Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Στο θέμα των ομήρων στην Οσετία, στον συνολικό δανεισμό του Δημοσίου, στη μετα-Ολυμπιακή εικόνα της Ελλάδας, στο κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων, αλλά και στον μαθηματικό τύπο των δημοσίων έργων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Στο θέμα των ομήρων στην Οσετία, στον συνολικό δανεισμό του Δημοσίου, στη μετα-Ολυμπιακή εικόνα της Ελλάδας, στο κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων, αλλά και στον μαθηματικό τύπο των δημοσίων έργων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Ρωσία: Στην πρωτοφανή και αιματηρή επιδρομή με εισβολή 17 ενόπλων σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας αναφέρεται Το Βήμα, ενώ η Καθημερινή σημειώνει πως η χώρα είναι σε κατάσταση πολέμου, επισημαίνοντας πως ο Πούτιν διανύει ημέρες κρίσης.

Τη διεθνοποίηση του προβλήματος της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η Ρωσία αποφάσισε ο Πούτιν προσφεύγοντας στο Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζει η Ελευθεροτυπία, ενώ Τα Νέα κάνουν λόγο για παράνοια με 132 παιδιά-ομήρους και συμπληρώνουν πως τα ρωσικά πυρηνικά είναι σε επιφυλακή.

Ν.Δ.: Για μίνι ανταρσίες στη Ν.Δ. κάνει λόγο Το Βήμα, που αναφέρεται στα πρόσωπα εκείνα που κατηγορεί ο κ. Έβερτ, αλλά και στους λόγους στους οποίους οφείλονται οι ”καυστικές του δηλώσεις”.

ΑΕΠ: ”Στροφή στην περιφέρεια” με έργα και προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΚΠΣ και τις δημόσιες επενδύσεις είναι η γραμμή που υιοθετεί η κυβέρνηση για να διατηρήσει ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, σημειώνει Το Βήμα, που επισημαίνει παράλληλα πως το ΑΕΠ προσγειώνεται στο 3,5%.

Σιούφας: Αισιόδοξος για το επενδυτικό κλίμα κατά τη μετα-Ολυμπιακή περίοδο εμφανίστηκε χθες με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επιτυχής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί προάγγελο ”επενδυτικής άνοιξης” για τη χώρα μας, αναφέρει η Καθημερινή, που συμπληρώνει πως υπάρχει αναθέρμανση επενδυτικού ενδιαφέροντος της γαλλικής Edf για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ επισημαίνει ταυτόχρονα πως αντιπροσωπεία της ΔΕΗ θα μεταβεί στη Γαλλία για συνάντηση με τη διοίκηση του γαλλικού ομίλου.

Δανεισμός: Για δανεισμό–ρεκόρ ύψους 40 δισ. ευρώ φέτος κάνει λόγο η Ημερησία όσον αφορά στο Δημόσιο, ενώ συμπληρώνει πως συνολικά ο δανεισμός φτάνει στο 25% του ΑΕΠ.

Σοφοκλέους: Μόνο καλύτερα μπορεί να πάει η αγορά, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που κάνει λόγο για ξεκαθάρισμα με ασπίδα το Συνεγγυητικό.

Η μείωση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών στο Χ.Α. οδηγεί περί τις 100 εισηγμένες –εξαιρουμένων αυτών που διαθέτουν ειδικό διαπραγματευτή– στη ”δεύτερη ταχύτητα” στη Σοφοκλέους, σημειώνει Το Βήμα.

Δεν πρόκειται να συσταθεί άμεσα εξεταστική επιτροπή για το θέμα του Χ.Α. (στην περίοδο 1999) αναφέρουν πληροφορίες του Κέρδους, που συμπληρώνει πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος τόνισε χθες πως ”είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. Όταν ολοκληρωθεί, τότε θα κριθεί τι πρέπει να γίνει”.

Μαθηματικός Τύπος: Με ενστάσεις από τον εκπρόσωπο των εργοληπτών και συναίνεση, με περιορισμένες επιφυλάξεις, από τους εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των μηχανικών του Δημοσίου ολοκληρώθηκε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την κατάργηση του μαθηματικού τύπου στην ανάθεση των δημοσίων έργων, τονίζει Το Βήμα.

Στεγαστικά Δάνεια: Κάμψη παρουσιάζουν τα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με την Ημερησία, που συμπληρώνει πως τα φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας αναμένει η κτηματαγορά.

Φορολογικές Υποθέσεις: Οριστικό κλείσιμο εκατομμυρίων εκκρεμών υποθέσεων, που έχουν συσσωρευτεί την περίοδο 1999-2002, επιχειρεί να πετύχει το υπουργείο Οικονομικών με την ειδική ρύθμιση για αυτόματη περαίωση, τονίζει το Κέρδος.

Τηλεπικοινωνίες: Η απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών οδηγεί στη συνεχή ανάπτυξη του κλάδου και στη συγκράτηση των τιμολογίων παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών, σύμφωνα με Το Βήμα, που συμπληρώνει πως με βάση την ΕΕΤΤ το 2003 η εν λόγω αγορά διευρύνθηκε με κύκλο εργασιών που έφτασε στα 7,5 δισ. ευρώ και άνοδο της τάξεως του 5,4% σε σχέση με το 2002.

Τουρισμός: Ενθαρρυντικά μηνύματα για την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών, το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, καθώς και την αναβάθμιση και την επέκταση του τουρισμού ”εκπέμπει” η θετική εικόνα της χώρας μας μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αναφέρει το Κέρδος.

Ολυμπιακά Έργα: Στα 7,28 δισ. ευρώ ανεβάζει το κόστος του συνόλου των Ολυμπιακών έργων μελέτη της Ολυμπιακά Ακίνητα που παραδόθηκε χθες στον υπουργό Οικονομίας, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Εθνική Τράπεζα: Το δισεπίλυτο ασφαλιστικό πρόβλημα φέρνει στην επιφάνεια η προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 1.914 εργαζομένους, τονίζει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία με την εθελούσια έξοδο η ασφαλιστική σχέση στα ασφαλιστικά ταμεία της Εθνικής μειώνεται από το 1 προς το 1,3 σε 1 προς 0,87.

ΟΤΕ: Οι αναταράξεις στη διοίκηση του ΟΤΕ, που ξεκίνησαν με αμφισβητήσεις επιλογών, με απορρίψεις καίριων εισηγήσεων και κατέληξαν, προς στιγμήν, και σε παραίτηση ενός μέλους, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να στείλει στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού ένα σαφές μήνυμα, αναφέρει η Καθημερινή, που συμπληρώνει πως αν το μήνυμα αποκωδικοποιηθεί προκύπτει πως η κυβέρνηση δεν έχει παραχωρήσει στον κ. Π. Βουρλούμη την εν λευκώ διαχείριση του ΟΤΕ και κυρίως τη στεγανοποιημένη διοίκησή του.

Τράπεζα Πειραιώς: Ομολογιακό δάνειο ύψους 300 εκατ. ευρώ εκδίδει η Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε Α-2.

Εμπορική Τράπεζα: Στον ριζικό χωροταξικό ανασχεδιασμό των κεντρικών υπηρεσιών προχωρεί η Εμπορική Τράπεζα, με στόχο την αποδέσμευση κτιρίων και τη μείωση των δαπανών, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΔΕΚΟ: Αναζητούνται επενδυτές για τη ΔΕΚΟ τονίζει Το Βήμα, που παράλληλα συμπληρώνει πως το οικονομικό επιτελείο δεν θα πουλήσει μετοχές της ΔΕΗ στη ”γαλλική ΔΕΗ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v