Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GNEF: Μεταξύ 3,14 - 3,40 ευρώ το εύρος τιμής

Μεταξύ 3,14 - 3,40 ευρώ ορίσθηκε το δευσμευτικό εύρος εντός του οποίου θα προσδιορισθεί η τιμή διάθεσης ανά μετοχή της εταιρίας Global New Europe Fund ΑΕΕΧ για την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά. Οι δημόσιες εγγραφές θα διαρκέσουν από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου.

GNEF: Μεταξύ 3,14 - 3,40 ευρώ το εύρος τιμής
Μεταξύ 3,14 - 3,40 ευρώ ορίσθηκε το δευσμευτικό εύρος εντός του οποίου θα προσδιορισθεί η τιμή διάθεσης ανά μετοχή της εταιρίας Global New Europe Fund ΑΕΕΧ για την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά.

Οι δημόσιες εγγραφές θα διαρκέσουν από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου.

Η εταιρία αναμένεται να αντλήσει από τη δημόσια εγγραφή, κεφάλαια ύψους 12,828 εκατ. ευρώ αν η τιμή διάθεσης ορισθεί στο κατώτατο εύρος (3,14 ευρώ) ή κεφάλαια, ύψους 13,890 εκατ. ευρώ αν ορισθεί στο ανώτατο εύρος, ήτοι τα 3,40 ευρώ.

Η Global New Europe Fund ΑΕΕΧ πρόκειται να διαθέσει στο επενδυτικό κοινό, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, 4.085.360 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 3,00 ευρώ με δημόσια εγγραφή, επί συνόλου 16.341.440 (ΚΟ) μετοχών προς εισαγωγή.

Σημειώνεται ότι η εσωτερική αξία της μετοχής της εταιρίας βάσει της τιμής κλεισίματος στις 31.12.2003 ήταν 3,37 ευρώ, στις 30.06.2004 ήταν 3,51 ευρώ, ενώ στις 09.09.2004 ανήλθε σε 3,65 ευρώ.

Το κατώτατο εύρος (3,14 ευρώ) συνεπάγεται υποαξία (discount) 13,97% έναντι της εσωτερικής αξίας της μετοχής της 09.09.2004, ενώ η ανώτατη τιμή (3,40 ευρώ) με υποαξία (discount) 6,85%.

Κύριος Ανάδοχος και σύμβουλος της παρούσας έκδοσης έχει οριστεί η EFG Telesis Finance ΑΕΠΕΥ και λοιποί ανάδοχοι οι Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Finance ΑΧΕΠΕΥ, Εμπορική Τράπεζα Επενδύσεων, Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, Ασπίς Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, EFG Eurobank Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, Διεθνής Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, Κύκλος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, Merit ΑΧΕΠΕΥ, Artion Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, Εγνατία Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Η τιμή διάθεσης θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές (θεσμικοί, ιδιώτες – μη θεσμικοί), που θα συμμετάσχουν στη δημόσια εγγραφή και θα καθοριστεί με βάση τις προσφορές που θα υποβάλουν, εντός δεσμευτικού εύρους τιμών, κατά τη διάρκεια της δημόσιας εγγραφής οι θεσμικοί επενδυτές στο Βιβλίο Υποβολής Προσφορών (διαδικασία Βookbuilding).

Η τιμή διάθεσης θα ανακοινωθεί μέσω των ΜΜΕ το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά τη λήξη της δημόσιας εγγραφής και πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της ημέρας εκείνης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 4 του Π.Δ. 348/1985, όπως ισχύει.

Η κατανομή των μετοχών στους επενδυτές θα πραγματοποιηθεί ως εξής: το 30% των μετοχών της δημόσιας εγγραφής (1.225.610 μετοχές) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών ημεδαπών και αλλοδαπών θεσμικών επενδυτών και το 70% (2.859.750 μετοχές) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία δεν είναι θεσμικοί επενδυτές.

Αν η ζήτηση σε μία από τις δύο κατηγορίες επενδυτών (θεσμικοί επενδυτές – φυσικά και λοιπά νομικά πρόσωπα) υπολείπεται της αντίστοιχης προσφοράς και δεν έχει ικανοποιηθεί πλήρως η ζήτηση στην άλλη κατηγορία, οι πλεονάζουσες μετοχές μεταφέρονται στην κατηγορία με την ανικανοποίητη ζήτηση.

Σε περίπτωση που δεν καλυφθεί πλήρως ο αριθμός μετοχών που προσφέρονται με δημόσια εγγραφή, οι ανάδοχοι υποχρεούνται να αγοράσουν τις αδιάθετες μετοχές στην τιμή διάθεσης.

Η Global Επενδυτικά Κεφάλαια Νέας Ευρώπης ΑΕΕΧ παρουσιάζει μέχρι σήμερα ιδιαίτερα θετική πορεία.

Η Global New Europe Fund ΑΕΕΧ ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2002 από 39 ιδρυτικούς μέτοχους (17 φυσικά και 22 νομικά πρόσωπα), με μετοχική σύνθεση που αποτελείται από ισχυρά ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας και της επιχειρηματικής ζωής.

Ανάμεσα στους κύριους μετόχους της εταιρίας συγκαταλέγονται η Global Finance International LTD και η EFG Eurobank Ergasias Α.Ε. Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου της GNEF έχει ανατεθεί στην Global Διαχείριση Κεφαλαίων ΑΕΠΕΥ.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της GNEF ήταν περίπου 37 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται ότι με την παρούσα δημόσια εγγραφή θα προσεγγίσει τα 57 εκατομμύρια ευρώ.

Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή στο Χ.Α. η GNEF καθίσταται ισχυρότερη στον κλάδο της, αποκτώντας μεγαλύτερη ευχέρεια και ευελιξία ώστε να εκμεταλλεύεται τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις αναδυόμενες αγορές της ΑΕΜΑ (κυρίως Ρωσία, Τουρκία, Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία), όπου εστιάζει την επενδυτική της πολιτική.

Σημειώνεται ότι οι αγορές αυτές συνιστούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για την προσεχή δεκαετία, λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που χαρακτηρίζουν τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της επερχόμενης σύγκλησης με τις αγορές της Ε.Ε., αλλά και λόγω των δυναμικών πολιτικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων που παρατηρούνται στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Η επενδυτική πολιτική της GNEF αποσκοπεί στη δημιουργία υπεραξιών από μεσοπρόθεσμες επενδύσεις σε κινητές αξίες με κριτήριο την απόλυτη απόδοσή τους και όχι τη συγκριτική απόδοση ως προς τους αντίστοιχους δείκτες (benchmarks).

Η εταιρία επιτυγχάνει να αναλαμβάνει όσο το δυνατόν χαμηλότερους κινδύνους, στοχεύοντας στις αντίστοιχες δυνατές μέγιστες αποδόσεις από εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στα διεθνή χρηματιστήρια και κυρίως στις αγορές της ΑΕΜΑ.

Υλοποιούνται επενδύσεις σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη, υψηλή κεφαλαιοποίηση (blue chips), χαμηλές αποτιμήσεις και ενίοτε αντίθετες στην κοινά αποδεκτή άποψη.

Παράλληλα, επιτυγχάνεται επιμερισμός του κινδύνου σε αγορές με χαμηλή συσχέτιση με το Χ.Α. Επιπλέον, σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου είναι σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος όπως ομόλογα ή επενδύεται όταν κρίνεται ότι αυτό προσφέρει καλές αποδόσεις ή προστατεύει την εταιρία από πιθανές απώλειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v