Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για την Πίστη, ρε γαμώτο!

Η Πίστη είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο ενός ανθρώπου που κινείται επαγγελματικά στον χρηματοοικονομικό χώρο. Αν του το αφαιρέσεις δεν φτάνουν όλα τα λεφτά του κόσμου για να το αντικαταστήσει. Οι χρηματιστές μπορεί να έχουν ολιγωρήσει. Μπορεί να έχασαν το timing. Όλα αυτά, όμως, απέχουν από το να τους χαρακτηρίσουμε συλλήβδην ”απατεώνες”.

Για την Πίστη, ρε γαμώτο!
Η Πίστη είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο ενός ανθρώπου που κινείται επαγγελματικά στον χρηματοοικονομικό χώρο. Αν του το αφαιρέσεις δεν φτάνουν όλα τα λεφτά του κόσμου για να το αντικαταστήσει.

Οι χρηματιστές μπορεί να έχουν ολιγωρήσει. Μπορεί να έχασαν το timing. Μπορεί να έκαναν -και έκαναν- τραγικά λάθη. Όλα αυτά, όμως, απέχουν από το να τους χαρακτηρίσουμε συλλήβδην ”απατεώνες”. Κι αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι η Πίστη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ανάπτυξη μιας χρηματιστηριακής αγοράς.

Αν μία εφημερίδα βγει αύριο και υποστηρίξει ότι μία τράπεζα πρόκειται να κλείσει, η τράπεζα αυτή θα κινδυνέψει πραγματικά να βάλει λουκέτο.

Ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα. Φανταστείτε τη στιγμή που οι πανικοβλημένοι πελάτες της τράπεζες συνωστίζονται στα γκισέ για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Ο μεγαλύτερος κολοσσός της γης μπορεί να καταρρεύσει κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς τρόμου και πανικού.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η Πολιτεία έχει θεσπίσει ειδική νομοθεσία, για να προστατεύει τις τράπεζες από κάθε είδους κακόβουλη ενέργεια που στόχο έχει τον κλονισμό της Πίστης των πελατών της.

Δεν έχει, όμως, υπάρξει αντίστοιχη φροντίδα και για τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Πέστε μας, ποια θεωρείτε αυτή τη στιγμή την πιο καλή, την πιο super χρηματιστηριακή εταιρεία της ελληνικής αγοράς;

Αν ένας δημοσιογράφος ισχυριστεί ότι η εταιρεία αυτή κινδυνεύει και υπαινιχθεί ότι οι πελάτες της μπορεί να μπουν σε ανείπωτες περιπέτειες, η εν λόγω υγιής εταιρεία θα εισέλθει σε ζημιογόνα τροχιά σε μία και μόνο βραδιά.

Έχουν ευθύνες οι χρηματιστές για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο τους και για τις σκιές που έχουν πέσει στη Σοφοκλέους.

Μόνο και μόνο από το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες ψήφισαν για πρόεδρό τους τον κ. Βοϊλή. Σαν να μην είχε πέσει στα χέρια τους έστω κι ένας ισολογισμός της εταιρείας του κυρίου ”προέδρου”.

Από εκεί και πέρα είναι άδικο, συκοφαντικό και επικίνδυνο να τους βάζουμε όλους σ’ ένα τσουβάλι και να τους πετάμε στη θάλασσα.

Πώς μπορούμε να συγκρίνουμε τον χ τυχάρπαστο που έχει ασελγήσει σε βάρος της αγοράς με τον Γιώργο τον Χρυσοχοϊδη; Ή με τον Βασίλη τον Χατζηλία; Ή με τον Ηλία Χαδέλη ή τον Λάμπρο τον Παπακωνσταντίνου;

Αδικούμε πολλούς αναφέροντας τρία – τέσσερα ονόματα. Αλλά το κάνουμε για να δείξουμε ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά του φεγγαριού και όχι μόνο η σκοτεινή.

Είναι μέγιστη ανάγκη να περιφρουρηθεί η αξιοπρέπεια του χώρου. Όχι μόνο επειδή κάποιοι άνθρωποι έχουν επενδύσει την περιουσία τους και την επαγγελματική τους υπόσταση στη Σοφοκλέους, αλλά και διότι ο κλονισμός της Πίστης θα επιφέρει ακόμη περισσότερα δεινά στην αγορά.

Ξέρετε τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες; Δεν προλαβαίνουν στις τραπεζικές ΑΧΕ να ανοίγουν κωδικούς νέων πελατών. Αυτό ήταν το ζητούμενο; Αν αυτό ήταν, ας καλέσουμε όλους τους ιδιώτες χρηματιστές να παραδώσουν σήμερα τις άδειές τους.

Να τους πούμε, όμως, ότι όλοι εμείς οι υπόλοιποι βρήκαμε τη δική τους καμπούρα για να φορτώσουμε όλες τις αμαρτίες του κόσμου. Να μη χάνουν οι άνθρωποι άλλα λεφτά και κυρίως να γλιτώσουν τον πλήρη εξευτελισμό. Για να μπορούν να βγαίνουν στη γειτονιά τους δίχως κουκούλα.

Κάποιοι μπορούν να χαίρονται αυτή τη στιγμή για το ότι ανοίγουν νέους κωδικούς και κερδίζουν μερίδια αγοράς. Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν είναι το πόσο απέχουν από το 100% του τίποτα...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v