Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παλεύει και πάλι με τις 2.700 το ΧΑ

Το πρώτο βήμα έγινε, με την επαναπροσέγγιση των 2.700 από το ΓΔ. Η Εθνική βγήκε μπροστά για τον κλάδο, κέρδη για Alpha (3,69%), Kύπρου (3,17%). Αντιδρούν μετοχές που ευνοούνται επιχειρηματικά με αιχμή τη ΜΕΤΚΑ (3%).

Αρχίζει και…δένει το σενάριο και ενδεχόμενο ανοδικό κλείσιμο συγκεκριμένων μετοχών θα ενίσχυε την αίσθηση, που έχουν αρκετοί άνθρωποι της αγοράς τις τελευταίες ημέρες.

Η χθεσινοβραδυνή αντίδραση της Wall (επιμένουμε όσο ο S&P 500 ΄΄κλείνει΄΄ πάνω από τον ΚΜΟ 50) οδηγεί εκ των πραγμάτων σε ανατροπές από την προσυνεδρίαση.

Οι πρώτες εντολές που πέρασαν στο…σύστημα συναλλαγών από την Εθνική Τράπεζα ήταν ξεκάθαρες ΄΄ πάνω ο όμιλος, πάνω η αγορά΄΄ . Εμενε να φανεί ποιοι του κλάδου είχαν την διάθεση να ακολουθήσουν και ποιες δυνάμεις να επιχειρήσουν να δώσουν συνέχεια στους…δράκους τους.

Εδώ είμαστε και η συνεδρίαση ξεκίνησε μαγκωμένα, που πρακτικά κατέστησε εύκολη και με χαμηλό κόστος την αντίδραση των πρώτων 15-20 μέχρις ότου ενεργοποιηθούν και άλλοι ισχυροί παίκτες.

Η Εθνική ξαναπέρασε τα 25 ευρώ ανατρέποντας τις…φιλοδοξίες πωλητών, οι οποίοι μας επέμεναν ότι η μετοχή χάνει το 20ευρώ άμεσα. Μετοχές των Eurobank, Alpha Bank αντέδρασαν προς τα 11,12 και 13,59 ευρώ αντίστοιχα με την δεύτερη να ΄΄επείγεται΄΄ και λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. η μετοχή της Alpha Bank είχε από τους υψηλότερους δανεισμούς αυτές τις ημέρες και…ξεπουλήθηκε από κάποιους, που ενδεχομένως θα ήθελαν να κάνουν δύσκολη τη ζωή του ομίλου).

Στα 11,89 η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στα 3,17 της Marfin Popular και στα 5,83 ευρώ της Κύπρου. Η αντίδραση του FTSE 20 έφτασε έως τις 1.454 μονάδες μ η δίνοντας επαρκή ένδειξη, πως μπορεί στη συνέχεια να υπερβεί και πάλι τις 1.500-1.510 μονάδες. Τουλάχιστον από τη μέχρι τώρα εικόνα του δείκτη.

Θεαματική η αντίδραση της Μετκα με 5,6% στα 10,88 ευρώ, μετά την επισημοποίηση υπογραφής σύμβασης για την κατασκευή έργου στην Τουρκία. Στα 6,14 ευρώ ο Μυτιληναίος αλλά με λιγότερες συναλλαγές (μετά από καιρό) από την θυγατρική.

Στα 0,59 ευρώ η μετοχή της Alapis (που τουλάχιστον χρηματιστηριακά δεν μπορεί να ακολουθήσει τα… αθλητικά βήματα του μετόχου) στα 9,71 με άμεση επαναφορά τα ΕΧΑΕ, στα 1,03 ευρώ η Γενική Tράπεζα (που συνεχίζει να μαζεύεται από δεύτερο μεγαλοεφοπλιστή) Την φορά αντίδρασης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ακολουθούν Ελλάκτωρ, ΓΕΚ/Τέρνα, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΣΙΔΕΝΟΡ, Τιτάν (καθώς προχωρούν οι συνομιλίες με τον Youssef Mansour για τη μονάδα στην Αίγυπτο) κ.α. από αυτή την κατηγορία.

Ενθαρρυντικό το γεγονός, πως μετά τα πρώτα 50 οι συναλλαγές άρχισαν να…παίρνουν τα πάνω τους κυρίως στις τράπεζες, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ορισμένοι ανοιχτοί πωλητικοί παίκτες να επισπεύδουν την κάλυψη των θέσεων τους. Η συνέχεια θα ενισχύει ή όχι την αρχική εκτίμηση μας εάν και εφ΄όσον ο 20άρης προσεγγίσει ακόμη περισσότερο την ζώνη των 1.480 μονάδων.

ΣΗΜ. Εύγλωττο το πρωτοσέλιδο του σημερινού ΜΕΤΟΧΟΥ….Κυβέρνηση-Τράπεζες ΄΄Κόντρα΄΄ με παρασκήνιο, όπου καταγράφονται τα ανοιχτά μέτωπα, τα κοινά συμφέροντα και οι ΄΄σπόντες΄΄ των ξένων.

Σε όλο αυτό το παρασκηνιακό κλίμα θα συνεκτιμούσαμε τις κινήσεις συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων, που προφανώς και πλήττονται ά μ ε σ α από την αναθεώρηση του…καισαρικού σχεδιασμού Σουφλιά για τους νέους αυτοκινητοδρόμους και νέες αυξήσεις στα διόδια (σ.σ. προεισπράττονται πριν την παράδοση τους σε χρήση λόγω της αδυναμίας του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει τα έργα ή να πληρώσει εμπρόθεσμα τους κατασκευαστές).

Πολλά τα μέτωπα, που έχουν ανοίξει οι…καινούργιοι και το παιχνίδι αποκτά- αν μη τι άλλο- ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v