Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Τρία σενάρια για την "περιφέρεια"

Στην τρέχουσα συγκυρία, κάποιοι εντοπίζουν την "περιφέρεια" ως τη νέα πηγή πλούτου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το θετικό και τα συντηριτικά σενάρια για την χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

Σοφοκλέους: Τρία σενάρια για την περιφέρεια
** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις νέες μερίδες επενδυτών, τις απενεργοποιήσεις μερίδων επενδυτών και τις υψηλότερες και χαμηλότερες αποδόσεις στον FTSE/ASE SMALL CAP 80 από την 1η/1/2009 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Oι τράπεζες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία στο ταμπλό της Σοφοκλέους και οι επενδυτές αναρωτιούνται μέχρι πού μπορεί να φτάσει το τρένο, ιδίως όταν η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και στο μακροοικονομικό μέτωπο προκαλεί έντονες ανησυχίες.

Οι ξένοι θεσμικοί φαίνεται να αγνοούν -επί του παρόντος τουλάχιστον- τους παραπάνω φόβους και ενισχύουν τις θέσεις τους αγοράζοντας πέρα από τράπεζες και σειρά γνωστά ελληνικά blue chips, όπως Jumbo, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Fourlis, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola 3Ε, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.ά., με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι αποτιμήσεις των περισσότερων από τις παραπάνω μετοχές (υψηλές αποδόσεις με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ).

Γενικότερα, η αγορά βλέπει στην παρούσα συγκυρία το ποτήρι μισογεμάτο. Σπεύδει να αγοράσει χώσε-σπρώξε μετοχές της ΑΤΕ και του Τ.Τ. βασισμένη σε μια φήμη που ήθελε τη συγχώνευσή τους, ενώ τον μέχρι πρότινος κίνδυνο εκλογής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση σήμερα τον θεωρεί ευκαιρία προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα χρόνια προβλήματα της οικονομίας.

Και μέσα σε αυτήν τη συγκυρία κάποιοι εντοπίζουν την περιφέρεια ως τη νέα πηγή πλούτου στο χρηματιστήριο και ήδη ξεκίνησαν να τοποθετούνται. Πάντοτε, η άνοδος στο ταμπλό ξεκινούσε από ψηλά και σε κάποια χρονική στιγμή διαχεόταν στα χαμηλότερα στρώματα, υποστηρίζουν και σημειώνουν ότι για τοποθετήσεις στην περιφέρεια «χθες ήταν νωρίς, σε λίγες συνεδριάσεις ίσως να είναι αργά»...

Απέναντι σε αυτό το θετικό σενάριο για την περιφέρεια υπάρχουν και άλλα δύο περισσότερο συντηρητικά, που υποστηρίζουν ότι κάθε άνοδος στο ταμπλό είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και οι οπαδοί της χαμηλής κεφαλαιοποίησης -αυτήν την περίοδο τουλάχιστον- θα πρέπει να κρατούν... μικρό καλάθι.


ΣΕΝΑΡΙΟ 1

«Ήρθε η ώρα της περιφέρειας» υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι και έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται για να λάβουν τις καλύτερες θέσεις σε ένα επικερδέστατο πάρτι.
Απλά, πιστεύουν ότι θα επαναληφθεί και αυτήν τη φορά ό,τι λίγο - πολύ γίνεται σε κάθε ανοδική φάση: το ράλι ξεκινά από επιλεγμένα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στη συνέχεια μεταφέρεται στα μεσαία και τέλος ακολουθεί η περιφέρεια. Με τη διαφορά ότι η άνοδος στην περιφέρεια πολλές φορές είναι μικρότερη σε διάρκεια αλλά ισχυρότατη σε ποσοστά. Προσδεθείτε λοιπόν...

Δεν χρειάζεται η δημιουργία μεγάλης ζήτησης για τις μετοχές αυτές, υποστηρίζουν, αφού δεν θα βγουν πολλά χαρτιά στην προσφορά. Οι κάτοχοί τους έχουν συνήθως κόστος κτήσης πολύ μεγαλύτερο από την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό και πολύ δύσκολα θα τα ...σκοτώσουν, οριστικοποιώντας μια τόσο μεγάλη ζημία. Απλά, το πιθανότερο είναι ότι θα τα διακρατήσουν, ελπίζοντας στο μέλλον. Η ελπίδα άλλωστε πεθαίνει τελευταία!

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, το rebound που έχει σημειωθεί από την άνοιξη έως σήμερα στην υψηλή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι πολύ μεγάλο και στα τρέχοντα επίπεδα έχει αρχίσει να... ζαλίζει επικίνδυνα. Όσοι από τους εγχώριους επενδυτές τοποθετήθηκαν έγκαιρα ήδη αποκομίζουν μεγάλες υπεραξίες και σταδιακά ρευστοποιούν για να αγοράσουν σταδιακά μετοχές που δεν... πρόλαβαν να τρέξουν. Και αυτές δεν είναι άλλες από τις περιφερειακές.

Ακόμα όμως και αν οι επενδυτές δεν σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, σκέφτονται τα profit centers των χρηματιστηριακών εταιρειών που έχουν κάθε λόγο να γυρίζουν τα χαρτοφυλάκια των πελατών τους ώστε να κάνουν όγκους συναλλαγών και να γράφουν προμήθειες.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2

Η περιφέρεια αυτήν τη φορά θα παραμείνει ο φτωχός συγγενής της Σοφοκλέους έως το τέλος και η άνοδος θα περιοριστεί κυρίως στις τράπεζες και σε δέκα έως δεκαπέντε άλλες εταιρείες της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, τα πράγματα έχουν πλέον διαφοροποιηθεί έντονα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς οι Έλληνες μικροεπενδυτές που κατά το παρελθόν ήταν οι βασικοί αγοραστές των περιφερειακών μετοχών:

1) Έχουν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει το χρηματιστήριο, καθώς προτεραιότητά τους είναι η μείωση της έκθεσής τους προς τις τράπεζες (περιορισμός δανεισμού τους) και γιατί πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό προκύπτει και από την πορεία των ενεργών κωδικών στο Χ.Α., οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν μεν αυξηθεί όμως όχι στον βαθμό που θα περίμενε κάποιος έπειτα από ένα τόσο ισχυρό χρηματιστηριακό ράλι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, οι ενεργοί κωδικοί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν 77.000 και προστέθηκαν 2.599 νέες μερίδες. Επιπλέον, οι χρηματιστηριακές εταιρείες είναι πιο προσεκτικές στα θέμα του margin και πολύ συχνά προτρέπουν όσους επενδυτές έχουν ανοίγματα να τα περιορίσουν, τώρα που η αγορά ανεβαίνει, για να μην αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις σε περίπτωση που το κλίμα στο χρηματιστήριο αναστραφεί και οι τιμές των μετοχών αρχίσουν να γυρίζουν προς τα κάτω.

2) Έχουν αλλάξει επενδυτική συμπεριφορά, καθώς τα τελευταία χρόνια επέλεξαν και αυτοί να τοποθετηθούν σε τίτλους της μεσαίας και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και κυρίως στις τράπεζες. «Άτομα που κατά το παρελθόν πόνταραν για trading στον Λαναρά και στην Τεχνική Ολυμπιακή σήμερα πράττουν αναλόγως με την Εθνική, την Τράπεζα Κύπρου και με άλλες μετοχές του αυτού βεληνεκούς», αναφέρει γνωστός χρηματιστής, ο οποίος συμπληρώνει: «Σήμερα η περιφέρεια δεν έχει μετοχές-σύμβολα, δεν έχει καν σηματωρούς που θα μπορούσαν να σημάνουν συναγερμό στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Αντίθετα, πολλές από τις περιφερειακές μετοχές σήμερα έχουν περιορισμένο όγκο συναλλαγών, ώστε κάποιος χρειάζεται κάμποσες συνεδριάσεις για να τοποθετήσει λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ! Υπάρχουν επενδυτές που έχουν αγοράσει τέτοιους τίτλους και τους βλέπουν να βολοδέρνουν την ώρα που οι τράπεζες συνεχίζουν το ράλι τους».

3) Δυσκολεύονται να εντοπίσουν ελκυστικές επενδυτικές επιλογές, αφού οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτές απευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά και αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση με τη χειρότερη μορφή της. Οι τράπεζες φαίνεται να έχουν βρει τον τρόπο να ξεφύγουν γρήγορα από την κρίση και από το επόμενο έτος τα κέρδη τους να θυμίζουν πολλά από τα δεδομένα του 2007. Υπάρχουν επίσης αρκετές άλλες εισηγμένες της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που για διάφορους λόγους είτε άντεξαν γερά στη δυσμενή συγκυρία είτε προσδοκούν σημαντικά οφέλη από την αναμενόμενη ανάκαμψη στο εξωτερικό. Αντίθετα, οι περισσότερες από τις εταιρείες της περιφέρειας έχουν να αντιμετωπίσουν μπροστά τους μια εγχώρια οικονομία σε βαθιά κρίση και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για τις οικονομικές τους επιδόσεις μέσα στο 2010.

ΣΕΝΑΡΙΟ 3

Είναι το ενδιάμεσο των προηγούμενων δύο. Σύμφωνα με αυτό, θα υπάρξει μεν κάποια κινητικότητα στην περιφέρεια της Σοφοκλέους αλλά κυρίως σε επιλεγμένα χαρτιά και κάτω από μία τουλάχιστον από τις τρεις προϋποθέσεις:

1) Να ενεργοποιηθούν τα διάφορα λόμπι, τα οποία θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν το έργο τους προκειμένου να αποκομίσουν μερικές «γερές μπάζες».

2) Να υπάρξουν επιχειρηματικές ειδήσεις και εξελίξεις. Όπως φαίνεται, το τελευταίο χρονικό διάστημα η αγορά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε κάθε νέα πληροφορία και συχνά αντιδρά αναλόγως. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμφωνία πώλησης των αιολικών πάρκων της Δομικής Κρήτης, ή τις διαπραγματεύσεις της Shelman με άλλη εταιρεία κ.λπ.

3) Να φανεί ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι αρκετά υποτιμημένες στο ταμπλό και πως θα άξιζε τον κόπο να κλειδώσει κάποιος τα κέρδη του από άλλες μετοχές και να τοποθετηθεί σε επιλεγμένους περιφερειακούς τίτλους, έστω και με μεσομακροπρόθεσμη προοπτική. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, υπάρχουν καμιά δεκαριά τουλάχιστον τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο επισημαίνουν το θέμα της πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητας, όπου αν δεν επιλυθεί πολλά χαρτοφυλάκια θα παραμείνουν «κουμπωμένα» απέναντι σε αυτές τις εταιρείες, όσα κέρδη και αν βγάζουν, όσο ελκυστικούς δείκτες και αν διαθέτουν. 

ΥΠΟΑΠΟΔΟΣΗ ΜΕ... ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Από τις αρχές του 2009 οι μετοχές του Γενικού Δείκτη έχουν αποδώσει 62,15%, περίοδο κατά την οποία οι τίτλοι της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσαν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, 67,19% και 69,01% αντίστοιχα. Το «μαύρο πρόβατο» σε όλη τη διάρκεια αυτής της απρόσμενα θετικής περιόδου είναι ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Small Cap 80, η απόδοση του οποίου είναι σχετικά πενιχρή και προσεγγίζει το +23,31%.

Χαρακτηριστικό των αποδόσεων του συγκεκριμένου δείκτη είναι ότι μόλις 17 σε αριθμό τίτλοι έχουν υπεραποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη, με πρώτη και καλύτερη την Proton Bank με απόδοση +224,59%. Στον αντίποδα 16 μετοχές κινούνται με αρνητικό πρόσημο με χειρότερη όλων την Κυριακούλης με απόδοση -51,18%.

Είναι πιθανό οι αποδόσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας μετοχών να έχουν παραμείνει σε ρηχά νερά λόγω της οικονομικής επίπτωσης από την πιστωτική κρίση στα αποτελέσματά τους έως τώρα, ωστόσο αδύναμες σε αποδόσεις εμφανίζονται και εταιρείες με μικρή ή και με ανύπαρκτη επίπτωση στα αποτελέσματά τους από την ύφεση.

Ένα στοιχείο το οποίο εξηγεί την πορεία του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης σε σχέση τόσο με τον Γενικό Δείκτη όσο και με τους δύο άλλους δείκτες, της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είναι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών σε αυτήν την κατηγορία μετοχών.

Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του μηνιαίου στατιστικού δελτίου, η συμμετοχή των ξένων στον FTSE/ASE Small Cap 80 ανερχόταν στο 12,27% έναντι 27,63% τον αντίστοιχο μήνα του 2008 ή σε σχέση με το 22,87% που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου του 2009. Η υποαπόδοση βέβαια αυτού του χρονικού διαστήματος μπορεί να κρύβει και εκπλήξεις στο μέλλον, αν το καλό κλίμα στην αγορά διατηρηθεί, αφού στις περισσότερες εταιρείες αυτού του δείκτη μικρή αύξηση στην εμπορευσιμότητα είναι σε θέση να προκαλέσει αλματώδεις ανόδους στην τιμή και η όποια υποαπόδοση να καλυφθεί άμεσα.

Όμως από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η προσοχή της αγοράς εστιάζει ενεργότερα στην αποκαλούμενη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση και σε μετοχές εταιρειών που για διάφορους λόγους δεν είχαν ακολουθήσει -αν και θεωρητικά το «δικαιούνταν»- την αντίδραση των μεγάλων.

Με βάση τεχνικές αναλύσεις του εν λόγω δείκτη, η υπέρβαση των 500 μονάδων ήταν ο πρώτος άμεσος στόχος και με την επίτευξή του ανοίγει ο δρόμος για ακόμη υψηλότερες τιμές. Όπως αναφέρουν, βασική προτεραιότητα είναι η προσέγγιση των 533 μονάδων και με αύξηση στον όγκο των συναλλαγών και με μεγαλύτερη διάχυση της ανοδικής ορμής ο δείκτης θα μπορούσε να κινηθεί προς τις 575 μονάδες. 

** Αναδημοσίευση από το 604ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 16 - 20 Οκτωβρίου 2009.

** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις νέες μερίδες επενδυτών, τις απενεργοποιήσεις μερίδων επενδυτών και τις υψηλότερες και χαμηλότερες αποδόσεις στον FTSE/ASE SMALL CAP 80 από την 1η/1/2009 στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v