Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η "σκιώδης" τιμή του χρυσού και το χρήμα!

Ο χρυσός βρίσκεται πλέον πάνω από τα 1.000 δολάρια η ουγγιά, προκαλώντας ίλιγγο, όμως η σκιώδης τιμή του άλλα δείχνει. Ακόμη: ένας λιμενεργάτης αντικρούει τον χαρακτηρισμό "golden boy του Πειραιά".

Η σκιώδης τιμή του χρυσού και το χρήμα!
Από τα αρχαία χρόνια ο χρυσός ξεχώριζε σε σχέση με τα άλλα μέταλλα, πολύτιμα ή μη, γιατί είχε πάντοτε μια διαφορετική λάμψη.

Το ίδιο συμβαίνει σήμερα όπου η τιμή του είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων ανά τον κόσμο.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί όλους όσοι ασχολούνται με τον χρυσό αλλά και εκείνους που τον θεωρούν καλό βαρόμετρο για τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία παραμένει το ίδιο:

Πού θα πάει η τιμή του χρυσού;

Για τους αναλυτές που πιστεύουν ότι η πορεία του πολύτιμου μετάλλου είναι συνδεδεμένη σε μεγάλο βαθμό με εκείνη του δολαρίου, η απάντηση βρίσκεται στο αμερικανικό νόμισμα.

Αν, όπως πιστεύουν αρκετοί, το δολάριο αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο έναντι του ευρώ επειδή το Fed θα διατηρήσει σταθερά τα παρεμβατικά επιτόκια και δεν απορροφήσει την πλεονάζουσα ρευστότητα για να βεβαιωθεί ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχει ριζώσει καλά, ο χρυσός θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.

Αυτό δεν σημαίνει πως η άνοδος είναι μονόδρομος χωρίς λακκούβες, κοινώς φάσεις διόρθωσης.

Άλλοι δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα πραγματικά επιτόκια του δολαρίου, δηλαδή σε εκείνα που προκύπτουν όταν από το ονομαστικό επιτόκιο αφαιρεθεί ο πληθωρισμός.

Ιστορικά, ο χρυσός ενισχύεται όταν τα πραγματικά επιτόκια του δολαρίου είναι είτε αρνητικά είτε λίγο θετικά. Η περίοδος που διανύουμε ευνοεί την ανατίμησή του.

Κάποιοι άλλοι δίνουν μεγαλύτερο βάρος στις εισροές κεφαλαίων στα ETFs (Εxchange Traded Funds) χρυσού. Οι τελευταίες είναι σταθερά υψηλές για κάμποσους μήνες.

Υπάρχει όμως μια μειοψηφία που καινοτομεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει δίκιο.

Πρόκειται γι’ αυτούς που παρακολουθούν την αποκαλούμενη "σκιώδη" τιμή του χρυσού.

Τι είναι αυτή η τιμή;

Πρόκειται για την τιμή που προκύπτει αν διαιρέσει κάποιος την αμερικανική νομισματική βάση, που αποτελείται από τα κέρματα, τα χαρτονομίσματα του δολαρίου σε κυκλοφορία καθώς και τις ρεζέρβες των εμπορικών τραπεζών στο Fed, με τα επίσημα αμερικανικά αποθέματα σε χρυσό.

Πρόκειται για το μοντέλο του Bretton Woods που διατηρούσε την αξία του δολαρίου στα 35 δολάρια ανά ουγγιά χρυσού πριν από το 1971.

Από τη στιγμή που τα αμερικανικά αποθέματα χρυσού έχουν παραμείνει σχεδόν σταθερά από το 1972 μέχρι σήμερα, η "σκιώδης" (shadow) τιμή του μετάλλου παρακολουθεί την ανοδική τροχιά της αμερικανικής νομισματικής βάσης.

Όταν η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 980 δολάρια η ουγγιά στις αρχές του 1980 ήταν 75% υψηλότερη από την τότε "σκιώδη" τιμή του, υποδηλώνοντας την ύπαρξη φούσκας.

Μία ματιά όμως στα σημερινά δεδομένα δείχνει ότι η σποτ τιμή του χρυσού είναι διαπραγματεύσιμη με 85% discount σε σχέση με τη "σκιώδη" τιμή.

Υπό αυτήν την έννοια, η σημερινή τιμή του μετάλλου απέχει ακόμη αρκετά από το ιστορικό υψηλό της.

Με άλλα λόγια, η σημερινή φούσκα δεν είναι στην τιμή του χρυσού αλλά στην αμερικανική νομισματική βάση.


Dr. Money

[email protected]  


AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΗ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Πριν από λίγο καιρό και με αφορμή την απεργία των λιμενεργατών του Πειραιά, η στήλη έγραψε ένα άρθρο που τιτλοφόρησε "ο Κένεντι και τα golden boys του Πειραιά". Σε εκείνο το άρθρο επιχείρησε μια σύγκριση των μέσων αποδοχών και ορισμένων άλλων χαρακτηριστικών των Ελλήνων λιμενεργατών με τα αντίστοιχα των συναδέλφων τους στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, διατυπώνοντας παράλληλα μια άποψη.

Για εκείνο το άρθρο άκουσε αρκετά σχόλια. Όμως, θεώρησε πιο δεικτικό το σχόλιο-μήνυμα που έστειλε ο Βαγγέλης από τον Πειραιά γιατί αφορούσε σε έναν λιμενεργάτη και ήταν εμμέσως επικριτικό.

Ο Βαγγέλης έστειλε σκαναρισμένη τη φορολογική του δήλωση σύμφωνα με την οποία το συνολικό δηλωθέν εισόδημά του ήταν ύψους 27.000 ευρώ.

"Αυτές είναι οι ετήσιες αποδοχές με 3 παιδιά, πιστεύω να γράψεις κάτι,
δεν είμαι golden boy. Αν θες καμία διευκρίνιση είμαι στη διάθεσή σου.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ". Αυτό σημείωσε ο Βαγγέλης που δηλώνει μόνιμος λιμενεργάτης επί 21 χρόνια.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η αναφορά της στήλης σε μέσες αποδοχές αδίκησε άτομα όπως ο Βαγγέλης που προφανώς ΔΕΝ συγκαταλέγονται στην κατηγορία των golden boys.

Λυπάμαι γι’ αυτό, αν και κάποιοι άλλοι θα πρέπει να βγάζουν πολύ μεγάλα ποσά για να ανεβαίνει τόσο πολύ ο μέσος όρος των λιμενεργατών.

Dr. Money

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v