Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανικό δώρο σε Ευρωπαίους δανειολήπτες

Φράγμα σε ενδεχόμενη πρόωρη αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θέτει η συνεχιζόμενη διολίσθηση του αμερικανικού δολαρίου. Ταυτόχρονα, όμως ναρκοθετεί και τη διαδικασία εξόδου της ευρωζώνης από την ύφεση…

Αμερικανικό δώρο σε Ευρωπαίους δανειολήπτες
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά τη διάσπαση του ψυχολογικού φράγματος της ισοτιμίας του 1,50 δολ. εκτιμάται ότι θα οδηγήσει η παρούσα δημοσιονομική εικόνα των ΗΠΑ αλλά και η τάση κεντρικών τραπεζών διεθνώς να απεμπλακούν από την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα για τη διατήρηση των αποθεματικών τους.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ήδη ενισχύεται κατά 6,8% φέτος και ανεξάρτητοι αναλυτές, όπως η καναδική TD Securities Inc., εκτιμούν ότι θα υπάρξει επιπλέον άνοδος του ευρωπαϊκού νομίσματος, κατά τουλάχιστον 1% στο επίπεδο του 1,5150 δολ. εντός των επομένων δύο εβδομάδων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Παράλληλα, συνέχιση της παρούσας χαλαρής νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες σηματοδοτούν τα στοιχεία σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, γνωστά ως Beige Book, που δημοσιοποίησε χθες η Federal Reserve Bank.

Παρά τη "σταθεροποίηση ή ήπια βελτίωση" που παρατηρείται στην κατάσταση της οικονομίας, ιδίως στους τομείς της ιδιωτικής στέγης και της βιομηχανίας, υπάρχουν "ελάχιστες έως ανύπαρκτες" πληθωριστικές πιέσεις, ενώ αύξηση σημειώνεται στα επίπεδα της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο επίπεδο του 10% έως το τέλος του έτους.

Ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης, από τον Δεκέμβριο του 2007 έως σήμερα περισσότεροι από 7 εκατ. άνθρωποι έχουν βρεθεί εκτός απασχόλησης, εκτοξεύοντας το επίπεδο της ανεργίας στο 9,8%, ενώ σαφής παραμένει η προοπτική περαιτέρω επιδείνωσής της.

Την εικόνα αυτή συμπληρώνει η μειωμένη ζήτηση τραπεζικών χορηγήσεων αλλά και η αύξηση του αριθμού των επισφαλών δανείων, η μείωση των τιμών χονδρικής, η κάμψη νέων κατασκευαστικών έργων ιδιωτικού τομέα και η συνεχιζόμενη αδυναμία του τραπεζικού τομέα, 99 μέλη του οποίου έβαλαν φέτος λουκέτο στις ΗΠΑ.

Η εικόνα αυτή αναμένεται, κατά πάσα βεβαιότητα, να οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ανακοινώσει διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0% - 0,25%, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της (Federal Open Market Committee) στην Ουάσιγκτον το διήμερο 3 - 4 Νοεμβρίου.

Μετά την τελευταία συνεδρίασή της, η Federal Open Market Committee είχε ανακοινώσει ότι, αν και η οικονομία εμφανίζει ενδείξεις βελτίωσης, η παρούσα νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί για "παρατεταμένο" χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάκαμψης της οικονομίας.

Το γεγονός αυτό και η προσπάθεια που εμφανίζονται να καταβάλλουν ατύπως οι ΗΠΑ για τη σταδιακή υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών εξαγωγικών προϊόντων, ώθησε εξάλλου μόλις προ διημέρου και τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε επισημάνσεις περί ανάγκης συναλλαγματικής σταθερότητας.

Απουσία αυτής της σταθερότητας θα σημάνει για την οικονομία της ευρωζώνης καθυστέρηση της διαδικασίας εξόδου από την ύφεση και κατά συνέπεια αδυναμία αύξησης του βασικού επιτοκίου εκ μέρους της ΕΚΤ, σε περίπτωση επανεμφάνισης πληθωριστικών τάσεων.

Ενδεχόμενο το οποίο βεβαίως απεύχεται ο κ. Τρισέ…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v