Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επί ξυρού ακμής και το ΧΑ

Στην… κόψη του ξυραφιού κρέμεται η βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ. Οι αγορές ή αντιδρούν μέσα στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις ή βαίνει προς ακύρωση το ενδεχόμενο ενός τελευταίου-για φέτος- ανοδικού κυματισμού.

Στα όρια τους οι αγορές και μέσα σε τεχνικές περιοχές καθοριστικών στηρίξεων βασικοί δείκτες και μετοχές.

Από την Wall όπου χθες συνεχίστηκε η διόρθωση του Dow Jones στις 9.763 (-1,2%) κυρίως όμως του S&P 500 καθώς με απώλειες 1,9% υποχώρησε στις 1.043 μονάδες.

Δηλαδή κάτω από την περιοχή τιμών ΚΜΟ 50 ημερών με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται άμεσα.

Μέχρι την Αθήνα, που ο Γενικός Δείκτης δεν "κράτησε" τις 2.750 διαμορφώθηκε στις 2.711 και οι 2.700 μονάδες "απειλούνται" άμεσα σήμερα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τον Ftse20 και τον τραπεζικό, που και σε αυτή την φάση της αγοράς αναδεικνύεται σε κατευθυντήριο κλάδο της αγοράς.

Από την αρχή της εβδομάδας εκτιμούσαμε, πως οι τελευταίες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου προσφέρονταν για μία διόρθωση, που θα λειτουργούσε "εκβιαστικά" για τους πωλητές επισπεύδοντας την κατοχύρωση θέσεων τους και την όσο το δυνατόν ταχύτερη διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων.

Εκτίμηση, που σχετίζονταν (και σχετίζεται) με το ενδεχόμενο μίας τελευταίας ανοδικής αντίδρασης, διεθνώς εν όψει κλεισίματος χρήσης. Θεωρούσαμε, πως μέσα από μία ενδεχόμενη διόρθωση θα προέκυπταν ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια (από τις πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου) κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.

Μέχρι τώρα στο ΧΑ αναδεικνύεται μία επιπλέον παράμετρος, καθαρά εγχώρια καθώς αφορά στην εμφανή αντιπαράθεση της νέας κυβέρνησης με το καθεστώς των τραπεζών. Πολλά γράφονται και περισσότερα ακούγονται καθημερινά γύρω από αυτή την διελκυστίνδα δικαιολογώντας σε μεγάλο βαθμό πρόσθετες πωλήσεις από την πλευρά ορισμένων ξένων διαχειριστών. Με αυτό τον τρόπο όμως "εκβιάζεται" τόσο μία πιθανή αλλαγή στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου όσο η ταχύτερη υποχώρηση τιμών, χρηματιστηριακών αξιών.

Δεδομένου, ότι ο τραπεζικός δείκτης "μετρά" ήδη τέσσερεις στις πέντε αρνητικές συνεδριάσεις με το εύρος της διόρθωσης να ξεπερνά πλέον τις 400 μονάδες (στα όρια των 3.623 μονάδων) η βραχυπρόθεσμη τάση φαίνεται να παίζεται σήμερα-αύριο το αργότερο στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ηδη βασικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει στο 50% της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης τους, διορατικοί παίκτες αναφέρονται σε "απειλή" των σχετικών φίλτρων στήριξης (ενδεικτική η προσέγγιση του φίλου zelis677 στον Εκηβόλο της 27/10) και κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών το ενδεχόμενο αναστροφής της τάσης διακυβεύεται πολύ κοντά στις τρέχουσες τιμές.

Αυτά καθιστούν επιτακτική την προσεκτικότατη παρακολούθηση του ΧΑ σήμερα-αύριο, σε σχέση πάντα με την πορεία και των ξένων αγορών, καθώς μέσα στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις θα γνωρίζουμε εάν μπορούμε να ποντάρουμε σε έναν τελευταίο-για φέτος- ανοδικό κύκλο.

Δύσκολο το στοίχημα, καθώς ενδείξεις, νέα και κλίμα στις αγορές κυριολεκτικά κρέμονται στην άκρη του… ξυραφιού.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v