Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με… Αγιοδημητριάτικη χάρη

Με καλή…προίκα εισέρχεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας στην τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Τακτικές συντήρησης σε τράπεζες, ενδείξεις αντίδρασης σε λοιπές μετοχές του FTSE 20 και υπό προϋποθέσεις «μόχλευση» στο μεσαίο χώρο.

Σε έναν κύκλο δύο καθοριστικών εβδομάδων εισέρχεται η αγορά. Με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις αλλά και τεχνικής μορφής ενστάσεις για τις τελευταίες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου. Ενας όχι και τόσο φιλόξενος μήνας για τις αγορές.

Το ΧΑ, ωστόσο έδωσε μία μεστή αντίδραση από τις 1.407-1.414 μονάδες (30/9-1/100) μέχρι την διπλή κορυφή των 1.578-1.575 για τον FTSE 20. Ο εν λόγω δείκτης «αναλώθηκε» την προηγούμενη εβδομάδα σε μία…επιτόπια κίνηση ξεκινώντας από τις 1.517 για να καταλήξει στις 1.520 μονάδες.

Ενδειξη έλλειψης προσανατολισμού ή αναμόρφωσης θέσεων στα «υψηλά» αυτή είναι, που θα πρέπει να έχει αποσαφηνισθεί μέχρι και την Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση του μήνα.

Στη δεύτερη περίπτωση οι όποιες χαμηλότερες τιμές σημειωθούν για τους βασικούς δείκτες και μετοχές θα πρέπει να θεωρηθούν σημεία αναφοράς και στήριξης, με απαραίτητη προϋπόθεση την επιβεβαίωση των 1.450-1.470 μονάδων για τον 20άρη στην χειρότερη περίπτωση.

Οι κινήσεις τακτικής συγκεκριμένων παικτών μας δίνουν την εντύπωση, πως εδώ και μερικές συνεδριάσεις επιδιώκουν να μαζεύουν «από κάτω» κυρίως τραπεζικές μετοχές πιέζοντας κυρίως την Εθνική Τράπεζα σε διαδοχικές επιβεβαιώσεις των στηρίξεων λίγο χαμηλότερα των 26 ευρώ.

Φαίνεται, πως εάν δεν ολοκληρωθεί αυτή η συγκέντρωση δυνάμεων σε Εθνική, λοιπές τράπεζες ο κλάδος δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει την επόμενη ανοδική κίνηση. Καλό θα ήταν η σχετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στις συνεδριάσεις τις 30/10 ή τις 2/11, το αργότερο.

Με τις τράπεζες να μένει να «αποσαφηνίσουν» τόσο τα επίπεδα στήριξης (πέριξ των 3.750 μονάδων) όσο και το ενδεχόμενο μίας επόμενης πιθανής αντίδρασης θα πρέπει να δοθούν στηρίξεις από άλλους τίτλους εταιρειών του FTSE 20, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και επιλεγμένων του μεσαίου χώρου.

Κρατάμε ως ενδεικτικό το ότι στον τελευταίο εβδομαδιαίο κύκλο ξεχώρισε από τις τράπεζες του 20άρη η μετοχή της Alpha Bank (στα 14,20 ευρώ με 3,85%) για να ακολουθήσουν Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς δηλαδή όσες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «ενεπλάκησαν» σε σεναριολογία για α.μ.κ με την πρώτη να προχωρά τελικά στην σχετική διαδικασία.

Όμως μετοχές των ΕΧΑΕ, Μετκα, Lamda Development αλλά και θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, Proton Bank, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.α. είχαν αντίδραση, που υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί απαρχή «μόχλευσης» σε ένα μέρος του «μεσαίου χώρου».

Σε αυτή την περίπτωση θα περιμέναμε ενεργότερη συμμετοχή και μετοχών χαμηλότερης αποτίμησης (από τον καλούμενο…80άρη αλλά και εν μέρει από την περιφέρεια). Σενάριο, που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί σε αυτές τις τέσσερις συνεδριάσεις της εβδομάδας και με την προϋπόθεση πως δεν θα διασπασθεί καθοδικά η στήριξη των τραπεζών. Κατ΄ επέκταση του FTSE 20.

Με… προίκα λοιπόν περίπου εκατό μονάδων εισέρχεται το ΧΑ στην τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου. Που ξεκινά με πολλές ευχές για υγεία και ότι επιθυμεί ο καθένας σε όλους τους…Δημήτρηδες και τις Δήμητρες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v