Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές οι κινήσεις των ισχυρών

Το περιεχόμενο της ομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ σήμερα το απόγευμα μπορεί να καθορίσει βραχυπρόθεσμα την τάση στα διεθνή χρηματιστήρια. Στη Σοφοκλέους, ισχυροί επενδυτές, ειδικότερα οι ξένοι, επιδίδονται σε επιλεκτικές αγορές εν αναμονή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Συνεχίζεται η συσσώρευση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το περιεχόμενο της ομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ (στις 17.30 ώρα Ελλάδος) θα καθορίσει και το επιτοκιακό περιβάλλον μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεν αποκλείεται οι δηλώσεις του να επηρεάσουν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα την τάση των αγορών, όπου -αν κρίνουμε από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Wall- δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές ανατροπές.

Βέβαια, στη Σοφοκλέους κυριαρχεί ο ρυθμός της οικονομικής πολιτικής που θα χαραχθεί διά στόματος πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Εύλογα, η αναμονή των ισχυρών επενδυτών αποτυπώνεται σε περιορισμένες - επιλεγμένες αγορές προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται η διαδικασία συσσώρευσης για το Γ.Δ. σε ανεκτό εύρος διακύμανσης.

Η τακτική των ισχυρών επενδυτών, ειδικότερα των ξένων, επιβεβαιώνεται από τη μέτρια εμπορευσιμότητα συγκεκριμένων μετοχών επιλογής τους (Alpha, Εθνική, Cosmote, Coca-Cola, Eurobank, Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και 2-3 ακόμη).

Όμως, για πολλοστή φορά διαπιστώνεται πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών υπάρχει ζήτηση, ενώ ελαχιστοποιείται η προσφορά.

Ενδεικτικότερη είναι η περίπτωση των ΟΤΕ και Cosmote.

Στη μετοχή του Οργανισμού διακρίνεται ξεκάθαρα η στάση αναμονής που καθορίζει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Εάν στις επόμενες συνεδριάσεις επιτευχθεί η διάσπαση των 10,8-11 ευρώ, με εκ νέου ενίσχυση των συναλλαγών, τότε η μετοχή μπορεί να κινηθεί προς τα 11,5 ευρώ.

Στη μετοχή της θυγατρικής Cosmote διαπιστώνεται πως αν και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση κοντά στην ιστορικά υψηλή τιμή, η τάση παραμένει ανοδική, το δε αγοραστικό ενδιαφέρον αμείωτο.

Επίσης, αγοραστές προς τα 20 ευρώ θα μπορούσαν να εμφανιστούν στη μετοχή της Alpha, με την προϋπόθεση πως η βραχυπρόθεσμη φορά της αγορά θα επανέφερε το Γ.Δ. προς τις 2.360-2.380 μονάδες.

Η υπεραντίδραση συγκεκριμένων μετοχών, χθες, που είχαν υπερπιεστεί τις προηγούμενες ημέρες (Κλωνατέξ, Δυναμική Ζωή, κ.ά.) θα εξαρτηθεί από τη σχέση Τ+3 και τον τρόπο που χρηματοδοτείται αυτή η κίνηση.

Καταγράφεται, όμως, συνέχεια στην ανοδική φορά ορισμένων μετοχών όπως οι ΕΧΑΕ, Μαΐλλης, ΕΛΠΕ, είτε η συσσώρευση άλλων, που πρακτικά φανερώνει τη μεσοπρόθεσμη παρουσία ισχυρών επενδυτικών ομίλων σε μία κατηγορία μετοχών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τη διακύμανση του Γ.Δ., θα εμμείνουμε στην αρχική μας εκτίμηση (δηλαδή του πρώτου σχολίου της εβδομάδας) περί επιθυμητής και επιδιωκόμενης συσσώρευσης σε εύρος τιμών υψηλότερο των 2.300 μονάδων μέχρις ότου αποσαφηνιστούν οι κυβερνητικές προθέσεις.

Σημείωση: Η διάθεση αναμονής που κυριαρχεί μεταξύ των ισχυρών παικτών αυτές τις ημέρες επιβεβαιώνεται από τη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών, με ενδεικτικότερες περιπτώσεις τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ (σημείωσε ήπια διολίσθηση).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v