Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Τι δείχνουν τα εξάμηνα των εισηγμένων

Ανώτερες κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες ήταν οι επιδόσεις των εισηγμένων εταιριών στο εξάμηνο του 2004, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ. Τα κέρδη προ φόρων μετά από μειοψηφίες αυξήθηκαν κατά 21,98%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης είναι λειτουργικό. Οι ευχάριστες εκπλήξεις. Οι ωφελημένοι κλάδοι.

Merit: Τι δείχνουν τα εξάμηνα των εισηγμένων
Η ολοκλήρωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων για το 2004 βρήκε το σύνολο της αγοράς να διαμορφώνει αύξηση στην κερδοφορία (κέρδη προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας) κατά 21,98%, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Η αύξηση αυτή κατά μέσο όρο υπερβαίνει τις εκτιμήσεις που υπήρχαν για την αγορά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες περίπου. Εάν μάλιστα το παραπάνω αποτέλεσμα συνδυαστεί με την αύξηση της οργανικής κερδοφορίας στο εξάμηνο κατά 18,90%, τότε μπορούμε να πούμε εν πολλοίς πως η αύξηση της κερδοφορίας στην αγορά είναι λειτουργική στο μεγαλύτερο μέρος της.

Ο κύκλος εργασιών της αγοράς στο εξάμηνο εμφανίστηκε αυξημένος κατά 12,2%. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα η αγορά διαμορφώνει πολλαπλασιαστή κερδών προ φόρων P/E: 10,29x, αποτέλεσμα άκρως ικανοποιητικό εάν συγκριθεί με τις περισσότερες από τις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης.

Η κινητήριος δύναμη της αγοράς, ο FTSE/ASE-20, σημείωσε στο εξάμηνο αύξηση στην κερδοφορία (κέρδη προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας) στο +22,98%, με τη λειτουργική κερδοφορία να βρίσκεται στο +17,46%, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση έναντι των υπολοίπων δεικτών, γεγονός που εξηγεί εν μέρει και την υπεραπόδοση που εμφανίζει έναντι των υπολοίπων κύριων δεικτών του χρηματιστηρίου. Η αύξηση στον τζίρο κυμάνθηκε στο +13,7%.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-40 εμφάνισε στο εξάμηνο μείωση στα κέρδη προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας κατά 4,86 ποσοστιαίες μονάδες και αντίστοιχα μείωση στη λειτουργική κερδοφορία κατά 2,58%. Το αποτέλεσμα αυτό θα πρέπει να θεωρείται συγκυριακό, καθώς η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα αποτελέσματα της Γενικής Τράπεζας, τα οποία λόγω προβλέψεων για επισφάλειες κυρίως εμφανίστηκαν αρνητικά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ έναντι κερδών στο εξάμηνο του 2003.

Εάν εξαιρεθούν τα αποτελέσματα της Γενικής, οι υπόλοιπες 39 εταιρείες του δείκτη εμφανίζουν αύξηση τόσο στα κέρδη προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας όσο και στη λειτουργική κερδοφορία, η οποία ξεπερνά το 30%. Ο τζίρος του δείκτη εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 14,9%.

Τέλος, ο δείκτης της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ο FTSE/ASE-80, στο εξάμηνο του 2004 εμφάνισε πτώση στα κέρδη προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας κατά 4,05%. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αντίθετο με τη λειτουργική κερδοφορία του δείκτη, η οποία στο εξάμηνο εμφανίζεται αυξημένη κατά 17,43%.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και στα έκτακτα και ανόργανα έσοδα/έξοδα των εταιρειών που συμμετέχουν στο δείκτη, όπου και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από πλευράς των εισηγμένων εταιρειών και πολύ περισσότερο από πλευράς των ιδιωτών επενδυτών.

Σε επίπεδο επιμέρους κλαδικών δεικτών, οι τράπεζες εμφανίζουν αύξηση στην κερδοφορία κατά 18,9% με τη λειτουργική κερδοφορία στο +10,61%.

Στον αντίποδα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών εμφανίζει μείωση στην κερδοφορία κατά 16,59%.

Πρωταγωνιστές των εξαμήνων σε επίπεδο κλαδικών δεικτών μπορούν να χαρακτηριστούν οι κλάδοι τυχερών παιχνιδιών με αύξηση στα κέρδη κατά 87,65%, χονδρικού εμπορίου με αύξηση στην κερδοφορία κατά 57,24%, λιανικού εμπορίου με αύξηση στα κέρδη κατά 52,86% και μη μεταλλικών ορυκτών & τσιμέντων με αύξηση στα κέρδη κατά 41,73%.

Εξάλλου, ευχάριστες εκπλήξεις στο εξάμηνο του 2004 μπορούν να χαρακτηριστούν: Ο κλάδος εκδόσεων-εκτυπώσεων, ο οποίος εμφάνισε στο εξάμηνο αύξηση στην κερδοφορία κατά 31,38%, απόρροια κυρίως της αύξησης της διαφημιστικής δαπάνης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004, και ο κλάδος υγείας, ο οποίος μετά από αρκετά τρίμηνα υποχώρησης μεγεθών εμφανίζει αύξηση στα κέρδη προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας στο +43,98%, με τη λειτουργική κερδοφορία στο +31,25%.

Ακόμα, οι κλάδοι των βασικών μετάλλων και μεταλλικών προϊόντων, οι οποίοι, ευνοημένοι από τις υψηλές τιμές των μετάλλων διεθνώς, εμφάνισαν αύξηση στην κερδοφορία κατά 172% και 22% αντίστοιχα, ο κλάδος επίπλου, ο οποίος μετά από αρκετά τρίμηνα στο μείον εμφάνισε θετικά αποτελέσματα στο εξάμηνο και, τέλος, ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος εμφάνισε στο εξάμηνο σημαντικά κέρδη έναντι ζημιών.

Ακόμη μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Τις πρώτες βάσιμες ανησυχίες για τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος μετά από σωρεία τριμήνων στο +30% εμφανίζει στο εξάμηνο αύξηση στο +11,19%, και το ότι ο κλάδος τροφίμων και ποτών βρίσκεται συγκυριακά στο μείον λόγω των αποτελεσμάτων της ΕΒΖ και CHIPITA. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ενδελεχής εξέταση των επιμέρους μετοχών.

Ο κλάδος της πληροφορικής παραμένει εν υπνώσει για μία ακόμη φορά με κέρδη στο +0,5%, αν και υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία από τον κλάδο ειδών & λύσεων πληροφορικής, ο οποίος εμφάνισε αύξηση στην κερδοφορία κατά 54,94%.

Οριακή μείωση των ζημιών για τη ναυτιλία, εκεί που περιμέναμε σαφώς περισσότερα, έστω και αν το καλό τρίμηνο είναι αυτό που διανύουμε, ενώ γνωστές είναι οι ανησυχίες για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος είναι και πάλι στο ”κόκκινο”.

(*) Οι πίνακες της Merit ΑΧΕΠΕΥ με τα αποτελέσματα εξαμήνου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v