Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για... λίγους (update)

Τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν οι μετοχές Γερμανός, Εμπορική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Βιοχάλκο, σηματοδότησαν την συνέχιση της ήπιας αναρρίχησης του Γενικού Δείκτη προς τις 2.350 μονάδες, η οποία συνοδεύθηκε με αύξηση των συναλλαγών. Πακέτο 21 εκατ. ευρώ στη Βιοχάλκο (1,7% του κεφαλαίου). Σε χαμηλό τρέχοντος έτους Intracom, Δυναμική Ζωή.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεχίζεται η ήπια αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη, εν μέσω συνεδριάσεων όπου οι πτωτικές μετοχές υπερτερούν των ανοδικών, και βέβαια η εναλλαγή Δεικτοβαρών μετοχών σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Όμως η σημερινή συνεδρίαση έδειξε πως στην περιοχή 2340-2350 η προσφορά θα ενδυναμωθεί και θα χρειαστούν εντολές αγορών μεγαλύτερου ”ειδικού βάρους” προκειμένου να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση του Δείκτη, που έτσι και αλλιώς συντελείται με ελάχιστους τίτλους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο προσκήνιο (αυτές άλλωστε ενδιαφέρουν τους ενεργούς ”παίκτες”), τα περιθώρια σημαντικής υποχώρησης παραμένουν περιορισμένα, αρκετοί περιμένουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που διερωτώνται για το συνεχιζόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον στον ΟΤΕ, καθώς είναι επί θύραις το placement της France Telecom (5,7 δισ. ευρώ) το οποίο θα αντλήσει ρευστότητα από κεφάλαια που πιθανόν να κατευθύνονταν σε τίτλους Ευρωπαϊκών Τηλεπικοινωνιών.

Την ίδια ώρα επαγγελματίες του χώρου θεωρούν μονόδρομο το κύμα συγχωνεύσεων και ”αποχωρήσεων” στον χώρο των ΑΧΕ, ενώ ορισμένοι ”υποψιασμένοι” υποστηρίζουν ότι δεν είναι απίθανη η αλλαγή του Τραπεζικού χάρτη πριν το τέλος του χρόνου (!).

Ο τίτλος που σήμερα έκλεψε την παράσταση ήταν αυτός του ΟΠΑΠ, ξεπέρασε την αντίσταση των 10,70 ευρώ ο ΟΤΕ, αντέδρασε στην παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση ο Γερμανός περνώντας και πάλι πάνω από τα 20 ευρώ, συνέχισαν να καταγράφουν σημαντικά κέρδη (έστω και αν αυτά λιγόστεψαν αισθητά στο τέλος) Εμπορική και Βιοχάλκο και θετικό πρόσημο για Εθνική, ΗΥΑΤΤ, Eurobank και Cosmote.

Αντίθετα νέο χαμηλό τρέχοντος έτους για την Ιντρακόμ, στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος η Alpha Bank, συνεχίζεται η διόρθωση στα ΚΑΕ και αρνητική ποσοστιαία μεταβολή για Αγροτική, Ελ. Τεχνοδομική, Τιτάνα, Coca-Cola και Motor oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά φθάνοντας μέχρι τις 2320,99 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα κινήθηκε πλαγιοανοδικά μέχρις τις 2346,18 και έκλεισε τελικά στις 2342,52 μονάδες με κέρδη 0,62%, ενώ ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 112 εκ. από τα οποία τα 27,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Συνέχισε να ”ψαλιδίζει” την όποια αισιοδοξία η τελική εικόνα με 119 ανοδικές μετοχές έναντι 138 πτωτικών και για 22 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, συνεχίζεται η αποχώρηση ”δυνάμεων” (που συνοδεύτηκε από νέο χαμηλό τρέχοντος έτους) στην Δυναμική Ζωής, κινητικότητα σε Intersonic και Jumbo αξιοσημείωτα κέρδη για ΕΛΒΑΛ και Fashion Box, ενώ άριστη διαγραμματική συμπεριφορά παρουσιάζει η Compucon.

Oσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Μαΐλλης στα 3,20 ευρώ, ένα πακέτο 666.411 τεμάχια της Λανακάμ στα 1,27 ευρώ (11,2% μετοχικού κεφαλαίου) και ένα πακέτο 200.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 10,75 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 3.500.000 τεμάχια της Βιοχάλκο στα 6 ευρώ, αξίας 21 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,7% του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v