Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους καλεί... ιδιώτες!

Για μία ακόμη φορά η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη (έστω και κατά 0,59%) συντηρήθηκε από τις τηλεπικοινωνίες (2,14%) και κατά δεύτερο λόγο από τις τράπεζες (1,39%), ενώ παρατηρήθηκε αύξηση των συναλλαγών. Ωστόσο, για τη διατήρηση της τάσης απαιτείται τζίρος στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ, δηλ. ενεργοποίηση περισσότερων ιδιωτών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η περαιτέρω διάθεση των ξένων είναι αυτή που θα καθορίσει βραχυπρόθεσμα, τη μεσοπρόθεσμη τάση σρτη Σοφοκλέους. Η εβδομαδιαία μεταβολή του Γενικού Δείκτη κατά περίπου 0,6% και η μερική κατοχύρωση κερδών στη χθεσινή συνεδρίαση, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Είναι γνωστό πως για να επιτευχθεί η διάσπαση των 2.360-2.380 μονάδων, απαιτούνται καθαρές συναλλαγές σαφώς περισσότερες των 120 εκατ. ευρώ. Αυτό γιατί το ζητούμενο δεν είναι μόνο η υπέρβαση για 1-2 συνεδριάσεις του συγκεκριμένου σημείου, αλλά η συντήρηση της αγοράς υψηλότερα από αυτό το επίπεδο.

Για να μετατραπεί η μέχρι τώρα ”αντίσταση” σε ”στήριξη” χρειάζεται κάτι περισσότερο. Οι ξένοι, μετά την επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνη, θεωρούν όμως πρόκριμα των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα, για παράδειγμα των αποκρατικοποιήσεων, την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Βέβαια, ένα άλλο θέμα που τους απασχολεί ιδιαίτερα, είναι αυτό των δημοσίων ελλειμμάτων, και του κινδύνου υποβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας.

Σε καθαρά χρηματιστηριακό επίπεδο, η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών επιβεβαιώνεται από τη δεύτερη ”στάση” της μετοχής του ΟΤΕ, λίγο χαμηλότερα των 10,8 ευρώ, η υποχώρηση κατά 2,24% της Βιοχάλκο με συναλλαγές μόλις 44.000 τεμαχίων, και η σταθερή φορά των μετοχών Εθνικής, Εμπορικής, Cosmote.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σημειώνονται επιμέρους κινήσεις, με την παρουσία και ξένων, οι οποίοι ενισχύουν τη συμμετοχή τους στους Σαράντη, Folli-Follie, Μαϊλλη.

Θα φανεί μέχρι τη συνεδρίαση της Τετάρτης-Πέμπτης, κατά πόσον είναι εφικτή η μετατροπή της μέχρι τώρα πτωτικής φοράς, μεσοπρόθεσμα σε ανοδική.

Για να συμβεί αυτό, απαιτείται η υπέρβαση των 20,2 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, των 18,5 ευρώ για την Εθνική, των 18,2 για την Eurobank και των 10,8-11 ευρώ για τον ΟΤΕ.

Με κέρδη της τάξης του 0,58% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, ενώ στο 0,99% ανήλθαν τα εβδομαδιαία κέρδη για τον FTSE/ASE 20, και στο 0,50% του FTSE/ASE 140.

Αντίθετα, απώλειες 1,06% κατέγραψε ο FTSE/ASE 40 και 2,19% ο FTSE/ASE 80.

Άνοδο 2,14% εμφάνισε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ενώ ακολούθησαν οι τράπεζες (1,39%). Αντίθετα, στο 2,85% ανήλθε η πτώση του κλάδου λιανικού εμπορίου και στο 0,73% του κατασκευαστικού.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στην εβδομάδα κατέγραψε η μετοχή της Space Hellas (21,9%), ακολούθησε η Compucon Εφαρμογές (14,5%), η Σελόντα (12,1%), η Αλυσίδα (12,0%) και η Λανακάμ (11,4%).

Αντίθετα, απώλειες 19,4% κατέγραψε η μετοχή της Δυναμικής Ζωή, ακολούθησαν η Moda Bagno (16,7%), η Ν. Γκάλης (16,7%), η μετοχή της Τασόγλου (16,7%) και αυτή της Χατζηιωάννου (16,7%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v