Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Ο Γ.Δ. απώλεσε το ανοδικό momentum

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών απώλεσε το ανοδικό momentum, όπως διαπιστώνει η Εμπορική Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση με ημερομηνία 23 Οκτωβρίου. Οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις.

Εμπορική: Ο Γ.Δ. απώλεσε το ανοδικό momentum
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. απώλεσε το ανοδικό momentum διαπιστώνει η Εμπορική Τράπεζα σε τεχνική ανάλυση με ημερομηνία 23 Οκτωβρίου.

Το ερώτημα είναι αν η "κόπωση" του δείκτη θα μετατραπεί σε βραχύβια πλαγιολίσθηση τιμών ή αν θα υπάρξει βίαιη πτωτική διορθωτική κίνηση. Η εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών στις καθοδικές συνεδριάσεις θα καθορίσει ποιο από τα δύο σενάρια θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Την εβδομάδα που διανύσαμε ο Γ.Δ. κινήθηκε πλαγιοκαθοδικά, απομακρυνόμενος σταδιακά από την υψηλότερη τιμή έτους στις 2.932,45 μ. (15/10/09). Η χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε στις 2.807,88 μ. στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Για να παραμείνει σε ισχύ το ανοδικό κανάλι του τελευταίου διμήνου θα πρέπει ο Γ.Δ. να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.750 μ., όπου περνά η ανοδική γραμμή τάσης και αποτελεί την πρώτη αξιόλογη στήριξη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η προηγούμενη κορυφή του Γ.Δ. σημειώθηκε στις 2.697 μ., θεωρούμε την τιμή αυτή ως την επόμενη αξιόλογη στήριξη. Υποχώρηση μέχρι τις προαναφερόμενες στηρίξεις δεν θα αποτελέσει έκπληξη, αλλά θα αντιμετωπιστεί ως φυσιολογική εξέλιξη. Σπάνια οι πτωτικές διορθωτικές κινήσεις δεν προσεγγίζουν τις προηγούμενες κορυφές, σε περιπτώσεις εξαιρετικά ισχυρών bull markets.

Αν πράγματι η αγορά εμφανιστεί περισσότερο ισχυρή απ’ ό,τι αναμένουμε, θα πρέπει ο Γ.Δ. πρώτιστα να διατηρηθεί υψηλότερα των 2.830 μ. και στη συνέχεια να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 2.900 μ. Αν η διάσπαση πραγματοποιηθεί με αύξηση του όγκου των συναλλαγών, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ενός νέου βραχυχρόνιου rally, με στόχο την περιοχή των 3.150 - 3.200 μ. Σε διάσπαση με χαμηλούς όγκους η μέγιστη πιθανή τιμή προσδιορίζεται στην περιοχή των 3.010 - 3.030 μονάδων.

Αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2.900, 2.933, 3.020, 3.070 και στις 3.175 μονάδες. Στηρίξεις στις 2.770, 2.740, 2.698 και στις 2.575μονάδες.

Τεχνικοί δείκτες: ο "αργός" Macd έδωσε αρνητικό σήμα και ο Momentum (14 ημ.) παραμένει θετικός σε ουδέτερα επίπεδα. Ο RSI 14 ημ. απομακρύνθηκε αισθητά από τις υπεραγορασμένες περιοχές, κινούμενος σε ουδέτερες τιμές. Τέλος, ο ιδιαίτερα "γρήγορος" Stochastic (5 - 3) κινείται σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών, δίνοντας αυξημένες πιθανότητες να σημειωθεί προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στις δυο επόμενες συνεδριάσεις.

Αν η προσπάθεια αποτύχει, θα αυξηθούν τα σήματα εξόδου στους δείκτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v