Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όλα στο… τραπέζι

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η κόντρα πωλητών-αγοραστών με την ΕΤΕ να κρατά τις τύχες της βραχυπρόθεσμης τάσης, εν μέσω σεναρίων για έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις και συνεχιζόμενης κόντρας κυβέρνησης-τραπεζιτών.

"Κάλλιο νωρίτερα παρά αργότερα" σημειώνει στην αναφορά του ο Dr Money, προσέγγιση που φαίνεται να έχει πολλούς "οπαδούς" σε αυτή την φάση των αγορών. Με την Wall να διορθώνει τους βασικούς δείκτες να έχουν ξεκινήσει την φάση διόρθωση τους, τον S&P 500 και πάλι χαμηλότερα του ΚΜΟ50 ημερών αλλά τον DAX πριν από λίγο στην Φραγκφούρτη να παραπέμπει σε ψυχραιμότερο "άνοιγμα".

Οι …αγορές το ξανασκέφτονται υποστηρίζει ο Δημήτρης Τζάννας, ένας άνθρωπος της αγοράς σε μία περίοδο που εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες του προυπολογισμού και φαίνεται να τίθεται-ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- μία ενιαία εποπτική αρχή για τράπεζες,-ασφαλιστικές και Ε.Κεφαλαιαγοράς. Σε σχετικά θέματα της Αναστασίας Παπαιωάννου και της Ελενας Λάσκαρη αναφέρονται ενδιαφέρουσες παράμετροι του οικονομικού περίγυρου μας με την στήλη να δίνει έμφαση στην σεναριολογία που αφορά στο "ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις".

Σε αυτή την συγκυρία, που οι βασικοί δείκτες μετά την κορύφωση της κίνησης τους στις 15-16 Οκτωβρίου και που κυβέρνηση-τραπεζίτες αντιπαρατίθενται για τα…αυτονόητα η κλίση της αγοράς εξαρτάται από την στάση των ισχυρών παικτών. Κυρίως ξένων αλλά και ελλήνων.

Από τεχνικής πλευράς ασπαζόμαστε την εκτίμηση του αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη, ο οποίος εκτιμά ότι "το κερί της Πέμπτης είχε χαρακτηριστικά ενός τοπικού χαμηλού στο 1380 αφήνοντας σκιά κάτω και με μεγάλο όγκο. Την Παρασκευή έφτασε στο 1456 σημειώνοντας μια απόδοση 76 μονάδων και αφήνοντας σε εκκρεμότητα την περιοχή έλξης του 1480/82.

Αν καταφέρει να μείνει μέσα στην περιοχή του 1368-1403 μπορεί να το επιχειρήσει και πάλι και να δώσει μερικές ακόμα ώρες ύπαρξης σε αυτό το pull back.

Συνήθως οι δείκτες που επιθυμούν να παραμείνουν μέσα στην τροχιά μιας ισχύουσας τάσης δε δημιουργούν declines περισσότερο του 20%.

Η ανάλογη του καλοκαιριού έφτασε στο 18% και με το χαμηλό της Πέμπτης στο 1380 πλησιάσαμε το 13%". 

Χρήσιμη προσέγγιση, που κρατά εστιασμένη την προσοχή μας στον FTSE 20 , που με τοπικό χαμηλό στις 1.379,5 μονάδες θα πρέπει να "βρει τρόπους να κρατηθεί υψηλότερα αυτής της περιοχής".

Το πιθανότερο είναι, πως θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να εμφανίζεται δυνατή και αποφασιστική (μετά μάλιστα την αναβάθμιση από την Fitch) εάν δηλαδή τα 25,9 ευρώ της Παρασκευής προοιωνίζονται κορύφωση της τελευταίας αντίδρασης που ως τελικό στόχο έχει τα 25,9 ευρώ.

Από το ενδεχόμενο υπέρβασης των 25,5-25,9 ευρώ εξαρτάται-σε μεγάλο βαθμό- η βραχυπρόθεσμη τάση των τραπεζών καθώς η Alpha Bank για τους συγκεκριμένους λόγους συντηρείται στα 13-14 ευρώ και η Eurobank "μετρά" ένα άσχημο τριήμερο (26-29/10) με διόρθωση στα 10,40 από τα 11,92 ευρώ με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές (περίπου 7,1 εκατ. τεμάχια).

Λίγο πιο κάτω από μία σχετικά ισχυρή στήριξη ο τραπεζικός δείκτης (στις 3,622,5 μον. ) ή αντιδρά άμεσα προς τις 3.688 (και 3.754 σε δεύτερη φάση) ή τα…μαζεύουμε για άλλο ένα 2-3% χαμηλότερα δηλαδή προς τα επίπεδα των αρχών Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα έως τις τιμές της 8/10 απ΄ όπου ξεκίνησε ο τελευταίος κυματισμός που έδωσε την "διπλή κορυφή" στις 15-16 του ίδιου μήνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v