Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η ρύθμιση των χρεών, η ρύθμιση των χρεών, το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης της Εθνικής, αλλά και η τρομοκρατική ενέργεια στη Ρωσία είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η ρύθμιση των χρεών, η ρύθμιση των χρεών, το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης της Εθνικής, αλλά και η τρομοκρατική ενέργεια στη Ρωσία είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Ρωσία: Κορυφώνεται η αγωνία για τα παιδιά στη Ρωσία τονίζει η ”Καθημερινή”, που συμπληρώνει πως ο πρόεδρος Πούτινσε αδιέξοδο βρίσκεται .

Έλλειμμα: Το φιλόδοξο στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ το 2005, από 5,3% του ΑΕΠ που αναμένεται να είναι στο τέλος του έτους, θα δεσμευτεί σε Eurostat και ΔΝΤ να υλοποιήσει το οικονομικό επιτελείο, τονίζει η ”Ναυτεμπορική”.

Οικονομία: Το πρώτο τεστ στο οποίο μέχρι στιγμής η ελληνική οικονομία έχει αποτύχει εκ των προτέρων είναι οι δημοσιονομικές επενδύσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Ομόλογα: Με 4ετή ομόλογα, που θα φέρουν επιτόκια αγοράς, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων που ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ σημειώνει η ”Καθημερινή”.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Τη χειρότερη δυνατή τροπή για την Ελλάδα παίρνει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας σύμφωνα με την ”Ημερησία”, που τονίζει πως υπ’ αριθμόν ένα κριτήριο είναι το ύψος του δανεισμού σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν.

Καύσιμα: Φρένο στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το λαθρεμπόριο καυσίμων τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να βάλει με τη συνδρομή των καταναλωτών το υπουργείο Οικονομίας προχωρώντας στη δημιουργία ειδικού τύπου πετρελαίου πολλαπλών χρήσεων, τονίζει το ”Κέρδος”.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει ενιαίο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης – ουσιαστικά καταργώντας από εφέτος την κατ’ έτος μείωση του ειδικού φόρου που είχε θεσμοθετηθεί και θα ίσχυε από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Απριλίου, με στόχο τα νοικοκυριά να προμηθεύονται σε πιο προσιτές τιμές τα καύσιμα του χειμώνα, τονίζει ”Το Βήμα”.

Διπλασιάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζει η ”Ημερησία”, σύμφωνα με την οποία στα νοικοκυριά θα επιβληθούν περαιτέρω φόροι ύψους 70 εκατ. ευρώ για το πετρέλαιο.

Ο νέος τύπος καυσίμου θα έχει έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή φορολόγησης μεταξύ 35-40 ευρώ το χιλιόλιτρο, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Ρύθμιση Χρεών: Δύο δόσεις σε διάστημα ενός μηνός θα κληθούν να καταβάλουν οι οφειλέτες του Δημοσίου που θα θελήσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην Εφορία έως τις 24 Σεπτεμβρίου, αναφέρει ”Το Βήμα”.

Ασφαλιστικό: Δεν αλλάζει το ασφαλιστικό υπόσχεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σύμφωνα με την ”Ημερησία”, που συμπληρώνει πως το μήνυμα του πρωθυπουργού αναφερόταν σε ήπιες προσαρμογές με σύνεση.

Αέριο: Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, η έναρξη της οποίας με βάση την κοινοτική οδηγία ξεκινά από την 1η Ιουλίου του 2005, σημειώνει η ”Καθημερινή”.

Kantor: Κύμα συγχωνεύσεων και αποχωρήσεων στον χώρο των χρηματιστηριακών εταιριών διαβλέπει η Kantor Capital στην τελευταίας της έκθεση, αναφέρει το ”Κέρδος”.

Στεγαστικά Δάνεια: Αλλαγές έχουν επέλθει στα μερίδα αγοράς των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που συμπληρώνει πως κερδισμένη είναι η Eurobank, ενώ έπονται Εμπορική και Εθνική.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Έχοντας πάνω από εικοσαετή προσωπική εμπειρία στον επενδυτικό χώρο, ο κ. Αλέξης Πιλάβιος δίνει το στίγμα της διαφοράς της νέας διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την απελθούσα σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”, όπου μεταξύ άλλων περνάει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και την επιθυμία ενίσχυσης της διαφάνειας, ενώ αναφορικά με τις 87 χρηματιστηριακές που φυτοζωούν το μήνυμα ήταν σαφέστατο: αν δεν βγουν κέρδη, σ’ αυτούς επαφίεται το τι θα κάνουν.

Αθήνα 2004: Αγωγή κατά του Αθήνα 2004 έχει καταθέσει η κοινοπραξία ”Φιλοξενία 04”, διεκδικώντας να περιοριστεί στο συμβολικό ποσό των 20.000 ευρώ η οφειλόμενη απόδοση εσόδων προς την Οργανωτική Επιτροπή, αντί του ποσού των 1,2 εκατ. ευρώ που προβλέπει η μεταξύ τους σύμβαση, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

ΔΕΠΑ: Την κατάτμηση της ΔΕΠΑ σε τρεις εταιρίες (μεταφορά, διανομή, εμπορία) και τη δημιουργία θεσμού Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες εισηγείται η ΡΑΕ σύμφωνα με ”Το Βήμα”.

Χ.Α.: Ο κ. Σπύρος Καπράλος, παλαιός υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, στέλεχος διαφόρων επιχειρήσεων και γενικός γραμματέας των Ολυμπιακών Αγώνων φαίνεται σύμφωνα με ”Το Βήμα” να είναι ο νέος πρόεδρος του Χ.Α., που συμπληρώνει πως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η επιλογή της ΕΧΑΕ.

Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει ο δρόμος για την αποχώρηση έως και 1.900 στελεχών της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει το ”Κέρδος”.

Σύμφωνα με την ”Καθημερινή” η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε δίλημμα όσον αφορά στην Atlantic, ενώ παράλληλα αναφέρει πως υπάρχουν σκέψεις για πώληση της θυγατρικής στις ΗΠΑ με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας σε Βαλκάνια και Ρωσία.

Η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο” επισημαίνει πως η Εθνική Τράπεζα πωλεί τη συμμετοχή της στην Ηρακλής, συμπληρώνοντας πως το μερίδιό της (24,41%) αποτιμάται σε 140 εκατ. ευρώ.

Ευρωπαϊκή Τεχνική: Στο ”σφυρί” βγαίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου το σημαντικότερο ακίνητο της Ευρωπαϊκής Τεχνικής σύμφωνα με το ”Κέρδος”.

Ευρωπαϊκή Εταιρία: Ευρωπαϊκή Εταιρία θα μπορούν να συστήνουν μέσα στους επόμενους μήνες και οι Έλληνες επιχειρηματίες, εξασφαλίζοντας μια σειρά προνομίων και τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε., αναφέρει το ”Κέρδος”.

Αποτελέσματα Εξαμήνου: Τους νικητές και τους ηττημένους του πρώτου εξαμήνου του 2004, με βάση τα οικονομικά τους αποτελέσματα, παραθέτει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”, που τονίζει πως ο κλάδος των τραπεζών συγκεντρώνει τα περισσότερα θετικά σχόλια, αφού για ένα ακόμη τρίμηνο οδήγησαν την κερδοφορία σε υψηλά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v