Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πεπραγμένα του Μεσολαβητή στο εξάμηνο 2004

Σε δικαίωση του επενδυτή κατέληξαν περίπου μία στις δύο περιπτώσεις που υποβλήθηκαν με τη μορφή παραπόνου στον Μεσολαβητή Κεφαλαιαγοράς, όπως προκύπτει απο τον εξαμηνιαίο απολογισμό του θεσμού. Με εταιρίες-μέλη του ΣΜΕΧΑ το 49,5% των διενέξεων.

Τα πεπραγμένα του Μεσολαβητή στο εξάμηνο 2004
Κατά 41% περισσότερες υποθέσεις απασχόλησαν στο α΄ εξάμηνο του 2004 τον Μεσολαβητή Κεφαλαιαγοράς, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, χωρίς οι δύο χρονικές περίοδοι να είναι συγκρίσιμες λόγω της περιορισμένης (τετράμηνης) λειτουργίας του θεσμού, πέρσι.

Όπως ανακοίνωσε ο Μεσολαβητής, σημαντικό ποσοστό, το 49,5% των παραπόνων που υποβλήθηκαν, αφορούσαν διενέξεις με εταιρίες-μέλη του ΣΜΕΧΑ. Το ποσοστό πέρσι είχε διαμορφωθεί στο 69%.

Άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε, ένα άλλο εξίσου σημαντικό ποσοστό των παραπόνων (49,5%) αφορά προβλήματα - διενέξεις με άλλους φορείς μη σχετιζόμενους με τον θεσμό τυο Μεσολαβητή της Κεφαλαιαγοράς.

Όπως εξάλλου τονίζεται στην ανακοίνωση, ο ένας στους δύο επενδυτές δικαιώθηκε εν όλω ή εν μέρει στο παράπονό του καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Ο Μεσολαβητής διαπιστώνει σοβαρό έλλειμμα στην πληροφόρηση των επενδυτών αλλά και ουσιαστική έλλειψη γνώσεων από την πλευρά των τελευταίων, ως απότοκος και συνέπεια της ελλειμματικής επενδυτικής τους παιδείας.

Η γενικότερου ενδιαφέροντος σοβαρή επισήμανση, αναφέρει η ανακοίνωση, αποκτά έτι μεγαλύτερη σημασία και σπουδαιότητα αναφορικά με τις εξελίξεις στον τομέα των εργασιών της κεφαλαιαγοράς, αν ληφθεί συμπληρωματικά υπόψη η τοποθέτηση μεγάλου μέρους των ίδιων των επενδυτών ότι, στη συνέχεια της αντιμετώπισης του προβλήματός τους, σκέπτονται να διακόψουν την ενασχόλησή τους με επενδύσεις στο ΧΑΑ, καθόσον η λειτουργία του τελευταίου δεν εμπνέει την προσήκουσα εμπιστοσύνη, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.



* Το πλήρες κείμενο του απολογισμού του Μεσολαβητή Κεφαλαιαγοράς για το α΄ εξάμηνο του 2004 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v