Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξύπνησε η περιφέρεια!!!

Ημέρα της ”πολύπαθης περιφέρειας” η σημερινή στη Σοφοκλέους, όπου ο όμιλος Κλωνατέξ, σύσσωμος, έσυρε το... χορό. Ακολούθησαν τίτλοι που είχαν πιεστεί έντονα προσφάτως (Δυναμική Ζωή), ενώ σε σχετική απόσταση βρέθηκαν μετοχές πάλαι ποτέ ”σηματωροί” (ΔΟΛ, Εθνική Ακινήτων). Σε 28 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 6-17,95%.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση, παραμένει χαμηλή η αξία συναλλαγών και η απροθυμία για τοποθετήσεις, έστω και αν μετά από πολλές συνεδριάσεις οι μετοχές με θετικό πρόσημο υπερκέρασαν αυτές με αρνητικό, κάτι που συνέβη κυριολεκτικά τα τελευταία λεπτά.

Αντίθετα ο Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες αδυνατώντας να εκμεταλλευτεί την ελαφρώς θετική εικόνα που παρουσίαζαν μέχρι τις 16.00 οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Υπαίτιος της ”αδυναμίας” του Δείκτη η εδώ και πολλές συνεδριάσεις ”κουρασμένη” υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τους ξένους να έχουν ελαχιστοποιήσει τις συναλλαγές τους και τους εγχώριους διαχειριστές σχεδόν αποστασιοποιημένους συνεχίζοντας την προσπάθεια να διαφυλάξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ρευστότητα εκτός Αγοράς.

Σε αυτά συνηγορεί και η κάμψη των συναλλαγών σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ κάποιοι άλλοι (όπως Εθνική ΔΕΗ, και Alpha Bank) διστάζουν να ”αναμετρηθούν” με επίπεδα σημαντικής τεχνικής αντίστασης.

Λίγο καλύτερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το +0,13% του FTSEM και το +0,76% του FTSES έναντι του –0,19% του FTSE, με μία ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τον όμιλο Κλωνατέξ (καλώς ή κακώς), ακολούθησαν τίτλοι που είχαν πιεστεί έντονα προσφάτως (Δυναμική Ζωή) και σε σχετική απόσταση μετοχές πάλαι ποτέ ”σηματωροί” (ΔΟΛ, Εθνική Ακινήτων).

Από τις μετοχές του FTSE κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας μόνο σε Ελ. Πετρέλαια, Ιντρακόμ και Cosmote και θετική μεταβολή για Βιοχάλκο και Εμπορική.

Αντίθετα δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με απώλειες για τον ΟΠΑΠ, υπό πίεση και η Ελ. Τεχνοδομική, και αρνητικό πρόσημο για Γερμανό, ΔΕΗ, ΗΥΑΤΤ, ΚΑΕ, Τιτάνα, Εθνική, Coca-Cola, Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο (δύο φορές που γύρισε οριακά ”πράσινος” υποχώρησε άμεσα), μεταξύ 2321,88 και 2336,02 για να κλείσει τελικά στις 2335,32 μονάδες με απώλειες 0,01%, ο τζίρος πάντα ”ασθενικός” στα 66,7 εκ. από τα οποία τα 6,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Διαφοροποιημένη από τις τελευταίες συνεδριάσεις η τελική εικόνα με 154 ανοδικές μετοχές έναντι 123 πτωτικών, σε 28 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 6-17,95%, έστω και αν οι περισσότεροι από αυτούς δεν αντιπροσωπεύουν ικανοποιητικά αποτελέσματα ή ελκυστικά θεμελιώδη (!).

Oσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 120.000 τεμάχια της Eurobank στα 17,90 ευρώ, ένα πακέτο 387.658 τεμάχια της ΕΧΑΕ στα 6,50 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 19,90 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 260 τεμάχια της Marfin Financial Group στα 8,82 ευρώ και δύο πακέτα των 2.700 και 50.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 15,96 και 15,82 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v