Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείσιμο στις 1.523 συν μία μονάδα θέλει ο 20άρης

Θα πρέπει να κρατήσει σε κλείσιμο τις 1.523 μονάδες ο FTSE 20 εάν θέλουμε να αναφερόμαστε σε αναστροφή της τάσης. Αντιδρούν οι τράπεζες, (ξανά) πατά τα 12€ η Eurobank, ενώ το ΧΑ ακολουθεί την ανοδική φορά των ευρωαγορών.

Καλό ποδαρικό στο ΧΑ, με τον FTSE 20 να περνά με τη…μία τις 1.522 μονάδες κάνοντας την καλύτερη δυνατή αρχή. Κατά συνέπεια η απάντηση που δίνεται στο προηγούμενο ερώτημα μας «ΧΑ: Θα ακολουθήσει τους ξένους ή θα…κολλήσει» δένει με το ενδεχόμενο μίας καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση. Κατ΄ αρχήν.

Οι εντολές, που δόθηκαν σχεδόν με το άνοιγμα σε τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένους τίτλους του 20άρη ήταν…σαφές, ωθώντας την Εθνική Τράπεζα στα 26,47 ευρώ, την Eurobank στα 12 ευρώ με απόδοση μεγαλύτερη από την κλαδική αλλά και των υπόλοιπων Alpha Bank, Marfin Popular Bank, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς.

Ακολούθησαν ΟΤΕ στα 12,52 ευρώ, ΔΕΗ στα 14,96, Μυτιληναίος στα 6,2 ευρώ με τον δείκτη να σταθεροποιείται μέχρι 1,4% υψηλότερα πέριξ των 1.525 μονάδες.

Αρκεί αυτή η αρχική αντίδραση, που σημειωτέον πραγματοποιείται με συναλλαγές 27-28 εκατομμυρίων ευρώ…ενδεχομένως ναι καθώς εξ΄αρχής ζητούμενο ήταν (και παραμένει ) κλείσιμο του 20άρη υψηλότερα των 1.522 μονάδων, οπωσδήποτε για σήμερα. Και από Δευτέρα βλέπουμε…

Στα της αγοράς ενδιαφέρουσες ενδείξεις θεωρούνται η «μόχλευση», που για διαφορετικούς λόγους συνεχίζεται σε Γενική Τράπεζα (1,08 ευρώ), Proton Bank (2,09 ευρώ) αλλά και σε επιμέρους μετοχές (Forthnet, Centric, Υγεία, Νεώρειο κ.α.)

Οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες FT αντιδρούν ανοδικά αν και υποαποδίδοντας σε σχέση με τον FTSE 20, το μόνο που θα μπορούσε να συμβάλλει σε αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης (2-5 συνεδριάσεων).

Η συνέχεια δεν θα πρέπει να θεωρηθεί εύκολη ούτε χωρίς εμπόδια, παρά την ανοδική φορά των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ενεργοποίησης εντολών πώλησης κυρίως σε τράπεζες.

Πριν από λίγο στην Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύονταν κατά 1,3% στις 5.838 (παρέμενε δηλαδή πάνω από την τιμή ΚΜΟ20) ενώ στο ΧΑ ζητούμενη είναι η συμπεριφορά βραχυπρόθεσμων διαχειριστών, που θέλουν να κατοχυρώσουν κερδοφόρες θέσεις τους σε τράπεζες.

Λογικά μετά την τελευταία διόρθωση 2-3 ημερών και έχοντας αγοράσει εκ νέου σε τιμές χαμηλότερες (κατά 2-5%) θα είχαν εύλογο συμφέρον να μεγιστοποιήσουν το όφελος τους «κρατώντας» τις πωλήσεις τους για υψηλότερες τιμές.

Από τη στιγμή που η Εθνική δεν «χάνει» τα 25,9 ευρώ (σε κλείσιμο), είναι πιθανό το ενδεχόμενο ακόμη μίας κίνησης πάνω από τα 27-27,2 ευρώ, σε αυτή την φάση της αγοράς. Ετσι θα επιτύγχαναν διπλό κέρδος.

Μέχρι τότε όμως παρακολουθούμε την τάση του 20άρη και την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας αλλά και της Eurobank. Όπως επίσης μετοχών-σηματωρών από το υπόλοιπο της αγοράς. Μετοχές θυγατρικών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (κυρίως ΕΛΒΑΛ), Alapis, ΕΥΑΘ, Αγροτική Ασφαλιστική κ.α. κινούνται ανοδικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v