Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολα ανοικτά στη Σοφοκλέους

Πονηρή-όπως ήταν όλος ο Οκτώβριος- αναμένεται και η σημερινή τελευταία συνεδρίαση του. Με ανοιχτές θέσεις πώλησης σε ΣΜΕ του 20άρη, ανοδική αντίδραση χθες στην Wall και… σκιές πίσω από το χθεσινό… ξεπούλημα.

Τελευταία συνεδρίαση ενός πονηρού-όπως μας συνηθίζει ο Οκτώβριος- μήνα με απρόσμενες αναταράξεις που οδήγησαν το ΧΑ στην κορύφωση της 15-16 (με εμφανή σχηματισμό διπλής κορυφής) την λογική διόρθωση που ακολούθησε με το… τραγελαφικό ξεπούλημα που έφερε την αγορά χθες στα όρια της.

Οι βασικοί δείκτες παρέμειναν σε κλείσιμο χαμηλότερα των περισσότερων στηρίξεων (και των 2.700 μον. για τον Γενικό Δείκτη) με τις τράπεζες να διορθώνουν συνολικά μέχρι 12% και ανοίγοντας τον δρόμο πράγματι για πορεία σε χαμηλότερα επίπεδα.

Όμως το παιχνίδι των πωλητών δεν φαίνεται πως θα είναι τόσο εύκολο και χωρίς κόστος, καθώς η υψηλή μεταβλητότητα και η προεξόφληση από αρκετούς άμεσης διόρθωσης του Ftse20 για άλλο ένα 3-4% μπορεί να οδηγήσει σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα σήμερα, την Δευτέρα.

Χθες η Wall δεν έδωσε μεν σημάδια αναστροφής της πτωτικής τάσης ωστόσο ο S&P 500 διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 1.066 μονάδες (2,25%) που πρακτικά τον κρατά πάνω από μία βασική περιοχή στήριξης (ΚΜΟ50) τουλάχιστον όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση.

Κάτι τέτοιο δεν αναιρεί, κατ΄ ανάγκη, το σενάριο της άμεσης περαιτέρω σημαντικής υποχώρησης της Wall των αγορών ή του ΧΑ προς τις 2.300-2.100 μονάδες όπως υποστηρίζουν πηγές της στήλης.

Δεν θα πρέπει όμως να προεξοφλείται η αμεσότητα αυτής της κίνησης, χωρίς ενδιάμεσες γενναίες ανοδικές αντιδράσεις πριν αποσαφηνισθεί η κατηφορική κλίση του 20άρη ή των τραπεζών. Δεδομένου, ότι τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται μία… άτυπη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και μερίδας τραπεζιτών θα εξακολουθήσουμε να μένουμε "πονηρεμένοι" σε όποια κίνηση επιχειρείται να "εκβιαστεί" στο… ταμπλώ.

Να δούμε την αρχή της συνεδρίασης, την τακτική συγκεκριμένων πωλητών-παικτών με ανοιχτές θέσεις σε ΣΜΕ του 20άρη και προχωράμε… Εμμένουμε στην εκτίμηση μας, πως παρά το ότι και το ΧΑ έχει δώσει το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής κίνησης θα μπορούσε να "χρωστά" ακόμη ένα τελευταίο σκέλος, πριν ακολουθήσει την κατηφορική διαδρομή του.

Κοντολογίς ούτε μετά το χθεσινό… ξεπούλημα πειστήκαμε πως η μεγάλη διόρθωση, στην οποία αναφέρονται διορατικοί παίκτες, είναι αυτή π[ου ξεκίνησε από τα υψηλά της 15-16/10 και εξελίσσεται σε α υ τ ή την φάση της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v