Αγορά, με αύξηση του τζίρου και κόντρα στο ελαφρώς αρνητικό διεθνές κλίμα.

Ασφαλώς περίπου εντυπωσιακό σαν εισαγωγή, όμως μία δεύτερη προσεκτικότερη ματιά θα διακρίνει πως τα κέρδη του Δείκτη περιορίστηκαν στο 0,25% και πως οι μετοχές που τερμάτισαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο είναι σημαντικά περισσότερες των ανοδικών.

Συμπερασματικά ενεργοποιήθηκαν ”δυνάμεις” εκμεταλλευόμενες σε κάποιες περιπτώσεις και τις πρόσφατες αποφάσεις για αγορές ιδίων μετοχών σε Δεικτοβαρείς τίτλους, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που ήταν ζητούμενο χθες, δηλαδή ένα κλείσιμο του Δείκτη πάνω από τις 2311 μονάδες.

Αλλωστε μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Τιτάν και Βιοχάλκο βρέθηκαν στο υψηλό ημέρας ελάχιστα πριν το τέλος.

Επίσης με θετική ποσοστιαία μεταβολή έκλεισαν Εμπορική, ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Cosmote και Motor oil.

Αντίθετα σημαντικές απώλειες για τον Γερμανό, επαναπροσέγγισε το ενδοσυνεδριακό χαμηλό τρέχοντος έτους η Ιντρακόμ, διέψευσε για πολλοστή φορά τους ”αισιόδοξους” ο ΟΤΕ και αρνητικό πρόσημο για ΚΑΕ, ΗΥΑΤΤ και Αγροτική.

Ο τζίρος ενισχυμένος σε σχέση με χθες έφθασε τα 74,3 εκ. ευρώ, ενώ οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν την τελευταία ώρα όταν και ο Γενικός Δείκτης ”είδε” το υψηλό ημέρας.

Πάντως οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, εκτιμώντας πως και σε αυτή την περίπτωση όλα ξεκινούν και πιθανότατα θα τελειώσουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτική ”ουρά”, έφθασε μέχρι τις 2288,9 μονάδες, από εκεί και πέρα συνεχής πλαγιοανοδική κίνηση μέχρι τις 2314,98 και κλείσιμο στις 2314,26 με κέρδη 0,25%.

Η καλύτερη δυνατή (τηρουμένων των αναλογιών) η τελική εικόνα με 103 ανοδικές μετοχές έναντι 175 πτωτικών, όμως μόλις σε 11 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές σημαντικές απώλειες για την ΕΥΔΑΠ, κινητικότητα και σημαντικά κέρδη στην Compucon, αξιοσημείωτα τα κέρδη και για τα Χαλυβδόφυλλα, στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων και ο ΧαΪδεμένος με συνολικό όγκο 630 τεμάχια, ενώ οι τίτλοι του ομίλου Κλωνατέξ απέδειξαν ότι απευθύνονται μόνο σε όσους αρέσκονται σε έντονες ”συγκινήσεις” (!).

Oσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 410 τεμάχια του Ρόκκα στα 6,10 ευρώ και ένα πακέτο 1.826 τεμάχια της Εμπεδος στα 0,37 ευρώ.

Εξάλλου, ανοδο της τάξης του 2,24% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στη διάρκεια του οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2004, ενώ υψηλότερα κατά 5,82% κινήθηκε και ο FTSE/ASE 20, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Oι τράπεζες κινήθηκαν υψηλότερα 6,36%, ενώ αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας (44,18%), και ακολούθησαν οι ασφάλειες (39,78%) και οι κατασκευές (34,45%).

Στη διάρκεια του Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,22%, ο FTSE/ASE 20 κατέγραψε άνοδο 0,54%, ενώ πτώση κατέγραψαν οι FTSE/ASE 40 (-2,4%), FTSE/ASE 80 (-5,67%) και FTSE/ASE 140 (-0,31%).

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση, 10,99%, ενώ ακολούθησαν οι κατασκευές με απώλειες 8,18% και οι επενδύσεις (-4,17%).

Όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες, ο κλάδος στη διάρκεια του Αυγούστου κατέγραψε άνοδο 0,79%, ενώ στο 3,26% ανέρχονται τα κέρδη κατά τη διάρκεια του οκταμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v