Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλλειμμα: Μήπως έγινε λάθος στο μέτρημα;

Η χώρα πλήρωσε με υποβάθμιση την εκτίμηση για έκρηξη του ελλείμματος στο 12,5% του ΑΕΠ το 2009. Ορισμένοι όμως υποψιάζονται ότι μπορεί να αυτοπυροβοληθήκαμε, μπλέκοντας τα μήλα με τα πορτοκάλια.

Έλλειμμα:  Μήπως έγινε λάθος στο μέτρημα;
Τι ενώνει και τι χωρίζει τη Σοφοκλέους και την αγορά κρατικών ομολόγων;

Η πρώτη αντλεί ζωή και αισιοδοξία από τα επιχειρηματικά κέρδη που φέρνει η οικονομική ανάπτυξη, γιατί αυτά ανεβάζουν τις μετοχές.

Η δεύτερη ευφραίνεται από τη δημοσιονομική πειθαρχία των χαμηλών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, γιατί διευκολύνουν την εύρυθμη αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων στους ομολογιούχους - πιστωτές.

Όταν όμως η οικονομία της χώρας πάρει την κάτω βόλτα, οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις δύο ανωτέρω αγορές χάνουν, και ιδίως οι πρώτοι.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν η αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων μιας χώρας κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της οικονομίας.

H νέα κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε καταγραφή της δημοσιονομικής κατάστασης που παρέλαβε από την προηγούμενη, να αποπληρώσει αυτούς, π.χ. τις φαρμακοβιομηχανίες, τις κατασκευαστικές κτλ, στους οποίους χρώσταγε το Δημόσιο για να τονώσει την αγορά και να κάνει μια νέα αρχή.

Ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενο καθότι ακουγόταν πως θα έκανε κάτι τέτοιο πριν από τις εκλογές από τη στιγμή που δεν ήθελε να φορτωθεί τις επιλογές των προκατόχων της.

Σκεπτόμενη έξυπνα ανέθεσε το έργο της καταγραφής της δημοσιονομικής κατάστασης και του ελλείμματος στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία το εκτίμησε στο 12,5% του ΑΕΠ.

Ακούγοντας το συγκεκριμένο νούμερο οι κοινοτικοί εταίροι γούρλωσαν τα μάτια και προχώρησαν σε απαξιωτικές δηλώσεις για την αξιοπιστία της χώρας που μέχρι πριν από λίγο καιρό εκτιμούσε το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ ή στο 8% αν δεν εισπράττονταν διάφορα ποσά από εισφορές και φόρους, π.χ. ΕΤΑΚ, ημιυπαίθριοι.

Όμως, εδώ εγείρονται ορισμένα ερωτήματα από ανθρώπους οι οποίοι έχουν γνώση των δημοσιονομικών και των λογιστικών μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ελλείμματος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει το επονομαζόμενο ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού, δηλαδή τις δαπάνες που καταβάλλονται και τα έσοδα που εισπράττονται από το Δημόσιο σε μία χρονιά. Στα τέλη Σεπτεμβρίου το έλλειμμα ήταν λίγο κάτω από το 10% του ΑΕΠ.

Όμως, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης με το οποίο αξιολογείται η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας από τις Βρυξέλλες υπολογίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) με τη συμβολή του Γενικού Λογιστηρίου με βάση τα εθνικολογιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον δεύτερο τρόπο υπολογισμού, εκείνο που έχει σημασία δεν είναι πότε καταβλήθηκαν τα χρήματα αλλά πότε δημιουργήθηκε η υποχρέωση για την καταβολή.

Όπως εξηγούν, αν δόθηκε προκαταβολή για αγορά πολεμικού υλικού ύψους 100 εκατ. ευρώ μέσα στο 2009, αλλά η υποχρέωση απορρέει από πιο πριν, το ποσό δεν πρέπει να καταγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό αλλά σε προηγούμενο.

Αν λοιπόν το Δημόσιο αποπληρώσει φέτος τους πιστωτές του για οφειλές προηγούμενων χρόνων, θα έπρεπε τα αναλογούντα ποσά να επιμεριστούν αναλόγως.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί μεν να έχει μια εικόνα από τη μεταβολή της αξίας των ομολόγων κι άλλων κινητών αξιών των ταμείων, αλλά δεν γνωρίζει τι γίνεται με τους ΟΤΑ κτλ που συνθέτουν την αποκαλούμενη "άσπρη τρύπα".

Η εντύπωση που επικρατεί σε αρκετούς στην αγορά είναι ότι η κεντρική τράπεζα εκτίμησε το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το έβγαλε στο 12,5% του ΑΕΠ, λαμβάνοντας ως βάση το ταμειακό έλλειμμα, προσθέτοντας τα αποκαλούμενα κρυφά χρέη του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του κτλ και αφαιρώντας την εκτιμώμενη "άσπρη τρύπα".

Οι προβληματισμένοι ισχυρίζονται ότι ο ανωτέρω τρόπος υπολογισμού του ελλείμματος -αν όντως έγινε έτσι- είναι λανθασμένος και προειδοποιούν πως η Eurostat μπορεί να μας επιστρέψει τα στοιχεία αν διαπιστώσει ότι έγινε κάτι τέτοιο.

"Είναι σαν να ανακατεύεις μήλα με πορτοκάλια όταν μπλέκεις την ταμειακή μέθοδο με την εθνικολογιστική για τον υπολογισμό του ελλείμματος που στέλνουμε στην Κομισιόν", συμπλήρωσε ένας εξ αυτών.

Αν έχει δίκιο, καλά ξεμπερδέματα σε όλους μας.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v