Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παλεύοντας με το δόρυ!

Ο κ. Καραμανλής δεν ανέφερε στη Θεσσαλονίκη ούτε μία φορά τη λέξη Σοφοκλέους. Πιθανότατα η χρηματιστηριακή αγορά είναι πέρα και έξω από τους σχεδιασμούς της κυβερνητικής πολιτικής για την Οικονομία. Όταν οι άλλοι παλεύουν με ατομικές βόμβες, εμείς επιλέγουμε να επιστρέψουμε στη εποχή του δόρατος!

Παλεύοντας με το δόρυ!
Ο κ. Καραμανλής δεν ανέφερε στη Θεσσαλονίκη ούτε μία φορά τη λέξη Σοφοκλέους. Πιθανότατα η χρηματιστηριακή αγορά είναι πέρα και έξω από τους σχεδιασμούς της κυβερνητικής πολιτικής για την Οικονομία.

Όταν οι άλλοι παλεύουν με ατομικές βόμβες, εμείς επιλέγουμε να επιστρέψουμε στη εποχή του δόρατος!

Ασφαλώς και ο κόσμος όλος δεν είναι η Σοφοκλέους. Ουδείς, όμως, μπορεί να αμφισβητήσει το πόσο σημαντικό εργαλείο είναι η χρηματιστηριακή αγορά για την ανάπτυξη της Οικονομίας. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Αντίθετα, η ελληνική πολιτική ηγεσία (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) αρνείται έστω και να αναφερθεί στην χρηματιστηριακή αγορά, εγκλωβισμένη στις αγκυλώσεις που προκάλεσε η κομματική διαμάχη της περιόδου 1999–2004 για τις ”φούσκες” του 1999.

Είναι πολύ πιθανό η σημερινή κυβέρνηση να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να πετύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους μας και δίχως τη βοήθεια της χρηματιστηριακής αγοράς. Αν πράγματι το πιστεύουν αυτό, σφάλλουν.

Το πρόβλημα είναι ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος, ο οποίος δεν θα μπορεί να αναπληρωθεί στο μέλλον.

Θα καταλάβουμε τη διαφορά όταν αναπτυχθούν οι χρηματιστηριακές αγορές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Όταν σε λίγο καιρό θα βλέπουμε μόνο τη σκόνη που θα αφήνει πίσω του το Χρηματιστήριο της Ρουμανίας. Όταν θα μιλάμε για ”χαμένες ευκαιρίες” και θα ψάχνουμε να βρούμε τι ήταν εκείνο που έφταιξε.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε το χρηματιστήριο προσπαθώντας να αποκομίσει κομματικά και εκλογικά οφέλη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει το άλλο άκρο. Να μην ασχοληθεί ή να δείξει ότι δεν ασχολείται καθόλου με το χρηματιστήριο.

Όσο ακραία ήταν η πολιτική της τότε κυβέρνησης, άλλο τόσο ακραία είναι και η πολιτική της σημερινής.

Η Σοφοκλέους μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό εργαλείο για την ανάπτυξη της Οικονομίας. Το να υπάρχει μία ζωντανή χρηματιστηριακή αγορά είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v