Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τραπεζική πίεση κάτω από τις 2.800 μονάδες

Κάτω από τις 2.800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και χαμηλότερα των 1.500 ο 20άρης. Με σημαντικές απώλειες οι τράπεζες, καθώς στο σύνολό τους οι μετοχές του 20άρη διορθώνουν από 0,4% έως και 3,2%, αλλά με μέτριες συναλλαγές.

Εντείνονται οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τον FTSE 20 να υποχωρεί 1,8%, πριν από λίγο. Αντίστοιχα για τον Γενικό Δείκτη η διόρθωση αυτή «μεταφράζεται» σε απώλειες 1,6%, με τις τιμές να διαμορφώνονται τα τελευταία 15-20 λεπτά χαμηλότερα των 2.800 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί κατά 2,6% στα 25,74 ευρώ, με αρκετούς ξένους να προχωρούν σε αναθεώρηση της προ δυο-τριών εβδομάδων αγοραστικής σύστασης-θέσης τους.

Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση της Merrill Lynch, που θέτει εκτός ομάδας των πιο προτιμώμενων επιλογών της την Εθνική. Είχε προηγηθεί βέβαια ακόμα μια δυναμική αντίδραση τραπεζικών μετοχών, που ξεκινούσε από την μεθεπόμενη των εκλογών και κορυφώνονταν στο διήμερο 15-16 Οκτωβρίου. Στο διάστημα δηλαδή που καταγράφηκαν οι υψηλές τιμές και για τον 20άρη στις 1.575-1.578 μονάδες.

Από τα τελευταία υψηλά ο 20άρης δεν χάνει ακόμα πάνω από 90 μονάδες, που θα δικαιολογούνταν με βάση την προηγηθείσα ανοδική αντίδραση.

Μπορεί ο δείκτης να χάνει τις 1.500 μονάδες, παραμένει ωστόσο υψηλότερα των τιμών ΚΜΟ 20 ημερών.

Εκτός όμως από τις τράπεζες, οι ξένοι προχωρούν σε σύσταση «πώλησης» και για άλλες μετοχές του 20άρη που είχαν αποδώσει. Ενδεικτική και σε αυτή την περίπτωση είναι η Motor Oil, που διαμορφώνεται χαμηλότερα.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί όμως πως η διόρθωση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 2.800 μονάδων, πραγματοποιείται με συναλλαγές που τουλάχιστον πριν από 5-10 λεπτά μετά βίας ξεπερνούσαν τα 80 εκατ. ευρώ.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως και στη μετοχή της Εθνικής, οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τις 920.000 τεμάχια.

Χαμηλότερα διαμορφώνονται βέβαια και οι δείκτες FTSEM 40 και FTSES 80, αλλά κατά 1,4% και 0,4% αντίστοιχα.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί πως οι μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη, κυρίως ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, αλλά και Coca Cola, Τιτάν, MIG, υποχωρούν έως 0,6%, δηλαδή με απόδοση σαφώς καλύτερη τόσο του 20άρη (-1,8%) όσο και του Γενικού Δείκτη (-1,5%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% σημειώνονται για την Motor Oil στα 12,06 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 25,72 ευρώ, την Eurobank στα 11,65 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς στα 12,34 ευρώ, την Αγροτική Τράπεζα στα 1,94 ευρώ και την Marfin Popular Bank στα 3,17 ευρώ.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς και συνυπολογίζοντας τη μέτρια αξία συναλλαγών, θα επιμείνουμε στην εκτίμησή μας πως η βραχυπρόθεσμη τάση είναι αυτή που παραμένει σε καθοδική φορά, οδηγώντας μετά την καταγραφή των τελευταίων υψηλών βασικούς δείκτες, μετοχές, στην επιβεβαίωση των πρώτων ή των αμέσως επόμενων στηρίξεων.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν αυτή την διόρθωση ελεγχόμενη και… φυσιολογική (δεδομένης της προηγηθείσας αντίδρασης), κυρίως όμως της ανάγκης των ισχυρών επενδυτικών κύκλων να τοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαιοποίησης.

Εάν τους βγει το σενάριο μιας τελευταίας ανοδικής αντίδρασης για φέτος με τα πρώτα βήματα να γίνονται τις μια-δυο τελευταίες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου ή το πολύ τις πρώτες δυο-τρεις του Νοεμβρίου, τότε η πτωτική κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη δικαιολογεί την επιμονή τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v