Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες «στριμώχνουν» τον 20άρη

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες με τον FT 20 να υποχωρεί προς την περιοχή των 1.509 μονάδων. Πιέσεις σε ΕΤΕ, που κρατά τα 25,9€. Παιχνίδι εντυπώσεων με την βραχυπρόθεσμη τάση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Απ΄ ότι φαίνεται θα δοθούν…μάχες γύρω από την περιοχή των 1.509 μονάδων για την «υπεράσπιση» της τάσης του FTSE 20.

Από την αρχή της συνεδρίασης και το «άνοιγμα» των βασικών δεικτών με αξιοπρόσεκτο καθοδικό χάσμα πωλητές-αγοραστές κινούνται γύρω από την περιοχή στήριξης.

Καθώς συνεχίζεται η κατοχύρωση θέσεων (κυρίως κερδοφόρων) στον τραπεζικό κλάδο, με τον δείκτη να χάνει 1,8% (στις 3.830 μονάδες) η πλειονότητα των μετοχών του 20άρη και εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης ακολουθεί χαμηλότερα.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η διόρθωση αποτυπώνεται σε μείον 1,4% , ήτοι στις 2.815 μονάδες, έχοντας γράψει χαμηλό-μέχρι τώρα- στις 2.807 μονάδες. Παραμένουμε όμως επικεντρωμένοι στην κίνηση του 20άρη, που αρχικά έπιασε τα χαμηλά των 1.503 για να κερδίσει μερικούς πόντους στη συνέχεια.

Οι συναλλαγές των 37 εκατ. ευρώ (στις 11.10) περισσότερες από το μέσο όρο εβδομάδας παραπέμπουν σε αύξηση των πωλητικών θέσεων κάτι που ενδέχεται να φανεί με νέα πίεση στον FTSE 20 έως τα όρια των 1.495-1.499 μονάδων.

Εάν αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο και κερδηθούν οι 1.509 μονάδες ο 20άρης θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της φάσης διόρθωσης που έχει ξεκινήσει από την κορυφή των 1.575 την προηγούμενη εβδομάδα.

Από αυτή την άποψη δεν έχει και τόσο σημασία να παρακολουθήσουμε τις πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές, καθώς οδηγούνται χαμηλότερα στο σύνολο τους παρά μόνον στην ελάχιστη τιμή των 16,04 ευρώ που μέχρι τώρα έχει σημειωθεί για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό γιατί λίγο χαμηλότερα προς τα 25,9 ευρώ προβάλλει ο πιο πρόσφατος πυθμένας που σχηματίστηκε μετά την ανοδική αντίδραση του κλάδου από τις 6 έως τις 15-16 Οκτωβρίου.

Για αυτό όσο και αν…διαβάζεται παράλογο θα δώσουμε περισσότερη προσοχή στην κόντρα-κίνηση μετοχών από το υπόλοιπο της αγοράς, που όμως αποδεδειγμένα κινούνται από γνώστες του παιχνιδιού και του παρασκηνίου. Από την Γενική Τράπεζα, που κρατά (ακόμη) τα 1,06 ευρώ, την Μηχανική στα 1,86 ευρώ, τον Νηρέα στα 0,95 ευρώ, το Νεώρειο στα 1,39 ευρώ, την Alapis στα 0,61 ευρώ, την Jumbo στα 8,84 ευρώ, την Sprider στα 1,96 ευρώ και ακόμη ορισμένων από το ίδιο «καλάθι» παικτών.

Εν κατακλείδι όσο εντονότερη εκδηλώνεται η πίεση-κυρίως- στις τραπεζικές μετοχές στριμώχνοντας τον FTSE 20 και όσο ο εν λόγω δείκτης δεν χάνει τις 1.509 και χαμηλότερα τις 1.495-1.499 μονάδες τόσο περισσότερο-εκτιμούμε- πως δημιουργούνται προϋποθέσεις μίας καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση.

Το πιθανότερο είναι πως στο «κλείσιμο» της συνεδρίασης θα έχουμε επαρκέστερη ένδειξη για αυτό το ενδεχόμενο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v