Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και στον έλεγχο από την Eurostat, στις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, στο νέο πρόεδρο του Χ.Α., Σπ. Καπράλο αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και στον έλεγχο από την Eurostat, στις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, στο νέο πρόεδρο του Χ.Α., Σπ. Καπράλο αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Τύπος της Πέμπτης.

Οικονομία: Βαρύ κλίμα για την οικονομία δημιουργούν τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού για την έκρηξη του δημοσίου χρέους τονίζει Το Βήμα που συμπληρώνει πως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας από την Eurostat η κυβέρνηση περιμένει ότι αύριο Παρασκευή στο συμβούλιο υπουργών στο Άμστερνταμ θα δεχθεί τις πρώτες βολές για την κακή δημοσιονομική κατάσταση.

Ο πληθωρισμός παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που εισέρχεται στη μεταολυμπιακή περίοδο, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα σωρό αντιφάσεων, αναφέρει η Καθημερινή, που συμπληρώνει πως η Κεντρική Τράπεζα φοβάται επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του τιμαρίθμου τους τελευταίους μήνες του έτους, ενώ ο πληθωρισμός φοβίζει και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αλογοσκούφης: Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αισιοδοξεί ότι δεν θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας εφόσον το έλλειμμα μειωθεί κάτω από το 3% το 2005, σημειώνει η Ημερησία.

Εφικτό χαρακτήρισε χθες το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ο υπουργός Οικονομίας σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική που συμπληρώνει πως ο κ. Αλογοσκούφης μετά και τη σαφή επιδείνωση των δημοσιονομικών μας δεδομένων, δήλωσε ανήσυχος για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ενώ εναπόθεσε τις ελπίδες του στο σχεδιασμό για τη μείωση του ελλείμματος το 2005.

Πληθωρισμός: Κάτω από το 3% συγκρατήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο καθώς όπως φαίνεται τα μέτρα συγκράτησης των τιμών απέδωσαν, τονίζει Το Βήμα.

Επιχειρηματικότητα: Το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δυσμενές τονίζει η Ημερησία επικαλούμενη έκθεση ”κόλαφο” - όπως την χαρακτηρίζει – της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ συμπληρώνει πως η Τράπεζα κατατάσσει τη χώρα μας σχεδόν τελευταία ανάμεσα σε 145 χώρες.

Γκαργκάνας: Η αύξηση των επιτοκίων θα δυσχεράνει την ομαλή εξυπηρέτηση πολλών δανείων προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας προς τις τράπεζες και τους δανειολήπτες.

Επιφυλάξεις για τη διατήρηση υψηλού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και στο μέλλον αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα διατυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ανησυχεί για το ενδεχόμενο αύξησης επισφαλειών στις τράπεζες, λόγω μιας γενικότερης οικονομικής επιβράδυνσης, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, τονίζει το Κέρδος.

Το Βήμα σημειώνει πως όπως ανέφερε χθες ο κ. Γκαργκάνας ”αν υπάρξει άνοδος των επιτοκίων, οι σημερινές προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν ότι δεν είναι αρκετές”.

Σοφοκλέους: Έπειτα από έντονο παρασκήνιο που διήρκησε περισσότερο από δέκα ημέρες, ανακοινώθηκε ότι πρόεδρος του Χ.Α. αναλαμβάνει ο κ. Σπ. Καπράλος γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνει το Κέρδος.

Την 1η Οκτωβρίου αναλαμβάνει ο κ. Σπ. Καπράλος αναφέρει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή το διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ όρισε το νέο διευθύνοντα σύμβουλο.

Ασφαλιστικό: Ούτε συζήτηση για αλλαγές στις εργασίες σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα δεν πρόκειται να δεχθεί η ΓΣΕΕ σύμφωνα με Το Βήμα που κάνει λόγο για ευθεία παρέμβαση του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό.

Δάνεια: Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει αρκετά νοικοκυριά, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες της Οικονομικής Ελευθεροτυπίας αδυνατούν να εξυπηρετήσουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Επιταγές: Τους χειρότερους οιωνούς για την αγορά προμηνύει το νέο αρνητικό ρεκόρ ακάλυπτων επιταγών, η συνολική αξία των οποίων άγγιξε στο τέλος του πρώτου οκταμήνου του έτους τα 596,3 εκατ. ευρώ αναφέρει το Κέρδος.

Ενέργεια: Άνοδο τιμών στην ενέργεια βλέπει μελέτη της Kantor σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως με βάση την ίδια μελέτη προκύπτει ότι παρά την αύξηση της ζήτησης καθυστερούν οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Ακτοπλοϊκές: Υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού στην ακτοπλοΐα τάσσεται ο Περικλής Παναγόπουλος πρόεδρος της Attica Group ο οποίος μιλώντας στη Ναυτεμπορική ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν δυο μόνο εταιρίες στην ελληνική ακτοπλοΐα.

Αλευροβιομηχανίες: Ξέσπασε πόλεμος για το σκληρό σιτάρι τονίζει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως οι αλευροβιομήχανοι ζητούν άδεια για εισαγωγές, ενώ οι αγρότες αντιδρούν.

Εθνική Τράπεζα: Δεν υπάρχει πρόθεση για την πώληση της Atlantic, θυγατρικής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, όπου είναι άλλωστε εισηγμένη και η μετοχή της Τράπεζας τονίζει το Κέρδος, που συμπληρώνει πως αντίθετα δεν αποκλείεται να εξετασθεί το θέμα της απορρόφησης της Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, ενώ θα επανεξετασθούν εν ευθέτω χρόνο οι συμμετοχές σε μη χρηματοπιστωτικού τομέα εταιρίες όπως στην ΑΓΕΤ.

ΟΤΕ: Για νέο ρήγμα στις σχέσεις ΟΤΕ-Tellas κάνει λόγο η Ημερησία σύμφωνα με την οποία αφορμή στάθηκε η προσφορά του ΟΤΕ για τη χονδρική διάθεση γραμμών ADSL για πρόσβαση στο Internet.

Σε συμβιβαστική πρόταση για την τρίμηνη παράταση των διαφημιστών συμβάσεων του ΟΤΕ και ανώτατη δαπάνη 15 εκατ. ευρώ έληξε χθες, κατά πλειοψηφία, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, αναφέρει η Καθημερινή.

Εμπορική Τράπεζα: Άμεση λύση προωθεί το συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας όσον αφορά στο ασφαλιστικό σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, σημειώνει η Ημερησία, ενώ το Κέρδος τονίζει πως η Τράπεζα μέχρι τέλος του έτους θα έχει καταργήσει 14 θυγατρικές.

Το 2006 θα δει το φως της η Εμπορική Τράπεζα, τονίζει η εφημερίδα Χρηματιστήριο σύμφωνα με τον οποία στόχος της διοίκησης της Τράπεζας είναι η σχέση εξόδων – εσόδων να πέσει στο 60%.

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Στην τελική ευθεία εισήλθε το θέμα της Αλουμίνιον της Ελλάδος, αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στο Παρίσι να καταρτιστεί η short list των ενδιαφερόμενων από την Credit Lyonais.

ΕΥΔΑΠ: Πως ”ζημιώνει” το Δημόσιο η ΕΥΔΑΠ εξηγεί η εφημερίδα Χρηματιστήριο που παράλληλα αναφέρεται στο τι προκύπτει από την έκθεση της λογιστικής εικόνας.

ΑΝΕΚ: Την ώρα που πιστωτές και προμηθευτές της ΔΑΝΕ διαγκωνίζονται για το μοίρασμα των ”ιματίων” από το κουφάρι της εταιρίας, ο βασικός μέτοχος και πρόεδρος της ΑΝΕΚ κ. Ιωάννης Βαρδινογιάννης καθιστά σαφές ότι η χανιώτικη εταιρία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη ΔΑΝΕ, ούτε μεθοδεύει τη διάλυσή της.

Σίσσερ: Την καταβολή διαφοράς αποζημιώσεων από τον εργοδότη, με βάση τις διατάξεις για τους υπαλλήλους και όχι για τους εργατοτεχνίτες επιδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για τις εργάτριες της Σίσσερ Παλλάς που απορροφήθηκαν τον Μάιο του 2003, τονίζει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v