Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένουν "βαρίδι" οι τράπεζες

Ούτε οι πρώτες ενδείξεις αντίδρασης από τη Wall δεν φαίνονται ικανές να ανασύρουν το ΧΑ από τα χαμηλά. Σταθερά 2,3% χαμηλότερα οι τράπεζες με ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Κύπρου, ΤΤ να κινούνται αντίθετα στο ρεύμα.

Με το ένα…αυτί στην εγχώριο αγορά και το άλλο στα ξένα χρηματιστήρια συνεχίζουν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες τις κινήσεις τους.

Με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει 1,6% χαμηλότερα στις 2.640-2.650, τον FT20 στις 1.400-1.405 μονάδες (-1,9%) και τις τράπεζες να διορθώνουν κατά 2,4% η διόρθωση έχει ακόμη περισσότερο εγχώριο…χρώμα παρά διεθνή.

Μάλιστα πριν από λίγο, τα Συμβόλαια παρέπεμπαν σε ανοδική αντίδραση του Dow Jones κατά 0,6% στις 9.723 του δε S&P 500 κατά 0,7% στις 1.040 μονάδες. Περίπου την ίδια ώρα ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας ενισχύονταν κατά 1,3% σε αντίθεση με τον 100άρη της Πόλης που υποχωρούσε μέχρι 1,3% χαμηλότερα.

Σε αυτό το περιβάλλον , στο ΧΑ, οι τράπεζες παρέμεναν το… βαρίδι της τάσης με την Εθνική Τράπεζα στα 24,70, την Eurobank στα 10,59, την Alpha Bank στα 12,93 ευρώ με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Σταδιακά καταβάλλεται προσπάθεια συμμαζέματος με την ΔΕΗ στα 14,07, τον ΟΠΑΠ στα 17,55, την Intralot στα 4,44 αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 4,90 και την Τράπεζα Κύπρου στα 5,46 ευρώ. Όλα αυτά με συναλλαγές περίπου 110 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο τζίρο σε Εθνική (33 εκατ. ευρώ) και Eurobank, Alpha Bank, Marfin Popular κ.α.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών έχει βελτιωθεί κάπως παραμένει ωστόσο βεβαρημένη υπέρ των δεύτερων με 140-150 μετοχές να υποχωρούν. Περί τις 35 μετοχές αντιδρούν με τις Λιβάνη, Υγεία, Βωβός, Inform Λύκος και ακόμη ελάχιστων από την ίδια κατηγορία.

Από τεχνικής πλευράς το ΧΑ, κυρίως ο 20άρης θα μπορούσε να…. προσβλέπει στην Wall, τις ευρωπαικές αγορές και το ενδεχόμενο μίας κίνησης, έστω και υποαποδίδοντας έναντι των ξένων.

Με την προσδοκία, πως οι ρευστοποιήσεις κυρίως τραπεζικών θέσεων θα αμβλυνθούν, μετά μάλιστα από την συνεχιζόμενη βιαιότητα της διόρθωσης και το πιθανό …κράτει που λογικά θα έπρεπε να γίνει στο ΧΑ.

Ωστόσο μέχρι τότε κυρίως εγχώριες παράμετροι θα είναι αυτές που θα επιβαρύνουν καταλυτικά με το ΧΑ να χάνει τις οποίες ευκαιρίες ανοδικής αντίδρασης παρουσιάζονται από τις διεθνείς αγορές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v