Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημιυπαίθριοι: Λύση εδώ και τώρα!

Εάν το μεγάλο ζητούμενο από την κυβέρνηση είναι η εξεύρεση "λύσεων" με στόχο την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, τότε ο απλός "ετεροχρονισμός" των προβλημάτων, όπως αυτό των ημιυπαίθριων, δεν αρκεί…

Ημιυπαίθριοι: Λύση εδώ και τώρα!
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η παρούσα κυβέρνηση εξελέγη για να δώσει λύσεις στα προβλήματα και όχι για να τα ετεροχρονίσει.

Να δώσει ελπίδα στον κόσμο, να δώσει ανάσα στην αγορά, να θέσει και πάλι την οικονομία σε κίνηση, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση που σήμερα την ταλανίζει.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι χθεσινές εξαγγελίες της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τ. Μπιρμπίλη, για το "πάγωμα" των ρυθμίσεων περί ημιυπαίθριων χώρων επί ένα εξάμηνο και καθυστέρηση του έργου επέκτασης της Αττικής Οδού, έως ότου αναθεωρηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας αποτελούν σαφή πλήγματα στον κατασκευαστικό κλάδο και συνολικά στην ιδιωτική δόμηση.

Δύο μείζονος σημασίας οικονομικές δραστηριότητες, που συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του ελληνικού ΑΕΠ.

Εάν συμμεριστούμε, προς στιγμήν, τις ανησυχίες της κ. Μπιρμπίλη ότι ο νόμος Σουφλιά σχετικά με τους ημιυπαίθριους χώρους είχε αμιγώς "εισπρακτικό και όχι πολεοδομικό χαρακτήρα" και πως "δεν διέπεται από καμία πολεοδομική λογική και ουσιαστικά δεν ωφελεί το αστικό περιβάλλον", τότε οφείλουμε να συμφωνήσουμε μαζί της και να αναγνωρίσουμε ότι αυτός ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί.

Πρέπει να τροποποιηθεί όμως άμεσα και με ταχείες διαδικασίες, οι οποίες δεν θα επιφέρουν περαιτέρω ζημία σε μία ήδη χειμαζόμενη εξαιτίας της κρίσης οικονομική δραστηριότητα.

Πρέπει να τροποποιηθεί κατά τρόπο τέτοιο που να μη δημιουργεί πολίτες δύο ή και τριών "ταχυτήτων", ήτοι εκείνους που έσπευσαν στις πολεοδομίες και πρόλαβαν να ωφεληθούν από το μέτρο, αυτούς που δεν αποδείχθηκαν αντίστοιχα ταχείς και απλώς κατέθεσαν τον σχετικό φάκελο και το παράβολο ύψους 250 - 350 ευρώ και τους υπόλοιπους οι οποίοι δεν πρόλαβαν ή δεν θέλησαν να κάνουν καμία ενέργεια.

Το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε ταχθεί ενάντια στη ρύθμιση και είχε αιτιολογήσει την αντίθεσή του αυτή. Άρα γιατί είναι απαραίτητο να παρέλθει διάστημα έξι μηνών έως ότου μπορέσει να την αναθεωρήσει;

Γιατί να μην το πράξει άμεσα, ή έστω λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας ύστερα από έναν μήνα, για παράδειγμα.

Για ποιους ακριβώς λόγους πρέπει να παγώσει κάθε μεταβίβαση των εμπλεκόμενων ακινήτων επί ένα εξάμηνο, σε μία αγορά όπου ούτως ή άλλως αναζητείται αγοραστής με το... ντουφέκι;

Για ποιους λόγους πρέπει να παγώσει η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών εξαιτίας ζητημάτων όπως ο οικοδομικός συντελεστής και οι υπόγειοι χώροι;

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της επανεξέτασης του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και της επανασχεδίασης των οδικών αξόνων που θα διαπερνούν την πόλη, η κ. Μπιρμπίλη ενδεχομένως ορθώς υποστήριξε πως "δεν μπορεί οι κυκλοφοριακοί όγκοι να καθορίζουν τους οδικούς άξονες και οι κυκλοφοριακοί όγκοι και οι οδικοί άξονες να καθορίζουν την επέκταση της πόλης".

Ίσως ξέχασε όμως αφενός ότι αυτή η πόλη ήδη υπάρχει και ασφαλώς προϋπήρχε της δικής της παρουσίας στο νεοσυσταθέν υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και πως οι κυκλοφοριακοί όγκοι στους οποίους αναφέρεται αντιστοιχούν σε ανθρώπους που ζουν και εργάζονται ήδη σε αυτήν την πόλη και στις ανάγκες μετακίνησής τους.

Ανάγκες που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν και όχι να "ετεροχρονιστούν".

Εάν όντως το μεγάλο ζητούμενο από την παρούσα κυβέρνηση είναι η εξεύρεση "λύσεων" με στόχο την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, τότε ο απλός "ετεροχρονισμός" των προβλημάτων δεν αρκεί…

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v