Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πλάτες" στη Σοφοκλέους από το ΑΕΠ των ΗΠΑ

Περιορίζονται δραστικά οι απώλειες στην αγορά, με βοήθειες από τη Wall Street και το αμερικανικό ΑΕΠ. Σε θετικό έδαφος οι τράπεζες, "γυρίζοντας" από απώλειες έως 5% μετά την έκθεση της Moody's. Ισχυρά κέρδη για ΑΤΕ, ΤΤ.

Προειδοποίηση-κεραμίδα της Moody's για την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ρίχνει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η δεύτερη αρνητική προσέγγιση μετά από αυτήν του οίκου Fitch φαίνεται πως αποτελεί την αφορμή για την εκτεταμένη ρευστοποίηση τραπεζικών θέσεων, εσπευσμένη αποχώρηση ξένων διαχειριστών και την συνακόλουθη κίνηση ελλήνων παικτών.

Ήδη οι βασικοί δείκτες υποχωρούν σταθερά ο Γενικός στις 2.600 και ο Ftse 20 χαμηλότερα των 1.390 μονάδων προκαλώντας δικαιολογημένα μικρο-πανικό κυρίως σε βραχυπρόθεσμους παίκτες. Σε αυτή τη συγκυρία έρχεται και η τεχνική ανάλυση της Εμπορικής που τονίζει ότι ο FT 20 είναι υπερπουλημένος βραχυχρόνια.  

Η επισημοποίηση των εκτιμήσεων του ξένου οίκου που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποβάθμισης "δένει" με την φημολογία που κυκλοφορούσε στην αγορά από το απόγευμα της Τρίτης και ήθελε ισχυρά χρηματιστηριακά γραφεία να… συνιστούν αποχώρηση και πωλήσεις-κλείσιμο θέσεων. Προφανώς τα συγκεκριμένα γραφεία είχαν από νωρίς την αίσθηση μίας πιθανής νέας έκθεσης, που μετά την Fitch θα έρχονταν να πλήξει περισσότερο την ελληνική αγορά.

Σε αυτό το περιβάλλον αρχίζουν και κυκλοφορούν πλέον από τα πιο λογικοφανή μέχρι τα πλέον ακραία σενάρια ακόμη και από εκείνους, που μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου τα έβλεπαν όλα… ρόδινα και εκτιμούσαν μακροημέρευση των ελληνικών τραπεζών. Η ουσία είναι, πως οι εκτιμήσεις-προειδοποιήσεις των δύο ξένων εκτιμητικών οίκων έρχονται σε μία συγκυρία διόρθωσης των χρηματιστηρίων και παράλληλης κόντρας κυβέρνησης- τραπεζιτών στο εγχώριο μέτωπο.

Ετσι οι πωλήσεις στη μετοχή της Εθνικής συνεχίζονται με την τιμή στα 23,58 ευρώ, ενώ ο κλαδικός δείκτης χάνει περισσότερο από 4,9% έχοντας γράψει χαμηλό στις 3.438 μον. μέχρι τώρα.

Πτώση για την Τράπεζα Πειραιώς (5,36%), την MPB (3,59%), την Alpha Bank (3,48%), ενώ απώλειες 4,68% σημειώνει και η μετοχή του ΟΤΕ. Μοναδική μετοχή με θετικό πρόσημο στον FTSE 20 ο Τιτάνας που ενισχύεται  0,49%.

Συνολικά υποχωρούν 199 μετοχές, ενώ μόλις 13 τίτλοι "διασώζονται".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v