Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οσο κρατούν οι 2.599... ελπίζουμε

Οσο η αγορά δεν υποχωρεί κάτω των 2.599 (χαμηλό 29/10) τόσο συντηρούνται προσδοκίες για ανοδικές αντιδράσεις μέρους ή… όλου του ταμπλό. Κλειδί οι τράπεζες, που φαίνεται να ολοκληρώνουν τον πρώτο φυσιολογικό κύκλο διόρθωσης.

Από το… κρύο στη… ζέστη τα ξένα χρηματιστήρια, με το ελληνικό να χάνει τουλάχιστον δύο επαρκείς αφορμές αντίδρασης στο διάστημα της διόρθωσης, που έχει ξεκινήσει μετά την καταγραφή "διπλής κορυφής" στις 15-16 Οκτωβρίου.

Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, που μετρά απώλειες 8,5% μέσα σε επτά ημέρες, αλλά ακόμη "κρατά" οριακά θετική απόδοση σε βάθος μηνός οι ισχυρότερες του κλάδου φαίνεται να ολοκληρώνουν τον πρώτο κυματισμό διόρθωσης.

Σημειώνεται ότι σήμερα στις 17:30 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα η Τράπεζα Κύπρου και η ΕΧΑΕ

Με τον κλαδικό δείκτη να γράφει, προσώρας, χαμηλό στις 3.438 μονάδες δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας κίνησης λίγο υψηλότερα.

Εάν μάλιστα συνδυαστεί με ενέργειες ορισμένων ισχυρών παικτών (που προετοιμάζουν την διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank) δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί μία κόντρα στο πτωτικό ρεύμα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Ορισμένες τοποθετήσεις συγκεκριμένων παικτών φέρεται να έχουν γίνει στο διήμερο 29-30/10 ενώ ένα σχετικό "σκούπισμα" έγινε από άλλους παίκτες εχθές. Θα εξαρτηθεί βέβαια από τους πωλητές της Εθνικής και της Eurobnak με τη μετοχή της δεύτερης να μετρά μεγαλύτερες απώλειες (-10,8%) έναντι του κλαδικού δείκτη.

Απεναντίας για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνεται μεν αρνητική απόδοση (-6,5%) μικρότερη ωστόσο και από του κλάδου και από αυτήν της Eurobank. Διόρθωση κατά 9,6% καταγράφεται για τη μετοχή της Alpha Bank παρά το ότι καταβάλλεται προσπάθεια (προφανώς λόγω της α.μ.κ.) να συντηρηθεί στα 13-14 ευρώ.

Χθες η μετοχή υποχώρησε έως τα 12,73 για να "κλείσει" τελικά στα 12,8 ευρώ. Καθώς η διαδικασία για την α.μ.κ εισέρχεται στην τελική ευθεία προσπάθειες προσαρμογής από ισχυρούς παίκτες θεωρείται πολύ πιθανόν να επιχειρηθούν.

Εχθές πάντως προκειμένου να μην υποχωρήσει ο FTSE 20 χαμηλότερα και των 1.380 μονάδων "επιστρατεύθηκαν" ο ΟΠΑΠ (17,69 ευρώ), ΔΕΗ (14,30) και δευτερευόντως μετοχές εταιρειών όπως ΕΛΛΑΚΤΩΡ (5,94), ΤΤ (4,89), Coca Cola / 3 E (17,90) Intralot (4,41 ευρώ).

Γεγονός, που άφησε… υποσχέσεις για ακόμη μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα δίχτυ στήριξης της αγοράς πάνω από τις 2.599 μονάδες, δηλαδή τον πυθμένα της 29/10. Σύμφωνα με ολιγάριθμη μερίδα αναλυτών, παικτών η συντήρηση της αγοράς (Γενικού Δείκτη) πάνω από το "χαμηλό των 2.599" αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιδράσεων μέρους ή όλης της αγοράς.

Και παρά το ότι οι δύο βασικότεροι δείκτες έχουν βραχυπρόθεσμα ξεκάθαρα πτωτική κλίση.

Ωστόσο, ακόμη "κρατά" στην Wall ο S&P 500 (διαφωτιστικό το σχετικό διάγραμμα στον χθεσινό Εκηβόλο) και στο ΧΑ δυνάμεις που κρατούν σε ανοδική φορά μετοχές εταιρειών όπως Frigoglass, Ελλάκτωρ, ΜετκαMLS, Κορρές στην χαμηλότερη κατηγορία) που επιχειρούν για κάτι καλύτερο (ενδεικτική η περίπτωση του Υγεία) εμφανώς και επιχειρούν να περάσουν ένα πιο ψύχραιμο, αν όχι συγκρατημένα αισιόδοξο, μήνυμα στην υπόλοιπη αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v