Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενιαία Εποπτική Αρχή για τράπεζες-ασφαλιστικές-ΕΚ

Δημιουργία Ενιαίας Εποπτικής Αρχής χρηματοοικονομικού τομέα όπου θα υπάγονται ασφαλιστική αγορά, κεφαλαιαγορά & τμήματα του τραπεζικού τομέα εξετάζει το Μαξίμου. Ζητά έκθεση τραπεζιτών για τον κλάδο.

Ενιαία Εποπτική Αρχή για τράπεζες-ασφαλιστικές-ΕΚ
Τη δημιουργία μιας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής του χρηματοοικονομικού τομέα σχεδιάζει το Μέγαρο Μάξιμου σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη νέα Αρχή θα υπάγονται ο έλεγχος της ασφαλιστικής αγοράς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τμήματα εργασιών του τραπεζικού συστήματος, ο έλεγχος της φερεγγυότητας του οποίου θα πραγματοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή, οι νέες διοικήσεις των τραπεζών που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα προχωρήσουν κατόπιν άνωθεν εντολής στη σύνταξη συνολικής έκθεσης στην οποία θα αποτυπώνεται η πλήρης εικόνα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων.


---Η έκθεση για τον κλάδο


Πηγές που πρόσκεινται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανέφεραν ότι στα πλάνα του Μεγάρου Μαξίμου είναι αρχικά η τοποθέτηση νέων διοικήσεων στην υπό έλεγχο κρατικές τράπεζες.
 
Εν συνεχεία θα ζητηθεί από τους νέους επικεφαλής η καταγραφή δυνάμεων στον κλάδο με απώτερο στόχο τις συγχωνεύσεις και τη δημιουργία ισχυρότερων τραπεζικών σχημάτων.

Σκοπός της συγκέντρωσης του κλάδου, όπως αναφέρουν, είναι η επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, παράμετρος που θα τους επιτρέψει να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές ως προς την τιμολόγηση των προϊόντων και υπηρεσιών.
 
Χαρακτηριστικά αναφέρεται: "Στα μέσα της δεκαετίας του '90 η τότε επιτροπή Καρατζά δημοσίευσε αντίστοιχη έκθεση με βασικό θέμα την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος.

Η επικείμενη έκθεση θα καταγράφει τη σύγχρονη εικόνα αλλά και τις τωρινές ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με βασικό άξονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή, μέσω της δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v