Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο του οίκου FTSE η αγορά

Καθηλωμένες συναλλαγές και μεμονωμένες - πυροσβεστικές - κινήσεις συνέθεσαν την εικόνα της Σοφοκλέους στην εβδομάδα που πέρασε, η οποία έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 0,26%, αλλά σε απόσταση ασφαλείας από τις 2.305 μονάδες. Ισως, η επίσκεψη των εκπροσώπων του διεθνούς οίκου FTSE να σημοτοδοτήσει εξελίξεις σε όλο το φάσμα της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παρά την κατά 0,68% χθεσινή αντίδραση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 0,26% στις 2.232,71 μονάδες. Ωστόσο, οι συναλλαγές παραμένουν καθηλωμένες στα 60-65 εκατ. ευρώ, ενώ επιμέρους και μεμονωμένες κινήσεις, λειτουργούν ”πυροσβεστικά” στην αγορά.

Αναμφίβολα χθες η διάθεση του πακέτου της Eurobank έδωσε κίνητρο και αφορμή για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος από την αρχή του χρόνου παραμένει σε υπεραπόδοση.

Η βραχυπρόθεσμη τάση παρά τα όσα επιχειρήθηκαν χθες, παραμένει πτωτική, με ό,τι αυτό και εάν συνεπάγεται. Βέβαια η βραχυπρόθεσμη τάση με χαμηλό τζίρο 65 εκατ. ευρώ, μπορεί εύκολα να μεταβληθεί σε ανοδική.

Αφορμή θα μπορούσε να αποτελέσει η επίσκεψη την ερχόμενη Τρίτη εκπροσώπων του διεθνούς Οίκου FTSE στη χώρα μας. Εάν, όπως αναμένεται, οι εκπρόσωποι του λονδρέζικου οίκου μείνουν ικανοποιημένοι από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγορά μας, τότε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της υποβάθμισης της αγοράς μας.

Ένα θετικό σενάριο μπορεί να κινήσει βραχυπρόθεσμα το Γενικό Δείκτη προς τις 2,360 μονάδες. Η αγορά όμως δεν είναι μόνο αυτές οι 15 μετοχές μέσω των οποίων πραγματοποιείται το περίπου 60% των ημερήσιων συναλλαγών.

Και δεν αναφερόμαστε στην ακραία περιφέρεια. Η εικόνα απαξίωσης της αγοράς επιδεινώνεται από τα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας, που δυστυχώς δεν βελτιώνεται.

Παράλληλα, συνεχίζονται, λόγω ρευστότητας, οι εκροές στα Μετοχικά Αμοιβαία, οι εταιρίες επενδύσεων συνεχίζουν να ρευστοποιούν θέσεις τους σε μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Τα λίγα ενθαρρυντικά από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι η υπέρβαση των 18 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, η αντίδραση από τα 17,4 ευρώ της μετοχής του ΟΠΑΠ, οι αγοραστές σε Πειραιώς και Τιτάνα, οι συναλλαγές στα 10,74 ευρώ του ΟΤΕ και η αντίδραση, επιτέλους, της Ελληνικής Τεχνοδομικής στα 3,34 ευρώ.

Με απώλειες 0,21% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο FTSE/ASE 20, πτώση 0,72% σημείωσε ο FTSE/ASE 40, κατά 0,89% υποχώρησε ο FTSE/ASE SC 80, ενώ και ο FTSE/ASE 140 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,33%.

Απώλειες 0,27% κατέγραψε και ο τραπεζικός κλάδος, περί το 0,70% υποχώρησε ο βιομηχανικός, αυτός της πληροφορικής σημείωσε πτώση 0,39%, ενώ οι τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν 0,74%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στη διάρκεια της εβδομάδας κατέγραψε η μετοχή της Εργάς (17,86%), ακολουθούν τα Κεραμεία Αλλατίνης (12,86%), η Ιπποτούρ (11,67%), η Albio Συμμετοχών (11,67%) και το κοινό της Κλωνατέξ (11,20%).

Αντίθετα, απώλειες 18,52% κατέγραψε η Αεγέκ, κατά 16,46% υποχώρησε η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Space Hellas σημείωσε απώλειες 15,73%, και η Compucon κατά 13,92%. Η Νεώριο Σύρου έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 12,31%.

Όπως υποστηρίζει το τμήμα Επενδυτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης της Omega Bank στο εβδομαδιαίο της report, στη νέα εβδομάδα θα πρέπει να μελετηθεί η κίνηση του Γενικού Δείκτη σε σχέση με την πορεία των συναλλαγών.

Παράλληλα, στο εβδομαδιαίο report της Omega Bank επισημαίνεται ότι η ολοκλήρωση του σχηματισμού βάσης τιμών στα τρέχοντα επίπεδα, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των τιμών πάνω από την περιοχή των 2.280 μονάδων, θα αποτελέσει αγοραστικό σήμα για τους επενδυτές με βραχυπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική.

Ωστόσο, συνεχίζει η εβδομαδιαία ανάλυση της Omega Bank, ως ένδειξη ενίσχυσης των θέσεων, θα αποτελέσει μόνο η αποφασιστική ανοδική διάσπαση των 2.340 μονάδων με ισχυρό όγκο συναλλαγών, καθώς θα επιβεβαιώσει την έναρξη ενός νέου βραχυπρόθεσμου ανοδικού κύκλου που θα οδηγήσει τις τιμές έως την περιοχή αντίστασης των 2.390 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v